نان یکی از قدیمی ترین غذاهایی است که بشر آن را تهیه نموده است و تاریخچه آن به اواخر عصر حجر بر می گردد. آن زمان بود که برای اولین بار، دانه غلات را با آب مخلوط کرده و سپس خمیر به دست آمده را می پختند. در دوران یونان باستان، تهیه نان یکی از مهمترین قسمت های آشپزی محسوب می شد که البته چون در مراسم مذهبی استفاده می گردید، از اهمیت مذهبی هم برخوردار بود. اولین کوره بسته برای پخت غذاها از جمله نان را هم به احتمال زیاد یونانی ها ساختند.
نان به عنوان یک کالای ضروری و قوت روزانه مصرفی مردم مورد توجه بسیار زیادی است که از این رو بحث تولید و توزیع آن هم از اهمیت ویژهای برخوردار است.مخصوصاً از زمانی که بخش اول یارانه ها در مورد نان هم اجرا شد!!!
خبرنگار هفته نامه افق کویر به منظور پیگیری مشکلات نانواها و همچنین بی کیفیت بودن نان برخی از نانوایی ها گفتگویی با دبیر اتحادیه صنف نانواهای بافق انجام داده است که در ادامه این گفتگو را می خوانیم.
افق کویر: لطفاً خودتان را معرفی کنید؟
«مهدی غلامعلی پور» دبیر اتحادیه صنف نانواها هستم. به مدت ۲۰ سال هست که مشغول به کار می باشم و در حال حاضر در کوچه نیروی انتظامی، مغازه نانوایی دارم. «حسن قاسمیان» هستم در خیابان مهدیه مغازه دارم.
افق کویر: چه مشکلی دارید که به دفتر هفته نامه افق کویر مراجعه نموده اید؟ خودمان از قبل به خاطر مشکلاتی که داشتیم قصد حضور در دفتر هفته نامه و بیان مشکلات را داشتیم؛ اماپیامک های چاپ شده در صدای افق ما را مصمم نمود تا برای ارائه مشکلات موجود مراجعه نماییم. ۱۷ ماه پیش، نرخ نان به ما دادند و با توجه به تورم در این ۱۷ ماه نرخ بیمه کارگر، خمیرمایه و…تمام این ها افزایش یافته است که هیچ اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است؛ چون نان رکن اصلی در سبد غذایی مردم است، گران نمی شود. وقتی نانوا نتواند کارگر خود را تأمین کند. کارگر حاضر نیست در مغازه نانوایی کار کند. کارگر بنایی امروز ۶۰ هزار تومان می گیرد، نمی آید با روزی ۳۰ هزار تومان در نانوایی کار نماید و حتی حاضر است در سنگ آهن چمن آب بدهد؛ چون حدود ۸ ساعت باید در نانوایی کار کند.
از مسئولین خواهشمندم برای نرخ نان تصمیمی بگیرند تا حق ما هم ضایع نشود. بحث کارگر با توجه به این که شهر معدنی است، متأسفانه شدیداً مشکل کارگر داریم.
افق کویر: آیا کسی برای کار در نانوایی مراجعه می کند؟
خیر، هیچ کس، افرادی هم که الآن کار می کنند تا سال دیگر چک پیش پرداخت به آن ها داده ام و خیلی از آنان سنگ آهن ثبت نام کرده اند که اگر قبول شوند کار ما روی زمین می ماند. نانوایی مثل تابوتی است که اگر ۴ نفر نباشند مرده بر زمین می ماند.
