هزینه های سرسام آور دندانپزشکی بر دوش مردم- محمدحسین فلاح*

یزد- ایرنا- هزینه های سنگین دندانپزشکی در سال های اخیر و بویژه یکسال گذشته، کمر مردم را خم کرده و بخش قابل توجهی از سبد هزینه خانوارها را به خود اختصاص داده است.

برای معاینه دندانهایم وارد مطب دندانپزشکی شدم و منتظر ماندم تا منشی، من را صدا بزند.
جوانی حدودا ۲۵ ساله را دیدم که صورت خود را در میان دو دستانش گرفته و حال خوشی ندارد، حس خبرنگاری ام گل کرد و علت آمدنش را جویا شدم.
گفت: دندان درد دارد و برای کشیدن آن آمده! پرسیدم خوب چرا کشیدن؟ می توانی آن را تعمیر یا جراحی کنی و او پاسخ داد ‘آقا دل خوشی داری با کدام پول؟!’.
چند نفر از ما ایرانی ها شرایط این جوان را داریم و چند درصد ما به خاطر هزینه های سرسام آور دندانپزشکی یا مراجعه نمی کنیم یا کشیدن آن را نخستین راه خلاص شدن از شر دندان درد می دانیم در حالیکه کشیدن دندان ، آخرین راه حل است.
آنطور که مسوولان ذیربط اعلام کرده اند افزون بر ۹۰ درصد هزینه های دندانپزشکی توسط مردم پرداخت می شود و فقط درصد اندکی از آن که بیشتر شامل کشیدن دندان است را بیمه ها تقبل می کنند.
رسانه ها بارها و بطور مکرر از هزینه های سنگین دندانپزشکی گفته اند و دندانپزشکان هم یا تحریم ها و افزایش قیمت مواد اولیه دندان را بهانه می کنند، یا بالا رفتن قیمت ارز یا قیمت طلا!.
با وجود آنکه حدود ۲۵ هزار دندانپزشک در کشور فعالیت می کنند و تعداد دانشکده های دندانپزشکی هم چند برابر شده اما سلامت دهان و دندان مردم، تفاوت محسوسی نداشته است.
آیا علت، بالا بودن هزینه های خدمات دندانپزشکی است؟ نقش بیمه ها چیست؟ و چرا هزینه های خدمات دندانپزشکی گاها در نقاط مختلف شهر متفاوت است؟.
بی توجهی به سلامت دهان و دندان در حالیست که به گفته خود پزشکان و متخصصان، عامل بسیاری از بیماری ها، مستقیم یا غیر مستقیم، مرتبط با بیماری های دهان و دندان است.
خیلی از ماها با دندان های ناسالم درگیر هستیم اما یا به دلیل ترسی که از کودکی از دندانپزشکی داشتیم و یا به دلیل هزینه های سرسام آور آن از رفتن به دندانپزشکی خودداری می کنیم.
هزینه های سرسام آور دندانپزشکی به یک معضل در جامعه ما تبدیل شده و هنوز هم نسخه شفابخشی برای آن پیچیده نشده است.
آخرین برآوردهای تایید شده نشان می دهد ۳۰۰ میلیون دندان پوسیده در دهان ایرانیان وجود دارد که باید برای آن چاره اندیشی کرد.
دولت در چند سال اخیر با اجرای طرح تحول نظام سلامت، برای پیشگیری و بهبود سلامت دهان و دندان در مدارس اقدام کرد و از سوی دیگر با اعزام متخصصان به نقاط محروم و ارائه خدمات رایگان به گروههای هدف، گامهایی موثر برداشت اما بار هزینه های دندانپزشکی، آنچنان است که این اقدامات نمی تواند آن را جبران کند.
هزینه های سرسام آور مواد مصرفی مورد نیاز، آشفتگی در اخذ تعرفه های بخش خصوصی، نبود فرهنگ سازی لازم و پرداخت هزینه های هنگفت برای درمان موجب شده سلامت بهداشت دهان و دندان به خطر بیفتد.
سن پوسیدگی دندانها و سن نیاز به مراقبت از سلامت دهان و دندان نیز کاهش یافته و این زنگهای خطر را به صدا در آورده است.

