آموزش مجازی، نابودی پرورش خلاقیت دانش آموزان

به گزارش هفته نامه افق کویر، در این روزها که سایۀ کرونا بر زندگی همۀ مردم جهان افتاده است، سبک زندگی همه را تحت شعاع قرار داده، باید بتوانیم با این شرایط خودمان را وفق دهیم تا کمترین اثرات مخرب را بر کیفیت زندگی‌مان بگذارد. آموزش یکی از مسائل مهم این روزهاست که دغدغۀ قشر زیادی از مردم است تا بتوانیم ازاین برهۀ زمانی عبور کنیم. خبر نگار ما درباره آموزش و کرونا به سراغ “معصومه عبداللهی، دانشجوی دکتری روانشناسی تربیتی” رفته وگفتگویی با وی انجام شد.
افق کویر: آیا سیکل آموزشی به طور کامل اجرا می شود؟
با شیوع کرونا، مدارس و دانشگاه ها در اکثر کشورها تعطیل شدند و همه اقدام به آموزش از راه دور نمودند. اینترنت، گوشی هوشمند، لپ تاپ و کامپیوتر از ابزار های مهم برای برقراری کلاس های مدارس و دانشگاه ها شد که در کشور ما نیز از این طریق، آموزش به دانش آموزان و دانشجویان شروع به ارائه گردید. کشور ما سناریو های مختلفی برای بهبود وضعیت آموزش در منزل را طراحی و اجرایی کرد که از جمله آنها می توان به آموزش دروس از طریق شبکه تلویزیونی آموزش، تهیه لوح فشرده آموزشی و تدوین درسنامه اشاره کرد. آموزش و پرورش و دانشگاه ها تمام تلاش خود را به کار بردند که دانش آموز و دانشجویی از کسب آموزش های لازم باز نماند، ولی نبود زیر ساخت ها در بعضی مناطق ، به ویژه مناطق روستایی و همچنین پایین بودن سطح در آمد بعضی از اقشار بخصوص در حواشی شهر ها (برای خرید لپ تاپ و گوشی هوشمند) موجب شد که سیکل آموزشی به طور کامل انجام نشود.

دانش آموزان در محیط مجازی به کلاس گوش نمی دهند
افق کویر مزیت و معایب آموزش های مجازی چیست؟
با توجه به اینکه آموزش مجازی مزیت هایی همچون صرفه جویی در وقت و هزینه را دارد؛ ولی این روش آموزشی، معایب و محدودیت هایی نیز دارد. دانش آموزان در محیط مجازی به طور کامل به کلاس گوش نمی کنند .

کلاس های مجازی تضمینی نیست که میزان توجه دانش آموزان را بالا ببرد
افق کویر آیا کلاس مجازی میزان توجه دانش آموزان را بالا می برد؟
هر چند که معلم ممکن است ،چند دقیقه یکبار از یکی از دانش آموزان بخواهد که مقداری از مطالب گفته شده را بگوید؛ اما تضمینی وجود ندارد که این روش میزان توجه دانش آموزان را بالا ببرد.
افق کویر مشکلات کلاس آنلاین چیست؟
برای اکثر افراد، شرکت کردن در یک کلاس درس و فقط با گوشی تلفن همراه یا تبلت، رسمیت کلاس درس حضوری را پیدا نمی کند. کلاس آنلاین چند مشکل وجود دارد:
الف) مشکل دیگر کلاس مجازی حذف زبان غیر کلامی، می باشد. معلّم در تدریس با آموزش مجازی قادر نیست که رفتار و حرکات دانش آموزان را مشاهده کند پس بنابراین نمی تواند تشخیص دهد که مطالب گفته شده برای دانش آموزان جذاب و شیرین می باشد یا اینکه در آن ها ایجاد خستگی و دل زدگی نموده است.
ب) زبان غیر کلامی دانش آموزان، گویای بسیاری از نهفته های درونی آن ها می باشد که معلم از این طریق می تواند نسبت به یادگیری آن ها مطمئن شود که در این گونه آموزش از دست می رود.
پ) همچنین در آموزش مجازی زمینه های رشد تربیتی و شخصیتی برای دانش آموزان فراهم نمی باشد.
یکی از مهم ترین ویژگی های مدرسه ایجاد استقلال در فرزندان می باشد
افق کویرمهمترین وظیفه هر آموزش و پرورشی تعلیم و تربیت است آیا در آموزش مجازی تربیت بالا است؟ چرا؟
متاسفانه در آموزش مجازی تربیت تقریباً صفر است. همچنین آموزش مجازی سبب ضعیف شدن روابط اجتماعی دانش آموزان در اثر نبود ارتباط حضوری با همسالان خود می گردد و این مشکل گاه سبب وابستگی دانش اموزان پایه های اول و دوم دبستان می شود چون یکی از مهم ترین ویژگی های مدرسه ایجاد استقلال در فرزندان می باشد و کودکانی که در منزل آموزش می بینند. وابستگی شدیدی به والدین پیدا می کنند از نظر متخصصان فناوری و آموزشی، محبت کردن دانش آموزان به یکدیگر و یاری کردن آن ها در حیاط مدرسه نیز جزو آموزشی محسوب می شود که در آموزش مجازی از دست می رود ، از طرفی نقش معلمان در تاثیر گذاری روی دانش آموزان نیز در مدارس مجازی از دست می رود، چرا که دانش آموزان اصولا از معلمان الگو می گیرند.
افق کویر فقدان ارتباط چهره به چهره نیز موجب چه کمبودهایی شده است؟
موجب شده دانش آموزان، ارتباط عاطفی با آموزگار خود نداشته باشند. از دیگر معایب آموزش مجازی این است که پرورش خلاقیت دانش آموزان را با مشکل روبرو می کند؛ زیرا در اموزش حضوری گروه بندی دانش اموزان و همکاری و همفکری آنها با هم، سبب شکوفایی استعداد و پرورش خلاقیت آنها می شود.
افق کویر آیا در آموزش مجازی وظیفه معلمان سنگین تر می شود؟
بله، چرا که لازم است تسلط بیشتری به محتوای مطالب درسی داشته و روش مناسب تری را برای تدریس انتخاب نمایند که جذابیت را برای دانش آموزان بالا برده و انگیزه لازم برای گوش دادن و حل تکالیف به همراه داشته باشد.
افق کویر به عنوان حرف پایانی؟
در روش آموزش مجازی، گاهی معلمان با سابقه بالا با وجود داشتن تجارب زیاد، ولی متاسفانه مهارت کمتری برای حضور موثر در فضای مجازی و آموزش های مجازی دارند و این اثر گذاری آن ها، فضای آموزشی را تضعیف می کند.

سارا شفیعی|

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

درنگی بر آسیب های که بیداد می کند

حضرت علی (علیه السلام) درباره تقسیم ساعات شبانه