من نانوا هر چقدر زرنگ باشم، نمی توانم مغازه را تنهایی اداره کنم. از مسئولین می خواهم نیرویی را که برای کار در سنگ آهن می خواهند مشغول به کار نمایند، تحقیق کنند تا از بیکار بودن او مطمئن شوند. همه می خواهند بروند سنگ آهن؛ چون کار آن جا فشرده نیست و ماهیانه ۱ تا ۲ میلیون تومان حقوق دریافت می نمایند. در سطح شهر ۹ صبح آپاراتی و مکانیکی و غیره بسته است؛ چون صبح ها در شرکت سنگ آهن مشغول به کار می باشند. جالب این که خود شرکت سنگ آهن نانوایی داشت و تصمیم اشتباه گرفته شد ماهیانه ۳۰۰ هزار تومان اجاره درخواست شد الآن نانوایی یک سال و نیم است نتوانسته دو نفر را پیدا کند تا نانوایی را راه اندازی نماید. حاضر هستم الآن ۵۰ نفر نانوا را که در قسمت های مختلف سنگ آهن در حال استراحت هستند را معرفی کنم.
افق کویر: آیا حاضر هستید زیر نظر شرکت سنگ آهن نانوایی را ادامه دهید؟
بله، حدوداً در شرکت های مختلف ۱۰ هزار نفر کار می کنند که ما می دانیم و خدا می داند که کار مفید آنان نیم ساعت یا یک ساعت بیشتر نیست. ۳۰ نفر نانوا را تحت نظر نانوایی بگیرید متأسفانه در این شهر کمتر کسی است که» حال کار کردن» داشته باشد.
افق کویر:حق الزحمه کار نانوایی چگونه است؟
مربوط به نرخ نان است که گفتم۲ سال است نرخ نان تغییری نکرده است. طبق اداره کار ۶۰۰ الی ۷۰۰ هزار تومان حقوق کارگری است که شخصاً به هر کارگری که سند آن موجود است یک میلیون و صد هزار تومان حقوق می دهم. با عین حال کسی حاضر نیست کار کند. در تمام نانواها کارفرماها کار می کنند، مسافرت نمی توانیم برویم. اتحادیه نانوایی خیلی ضعیف عمل می کند و باید فعال تر شود. رییس اتحادیه نانوا، شیرینی پز هست؛ اگر شرکت سنگ آهن تعدادی آپاراتی و نانوایی در سطح شهر راه اندازی می کرد به نفع شهر بود. حاضریم نانوایی سنگ آهن را راه اندازی کنیم به شرط آن که دو نفر نیرو در نانوایی به ما بدهند.
افق کویر: کیفیت نان را در چه حدی می بینید؟
کیفیت نان وابسته به کیفیت آرد و کارگر است. کسانی که درمانده اند می آیند مغازه نانوایی!!! اگر نفوذی داشتند هرگز به کار ما روی نمی آوردند. آرد از دو کارخانه توزیع می شود و مختارند که هر کدام را می خواهند تهیه کنند؛ اگر کارخانه روی گونی آرد درصد «سست بودن» آن را می نوشت نانوا راحت تر پخت می کرد.
افق کویر: در مورد خمیر بودن برخی از نان ها توضیح بدهید:
به مدیریت نانوایی برمی گردد.
افق کویر: حرف پایان:
صنف نانوا را با لوازم خانگی و سرامیکی مقاسه نکنند! ببینید در طی مدت کاری، کدام یک سود بیشتری از تورم برده اند؟! کسانی که ۳۰ سال نانوایی کرده اند، هنوز نتوانسته اند، اندوخته ای جمع نمایند؛ حتی یکی از همکاران من می گوید: مدیر مدرسه ای به مادر خانمم گفته که چرا دخترت را به نانوا داده ای!!! دیدگاه مردم را ببینید! نانوایی درآمد و آسایش ندارد،؛ اما زحمت زیادی دارد و جوان امروزی دنبال این دغدغه ها نیست! کیفیت نان و مشکلات خاص را در نظر بگیرند، زندگی نانوایان تأمین شود و کاری سود آور محسوب شود تا جوانان به آن روی آورند.
در پایان از هفته نامه افق کویر که وقتی را در اختیار ما گذاشت تا مشکلاتمان درج گردد، سپاسگزاریم. اکرم عباسی
رهایی از سایههای گذشته و تولدی دوباره
به گزارش هفته نامه افق کویربافق؛ در عمق