اداره اوقاف و امورخیریه؛ از جمله مراکز مهمی است که مهم ترین وظیفه آن رسیدگی به امور بقاع متبرک در کشور می باشد؛ مطابق قوانین این نهاد؛« سازمان اوقاف و امور خيريه، سازمانی است که در سطح کلان احياء، حفظ و اداره موقوفات کشور و ساير موارد اختصاص يافته به امور خيريه و عام المنفعه و همچنين اداره و نظارت بر اماکن مذهبی، مساجد و بقاع متبرکه و نشر و گسترش معارف اسلامی و فرهنگ نيکوکاری وقف را برعهده دارد. ( ۱) این اداره با در اختیار داشتن امکانات و منابع انسانی نظارت بر امور امام زادگان و موقوفات را بر عهده دارد.
در بافق دو بقعه شریف و واجب التعظیم وجود دارد که هر کدام محلی برای دوستداران آن امامزادگان شده است و از راه دور و نزدیک برای عرض ادب و رفع حوائج به دیدار آنان می شتابند؛ اولی امامزاده عبدا… فرزند موسی ابن جعفر(ع) و دوم قاضی میرجعفر!
امام زاده عبدا…
امامزاده عبدا… فرزند موسي ابن جعفر(ع) كه بیشتر با این عنوان، در میان مردمان، از ایشان یاد می شود. از آنجایی که بافق در مسير ولایت خراسان بوده و عبدا… همانند خواهر و برادرشان كه در قم و شيراز آرامیده اند؛ بطور پنهانی عزم سرزمین طوس براي دیدار و پيوستن به حضرت امام رضا(ع) شتافته اند؛ از برادر تني آن حضرت می باشند و ساير امامزاده هايي كه به نام عبدا… در گرگان و ساوه هستند؛ از نوه و نتيجه هاي حضرت موسي بن جعفر هستند؛ نه فرزند بلافصل ایشان! (۲)
آستانه متبرک امام زاده در مرکز شهر بافق چون نگینی می درخشد و سیل مشتاقان آن امام زاده از وجود این پسر ارشد حضرت موسی بن جعفر (ع) و برادر بزرگ حضرت علی بن موسی الرضا(ع) کسب فیض کرده و حاجات مهم خود را از ایشان استمداد می کنند. این آستانه در سالیان اخیر از رشد خاصی در ساماندهی آن برخوردار شده است؛به گونه ایی که نسبت به قبل شاهد شکوفایی آن هستیم.
قاضی میرجعفر
این بقعه در فاصله سه کیلومتری و در شرق بافق واقع شده؛ نام کامل آن بنا بر مندرجات سنگ قبر چنین است :« امیر کمال الدین ابو جعفر احمد بن ابی الحسن محمد بن علی بن محمد بن علی بن عبیداا… محمد العلوی الحسینی العریضی متوفای ۵۷۷ قمری»(۳)
این محل هنوز از رونق و توسعه لازم برخوردار نیست و به جا هست تا مسئولین در راستای توسعه امام زاده عبدا… نیم نگاهی به آن می داشتند تا طرح جامع آن اجرایی می گردید.متاسفانه کشمکش های در سالیان اخیر بین اداره اوقاف و برخی از بزرگان شهر روی داد که به جای هم اندیشی و همکاری، به سمت و سو کشیده شد و روند توسعه را کاهش داد! یادمان نرود که در سال ۱۳۹۱ ؛ سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه بافق در مورد این بقعه گفته بود: به منظور ساماندهی اساسی به بقعه قاضی میرجعفر، طرح جامع این بقعه توسط اداره اوقاف و امور خیریه بافق تهیه شده است. محمدعلی فلاح با تاکید بر ضرورت ایجاد فضای مناسب در بقعه قاضی میر جعفر بافق اظهار نمود: ساماندهی اولیه این بقعه درحال اتمام است و به زودی هیئت امنای این مکان نیز معرفی میشود. وی تصریح کرده بود: برای اجرای مرحله اولیه ساماندهی بقعه قاضی میرجعفر مبلغی افزون بر ۲۰ میلیون ریال از بخش خیری در این مکان هزینه شده است. (۴) اکنون پس از گذشت هشت سال طرح جامع آن اجرایی نگردیده است!
حال که در اداره اوقاف و امورخیریه بافق تغییراتی روی داده است؛ زیبنده خواهد بود تا سرپرست فرمانداری بافق، سکان این اداره را بر عهده فردی بگذارد که از هر حیث با بزرگان شهر تعامل و ارتباطی تنگاتنگ داشته باشد. آنچه که مسلم است کشمکش و ناهماهنگی موجب کاهش توان و مانعی بر سر توسعه این بقاع می شود! توصیه این است که مسئولی هدایت این اداره را عهده دار شود که در ابتداء بومی بوده تا با شخصیت ها و بزرگان شهر آشنایی کامل داشته باشد و دوم آن که با تعامل به فکر توسعه موزون بقاع و اماکن باشد. بطور حتم رمز پیشبرد یک مسئول در شهر تعامل همه جانبه با بزرگان آنجا خواهد بود.
پی نوشت:
(۱) تارنمای سازمان اوقاف و امورخیریه
(۲) بافق فردا به نقل از گفته های سید محمد میرسلیمانی
(۳) http://www.mehrchainhotels.com/
(۴) همان
محمد حسین تشکری بافقی، صاحب امتیاز و مدیر مسئول