به گزارش خبرنگار هفته نامه افق کویر، در روز چهارشنبه ۱۱دی ماه خبرنگاران از شرکت سنگ آهن مرکزی ایران- بافق بازدید نمودند. در ابتدای این بازدید «ابوالفضل زعفرانیه» کارشناس دفتر طراحی درمورد قسمت استخراج و «پیت» معدن توضیحاتی ارائه داد و گفت: معدن چغارت در ۱۲کیلومتری شهرستان بافق واقع شده است. میزان ذخیره برآورد اولیه ۲۰۷میلیون تن بوده است که تقریباً ۵۰ میلیون تن آن بخاطر گسلها جابجا شده است.۱۶۰ میلیون تن ذخیره کارشناسی است؛ که ۱۰۰ میلیون تن از آن تاکنون استخراج شده است و حدود ۶۰ میلیون تن باقیمانده است که ۶۰ میلیون تن ذخیره ی قطعی می باشد. بدون در نظر گرفتن اصلاح پیت با وضع فعلی حدود ۴۰ میلیون تن قابل استخراج است.
ارتفاع پله ها در سطح پایین ۱۰متر و در سطح بالاتر۵/۱۲متر می باشد. از نظر محصول چند نمونه داریم. محصولات در هر بلوک که حفاری می شود نمونه برداری می شود. دو شیفت کاری نمونه گیری صورت می گیرد. بهترین عیار آهن ۵۸ درصد است که مستقیماً به سنگ شکن می رود. تولید ۴۴ تا ۵۸درصد است که به آن «بُنکِر» گفته می شود. قسمت دیگر سنگهای انباری می باشد که ۶ نوع انبار داریم. در انبار A و B میزان عیار آهن بیشتر از ۵۰ درصد است و فسفر بیش از یک درصد است. میزان «رِ-شی-یو» (نسبت میزان اکسید شدگی آهن) یعنی هر چه این نسبت پایین تر باشد دستگاههای مغناطیسی که لازم داریم آهن را جدا کند مغناطیس کمتر ی لازم دارد.
اصلاح پیت:
در معدن ۷ گسل اصلی داریم و ۲ گسل فرعی.(گسل به شکستگی زمین که باعث به وجود آمدن معدن می شود می گویند.)گسل برای به وجود آمدن ماده ی معدنی خوب است و برای معدنکاری مضر. مضر بودن آن به این خاطر است که وقتی دو گسل به هم برسند ریزش هایی ایجاد می شود و زمین ناپایدار می گردد.
قبلاً بخاطر سیاست هایی که هر کشور دارد، مقرون به صرفه نبود که برداشت صورت بگیرد و فعلاً با توجه به خریداری هایی که وجود دارد و قیمت سنگ آهن بالا می رود می توانیم در قسمت شمالی، ماده ی معدنی سیاه رنگی وجود دارد که می توان برداشت کرد و میزان عمر معدن را بالاتر برد. عیار متوسط قبلی ۵۲درصد و عیاری که در قسمت شمالی تخمین زده شده بود ۴۴درصد بود که در آن زمان مقرون به صرفه نبود که این باطله برداری انجام شود و ماده معدنی استخراج شود و اکنون با پیشرفتی که داریم به صرفه می باشد.
۲ عنصر در آهن خیلی مضر است: فسفر و گوگرد. اینجا چون کنار آتشفشان رسوبی است از نظر گوگرد مشکلی نداریم؛ ولی از نظر فسفر مشکل زا است فسفر تا ۳/۰درصد مشکل ندارد و گوگرد تا ۳درصد. قسمت شمالی که قرمز رنگ است «هماتیت»، رِ-شی-یو بالایی دارد.قسمت سفید شدگی یا خاکستری رنگ میزان فسفر بالاست که نیاز به فرآوری دارد. سنگ آنقدر باید خرد شود که به حد درجه آزادی فسفر برسد و با مغناطیسی که هست فسفر را از آهن جدا کنیم.
طرح گندله سازی:
۸۵ درصد از سوله های طرح پایان یافته است
«امیر معینی» جانشین مدیر طرح گندله گفت: از اوایل اردیبهشت کلنگ آن به زمین زده شد.تابلو روز شماری نیز در سر فلکه نصب شده است. بحث قرارداد بسته نشده است و در بحث «فاینانس» مشکل داشته تحت «الی ورک» کار را به پیمانکار واگذار کردند تا کار عملیاتی انجام گیرد و از برنامه زمان بندی عقب نمانیم. آب مصرفی، برق و زمین محصور گردیده است. ۲۰۰۰متر دیوارکشی، فنس کشی محوطه بوده است. خاکبرداری نباتی اول سایت ها انجام شده است و در حال حاضر قراردادی بسته شده است و خاکبرداری اصلی کارخانه در حال انجام است و تا سال جدید کار خاکبرداری سایت تمام می گردد که در ۴ سطح می باشد. بستر همگن در یک سطح، انبار محصول در یک سطح پایین تر و کارخانه و ساختمان های اداري در ساختمانهای اداری سه سوله که هر کدام ۸۰۰ متر است که یکی برای پیمانکار، یکی برای شرکت خارجیCC، دیگری برای کارفرما و مشاور می باشد و ۸۵درصد کار آن پایان یافته است.انبار محصول که شامل انباشت کنسانتره که حدود ۴۹۰۰ میلیون تن ورودی است که تا ۵ میلیون تن خروجی داشته باشد و انبارمحصول که شامل گندله که در نهایت ساخته می شود. نسبت به کل طرح ۵/۱درصد پیشرفت داشته است. پیش نیازها در حال انجام است و مطمئن باشید این طرح در موعد گفته شده اتمام خواهد یافت. در هفته آینده ۱۵ نیرو برای نگهبانی به کار مشغول می شوند.
