امروزه؛ موضوع سوء استفاده احتمالی مسئولان از جایگاه و موقعیت شغلی و مدیریتی خود و نیز متاسفانه بدست آوردن اموال نامشروع از مقام خود، دغدغه رئیس قوه قضاییه کشور شده و در حکمی از دادستانهای کل کشور خواسته است، بطور جد، به این موضوع ورود پیدا کنند؛ یادمان نرود که در سیره بزرگان دین، سوء استفاده از موقعیت شغلی، همیشه مورد توجه بوده و پیاپی از متصدیان امور می خواستند که در رفتار و کرداشان، مواظب رعایت حق و حقوق عامه مردم و بیت المال را داشته باشند. آنجای که حضرت علی(علیه السلام) می فرمایند:
«من اگر مىخواستم، مىتوانستم از عسل پاك و از مغز گندم و بافتههاى ابريشم؛ براى خود غذا و لباس فراهم آورم؛ امّا هيهات كه هواى نفس بر من چيره گردد و حرص و طمع مرا وا دارد كه طعام هاى لذيذ برگزينم؛ در حالى كه در «حجاز» يا «يمامه» كسى باشد كه به قرص نانى نرسد و يا هرگز شكمى سير نخورد. يا من سير بخوابم و پيرامونم شكمهايى كه از گرسنگى به پشت چسبيده و جگرهاى سوخته وجود داشته باشد! آفريده نشدهام كه غذاهاى لذيذ و پاكيزه مرا سرگرم سازد، چونان حيوان پروارى كه تمام همّت او علف و يا چون حيوان رها شده كه شغلش چريدن و پر كردن شكم بوده و از آينده خود بى خبر است! آيا مرا بيهوده آفريدند؟ آيا مرا به بازى گرفتهاند؟ آيا ريسمان گمراهى در دست گيرم و يا در راه سرگردانى قدم بگذارم!» (۱)
آری! دستور العمل رئیس قوه قضاییه برای پس گرفتن اموال و دارایی های نامشروع برخی از مسئولان خطاکار، یک موضوع خاصی نیست که به تازه گی روی داده است. این قانون پیش تر از این وجود داشته است؛ اما نگاه آن چنانی به آن نمی شده است. ضرورت توجه به این قانون، امروزه بیش از پیش احساس می شود؛ چرا که متاسفانه؛ برخی از مسئولان دست درازی به اموال عمومی کرده و با لطایف الحیل و زد و بند اداری به گونه ایی که رد پایی از آنها عیان نباشد، پول را از کشور خارج کرده و یا در راهی در داخل کشور به کار می برند که نه تنها منفعتی ندارد؛بلکه چرخ های اقتصادی مملکت را نیز دچار تزلزل می کنند. مسئولی که دهها میلیارد ثروت دارد و در ابتدای مسئولیتش مال و اموالی نه داشته و نه به ارث برده و در طول مدت خدمت خود در آن نهاد یا سازمان، فرصت کار آزاد را هم نداشته که بگوییم این دارایی، خارج از چهارچوب اداره به دست اورده است؛ بطور حتم اینجا و در این قانون باید پاسخ دهد که این اموال را چگونه کسب کرده است؟!
اگر به موقع این غده چرکین از بدنه جامعه اسلامی خارج نگردد؛ موجب تضعیف شالوده انقلاب اسلامی خواهد شد؛ همانگونه که حضرت امام خمینی(ره)، بنیانگذار انقلاب اسلامی گفته اند:«آن روزى كه دولت ما توجه به كاخ پيدا كرد، آن روز است كه بايد ما فاتحه دولت و ملت را بخوانيم. آن روزى كه رئيس جمهور ما خداى نخواسته، از آن خوى كوخنشينى بيرون برود و به كاخنشينى توجه بكند، آن روز است كه انحطاط براى خود و براى كسانى كه با او تماس دارند پيدا مىشود. آن روزى كه مجلسيان خوى كاخنشينى پيدا كنند خداى نخواسته، و از اين خوى ارزنده كوخنشينى بيرون بروند، آن روز است كه ما براى اين كشور بايد فاتحه بخوانيم. ما در طول مشروطيت از اين كاخنشينها خيلى صدمه خورديم. مجلس هاى ما مملو از كاخنشين بود و در بينشان معدودى بودند كه از آن كوخنشينها بودند و همين معدودى كه از كوخنشين ها بودند از خيلى از انحرافات جلو مىگرفتند و سعى مىكردند براى جلوگيرى. آن روزى كه توجه اهل علم به دنيا شد و توجه به اين شد كه خانه داشته باشم چطور، و زرق و برق دنيا خداى نخواسته در آنها تأثير بكند، آن روز است كه بايد ما فاتحه اسلام را بخوانيم.»(۲)
حال شناسایی این مسئله کار ادارات خاصی نیست و علاوه بر «سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات، دستگاه های امنیتی، پلیس و سازمان های مردم نهاد» (۳) مردم می توانند خود مستقیما وارد گود شده و به دادستانی کل کشور در شناسایی اموال نامشروع برخی از مسئولان خطاکارکمک کنند و دادستان موظف است با اولویت رسیدگی به ثروتهای کلان نامشروع و بدون ملاحظهی مقام و مسئولیت فرد خاطی، به تخلفات رسیدگی نماید.
پی نوشت:
(۱)نهج البلاغه، نامه۴۵
(۲)صحيفه امام، ج۱۷، ص ۳۷۷
(۳)خبرگزاری ایسنا به نقل از مرکز اطلاع رسانی قوه قضاییه