*** نرخ مواد اولیه دندان، سه تا هشت برابر شده است
رئیس هیأت مدیره انجمن دندانپزشکی ایران، شاخه یزد می گوید: نرخ ماده های بی حسی و مواد پر کردنی دندان، بین سه تا هشت برابر در بازار آزاد افزایش یافته است.
دکتر ‘علی رضا نواب اعظم’ به ایرنا گفت: مواد اولیه دندان بطور سرسام آور گران شده و این تقصیر دندانپزشکان نیست، آنها باید مواد اولیه را گران بخرند.
این متخصص جراحی دهان و فک و صورت به کوتاهی بخش دولتی در این زمینه اشاره کرد و یادآور شد: دولت موظف است مواد اولیه دندان را تامین و به صورت سهمیه در هر استان توزیع کند.
وی به اهمیت فروش الکترونیکی در این زمینه اشاره کرد و اظهار داشت: شرکت هایی که برای ورود مواد اولیه از ارز دولتی استفاده می کنند باید فروش الکترونیکی داشته باشند تا فقط دندانپزشکی که مطب و شماره پروانه داشته و زیر نظر نظام پزشکی فعالیت دارد مواد را دریافت کند تا مواد اولیه به صورت آزاد خرید و فروش نشود.
وی به کمبود مواد اولیه دندان و نقش منفی دندانپزشکانی که در درمانگاه فعالیت می کنند ولی مطب ندارند هم اشاره کرد.
وی با بیان اینکه سالانه به ۸۰۰ هزار آمپول بی حسی در کشور نیاز است افزود: این در حالیست که در سال گذشته فقط ۴۴۰ هزار آمپول تولید شد که همین معضل بر گرانی نرخ آن افزوده است.
وی یکی دیگر از علل گران شدن مواد اولیه دندان را گران شدن ارز و دلار دانست و گفت: متاسفانه برخی شرکت های وارد کننده مواد اولیه، آن را دریافت و برخی را به نرخ دولتی و برخی را هم به قیمت آزاد می فروشند که این هم بر گرانی ها دامن می زند.
وی اظهار داشت: حتی در دانشکده دندانپزشکی هم که قیمت ها پایین تر است این مواد، موجود نیست اما با این حال بهتر است مردم برای کم کردن بخشی از هزینه های دندانپزشکی
به درمانگاهها و دانشکده های این بخش مراجعه کنند.
وی تعداد دندانپزشکان استان یزد را ۳۶۰ نفر بیان کرد و اضافه نمود: متخصصان دندانپزشکی قانونا می توانند نسبت به دندانپزشکان عمومی، ۵۰ درصد بیشتر دریافت کنند.
وی با بیان اینکه بیمه ها نقشی در دندان پزشکی ندارند، هشدار داد: بخش های خصوصی در حال قطع ارتباط با بیمه ها هستند چون بیمه ها هزینه های آنان را سر وقت پرداخت نمی کنند ضمن آنکه همه بخش های بهداشت و درمان مشمول بیمه هست جز دندانپزشکی.
وی پیشنهاد داد: دولت کودکان زیر ۱۳ سال را در بخش دندان، بیمه و حمایت کند و آموزش های این بخش را در دستور کار قرار دهد تا کودکان ما کمتر به بیماری های دهان و دندان مبتلا شوند.

*** هزینه های دندانپزشکی در ایران، کمتر از اروپاست
یک جراح و دندانپزشک یزدی هم گفت: قیمت مواد اولیه و آمپول بی حسی بین سه تا ۶برابر نسبت به سال گذشته بیشتر شده است.
محمود کمالی، به ایرنا افزود: کمیاب شدن آمپول بی حسی و مواد اولیه نیز مشکل را بیشتر کرده است.
وی با بیان اینکه تفاوت قیمت در نقاط مختلف بستگی به نوع مواد و لوازم و عملکرد و کیفیت خدمات می باشد تصریح کرد: بیمه ها به دنبال سود بیشتر و خدمات رسانی کمتر هستند و چون خدمات دندان پزشکی گران میباشد زیر بار نمی روند.
وی پیشنهاد داد: مردم باید بجز بیمه درمانی پایه، برای حفظ سلامتی خود یک پس انداز درمان هم داشته باشند.
دکتر کمالی یادآور شد: هزینه های خدمات دندان پزشکی در ایران نسبت به خیلی از کشورها از جمله کشورهای اروپایی پایین تر است.
ختم کلام آنکه دولت باید برای این معضل که بخش قابل توجهی از هزینه های خانوارها را به خود اختصاص داده چاره ای بیندیشد بخصوص طبقه آسیب پذیر جامعه که بعضا یا مراجعه نمی کنند یا کشیدن دندان را ساده ترین و کم هزینه ترین راه می دانند.

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

رییس پلیس راهور شهرستان بافق بزرگترین معضل شهرستان بافق موتور سوارانی که هنوز به سن قانونی نرسیده اند

 به گزارش هفته نامه افق کویر؛ نیاز به