طرح آگلومراسیون:
احساس چینی ها این بود که با رفتنشان به آنها باج و رشوه خواهیم داد
«رحمان مظفری» جانشین مجری
آگلومراسیون ضمن خوش آمد گویی و سپاسگزاری از حضور خبرنگاران در مورد این طرح گفت: خوشبختانه در اوایل تیرماه که بحث «اِستایکر» و «ریکلایمر» راه اندازی داشتیم وعده دادیم که مرحله دوم و سوم کارخانه را همزمان راه اندازی کنیم تا به تولید برسیم. امروز کارخانه بالغ بر ۹۷درصد پیشرفت داشته و در مرحله آستانه راه اندازی تولید خوراک و مواد هستیم. خوشبختانه تمامی سیستم های گرم ما جواب داده است و ۲مرکز اصلی که مکنده و کوره بوده، کوره بصورت آزمایشی روشن گردیده است. مکنده تا ۴ الی ۵ روز آینده کلید می خورد و راه اندازی می شود. کل کارخانه به مرحله تولید می رسد. تولید آگلومراسیون جهت کوره بلند که بعدها از آن استفاده می کنیم. آگلومراسیون هم می تواند خوراک اصفهان و صادرات و هر جا که کوره بلند باشد از آن استفاده می شود. روی تکنولوژی نگهداری «آگلو» با یک تیم کار می کنیم تا زمان نگهداری آنرا در انبار بیشتر داشته باشیم تا ذخیره کوره بلندی که برنامه افتتاح آن را داریم از آن استفاده نماییم. یک پله به صنعتی بودن فولاد نزدیک شده ایم. خوراک ۰ تا ۱۰ میلیمتر که در کارخانه خردایش تولید می شد، عملاً مستقیم نمی توانست مورد استفاده کوره بلند قرار بگیرد. یک پله توانستیم فرآوری سنگ معدن را به تولید کارخانه فولاد نزدیک نماییم.
طبق برنامه در ۱۰ روز آینده اولین خوراک اولیه را داشته باشیم. برای کوره بلند مذاکرات تهران انجام گردیده است. مشاوره اولیه، آب، برق و مجوزهای اولیه گرفته شده است. بهترین حالت برای احداث کوره بلند این است که محصول بصورت داغ وارد کوره بلند شود. کارخانه تشکیل شده از شرکت پیمانکار کانی کاوان و شرکت چینی LCMC تکنولوژی از سمت چین بود و قرار بود تمام اطلاعات فنی و برنامه ریزی و نرم افزاری را چین در اختیار ما بگذارد. حدود ۶-۵ ماه قبل ناگهان چینی ها سایت را رها کردند و در حقیقت تکنولوژی اولیه و حتی نرم افزارهایی که مربوط بهPLC و دیجیتال، ابزار دقیق ما بود را تحویل ما ندادند. با رایزنی که کردیم موفق نشدیم اطلاعات را بگیریم و احساس چینی ها این بود که با رفتن آنان به آنها باج و رشوه داده می شود. خوشبختانه چون عزم ایرانی همیشه بلند است توانست سد را بشکند و با هماهنگی شرکتهای داخلی که در ایران داشتیم و در این کار تجربه ای داشتند نرم افزار کلیهPLC مورد بررسی قرار گرفت. قطعات را کمبود داشتیم که به چینی ها اعلام نمودیم که باز به ما وعده هایی دادند و برداشت آنان این بود که می توانند جلوی پیشرفت کار را بگیرند. تمام تجهیزات و وسایل به دست پیمانکار کانی کاوان ساخته شد. در کمترین فرصت و قیمت، خیلی از قطعات را توانستیم در خود ایران تهیه کنیم و حاصل زحماتی است که دوستان کار را در یک سال بصورت فشرده انجام دادند.
رییس پلیس راهور شهرستان بافق بزرگترین معضل شهرستان بافق موتور سوارانی که هنوز به سن قانونی نرسیده اند
به گزارش هفته نامه افق کویر؛ نیاز به