بازیهای آسان برای تقویت هوش و خلاقیت کودک (۱۵ تا ۱۸ ماهگی)
بازی اول: آوازخواندن
تحقیقات نشان میدهد هر چه کودک زودتر با موسیقی آشنا شود، توانایی بیشتری برای درک موسیقی و لذت بردن از آن پیدا میکند.
با آوازخواندن، توانایی و حساسیت کودکتان را نسبت به موسیقی تقویت کنید.
اگر نمیتوانید شعری را با گامهای درست یا با آهنگ خوشایند بخوانید اصلاً مهم نیست. مهمترین مسئله این است که از آوازخواندن لذت ببرید.
نوع بازی:
میتوانید شعرهای زیر را برایش بخوانید؛ البته هر شعر دیگری هم که بلد باشید و آن را دوست داشته باشید برای این بازی مناسب است:
– صبح که از خواب پا میشم.
– به به هوا عالیه!
– موش موشک من
– خدا، خدای مهربون
– تپلویم تپلو
* شعر را از نوع بخوانید و همزمان از حرکتهای دست و صورتتان نیز استفاده کنید.
* دست کودک نوپایتان را برای دست زدن، بایبای کردن و امثال آن بگیرید و تکان دهید. اول خودتان حرکت را انجام دهید و بعد اجازه دهید کودکتان این کار را بکند.
* از آوازخواندن با کودکتان در هر ساعتی از شبانهروز لذت ببرید، مثلاً وقتی توی اتومبیل هستید یا توی صف سوپرمارکت ایستادهاید یا در مطب دکتر نشستهاید. تمام اوقات برای آواز خواندن باکودک مناسب است.
بازی دوم: جنسش چیه
تحقیقات نشان میدهد آن دسته از بچههایی که در محیطهایی بزرگ میشوند که به میزان زیادی در معرض زبان و گفتگوهای کلامی هستند تقریباً در اکثر موارد تا سه سالگی در حرف زدن مهارت کامل پیدا میکنند. کسانی که در کودکی از شنیدن زبان بینصیب ماندهاند، در آینده دچار مشکل میشوند و باید زحمت زیادی برای یادگرفتن و مهارت یافتن در آن بکشند، هر چقدر هم که آدمهای باهوشی باشند و یا تحت آموزشهای وسیع قرار بگیرند.
این بازی حس لامسه کودک را تقویت میکند و باعث می شود بافتهای مختلف را بهتر درک کند. بعلاوه مهارت های زبانی او را نیز تقویت میکند.
نوع بازی:
* اشیا مختلفی را که بافتهای جالبی دارند در اختیار کودکتان قرار دهید تا به آنها دست بزند و تفاوتهایشان را احساس کند؛ مثلاً یک چیز سفت (چوب یا سنگ) و یک چیز نرم (اسباببازی اسفنجی)
* دستش را روی شی سفتی که انتخاب کردهاید بگذارید و اسم آن شی را همراه با صفت سفت بگویید.
* برای مثال بگویید: چوب سفت حالا دستتان را روی شی سفت دیگری بگذارید و دوباره نامش را بگویید، مثلاً میز سفت
* این کار را چند بار تکرار کنید و بعد اشیاء نرم را به او معرفی کنید، مثلاً یک پتوی نرم یا بالش نرم.
* کلمه سفت را با لحن خشن و کلمه نرم را با لحن خیلی ملایمی ادا کنید.
بازی سوم: مییای با هم بازی کنیم؟
تحقیقات نشان میدهد که آهسته و شمرده صحبت کنید تا کودک نوپای شما بتواند تک تک کلمهها را از هم تشخیص دهد. تأکید کردن روی یک کلمه یا تکرار کردن آن هم میتواند مفید باشد.
این بازی روشی سرگرمکننده و جالب برای تقویت مهارتهای زبانی کودک است.
نوع بازی:
* یکی از اسباببازیهای مورد علاقهاش را بردارید (مثلاً خرس عروسکیاش) و آن را به گوشتان نزدیک کنید، طوری که انگار دارید به حرفهای خرس گوش میدهید. به کودکتان بگویید: آقا خرسه میگه مییای با هم بازی کنیم؟
* جمله ؟مییای با هم بازی کنیم؟ را با صدای بلند بگویید.
* خرس عروسکی را به کودک نوپایتان بدهید و از او بپرسید، آقا خرسه چی میگه؟
* بازی را با سئوال کردن درباره اینکه سایر اسباببازیها یا وسایل توی اتاق چه میگویند ادامه دهید. برای مثال بگویید: صندلی میگه: بشین روی من.
* همیشه وقتی دارید به جای اسباببازی یا شیءای صحبت میکند، با صدای بلند حرف بزنید.