باید و نبایدهای تغذیه در ایام عید

به گزارش هفته نامه افق کویر،تغذیه سالم ، یکی از مهمترین ارکان زندگی است و مهمترین عوامل در سلامتی و طول عمر انسان است. در دید و بازدید های ایام نوروز مصرف آجیل و مغزها نسبت به روزهای دیگر چند برابر می شود و سعی کنید به تغذیه خود در عید نوروز دقت کرده و در خوردن زیاده روی نکنید. خبرنگارما با کارشناس تغذیه گفتگویی انجام داده که در ادامه می خوانید:
وی در ابتدا به معرفی خود پرداخت و گفت: حسین توکلی، دارای مدرک کارشناس علوم تغذیه هستم. از سال ۹۵ در بیمارستان ولی عصر(عج) و کلینیک تخصصی آن مرکز انواع مشاوره تغذیه و رژیم درمانی جهت اصلاح الگوی غذایی افراد در زمینه درمان و پیشگیری از عوارض بیماری ها( دیابت، چربی خون بالا، فشار خون بالا، چاقی و …) توسط کارشناس تغذیه ارائه می شود.
وی ادامه داد: ایام عید نوروز به مناسب تاریخ دیرینه در سنتها و نیاکان ما همیشه یکی از بهترین ایام با خاطرات خوب برای همه ی ما هست.روزهای دور هم جمع شدن، روزهای با هم خندیدن، روزهای دید و بازدید، روزهای….. و اما تفاوت عید سال گذشته و امسال بدلیل بیماری ویروس نحس کرونا در دور از همدیگر خوش بودن است که همین امر باعث تاثیر منفی در روحیه برخی افراد شده است که یکی از عوارض آن تغذیه نامناسب است و شامل پرخوری عصبی، کم خوری عصبی و ریزه خوری در طول روز میشود.همین شکل رفتار و الگوی اشتباه غذایی بصورت ناخواسته در مدت زمان طولانی باعث اضافه وزن و چاقی و همینطور برای افراد با بیماری زمینه ای باعث ایجاد عوارض و پیشرفت بیماری می شوند.
توکلی در خصوص تغذیه در ایام عید گفت: در این ایام توصیه می شود از میان وعده هایی با کالری کمتر ولی دارای ارزش غذایی بیشتر جهت تآمین مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن و از افزایش قند و چربی خون جلوگیری شود که متاسفانه در کنار بی تحرکی شایع ایام عید زمینه بسیاری از بیماری ها هستند.
کارشناس تغذیه درباره باید ها و نباید های تغذیه تاکید کرد: باید ها و نباید های تغذیه برای همه ی افراد جامعه لازم است.اگر فردی که دچار بیماری شده است در کنار دستور پزشک توصیه به رعایت رژیم غذایی شده باشد حتمآ بعد از بهبودی و رفع بیماری باید آن نکات را رعایت کند تا مجدد درگیر بیماری با عوارض شدیدتر نشود.پس رعایت نکات تغذیه ای در هر مرحله ای از زندگی لازم است.
وی در پاسخ به این پرسش که توصیه شما به افراد چیست؛ گفت: به همه افراد توصیه می کنم که قبل از شروع و اقدام برای هر تصمیمی ابتدا ساعت خواب و استراحت خود را طوری تنظیم کنند.وعده صبحانه را حتی به صورت مختصر مثل یک لیوان شیر به همراه ۲ عدد خرما میل کنند.صبحانه اگر کامل باشد خیلی بهتر است ولی صبحانه مختصر در هر صورت بهتر از گرسنگی طولانی مدت تا وعده ناهار است.در این ایام بدلیل تحرک کمتر و ریزه خوری در طول روز مثل مصرف انواع آجیل مغزهای پرچرب و انواع تنقلات شیرین به همراه نوشیدنی های گرم حتمآ توصیه میکنم که افراد از وقت آزاد خود برای انجام فعالیت های سبک در منزل استفاده کنند.در طول فعالیت آب فراوان میل کنید.بعد از فعالیت حتمآ از میان وعده های با کالری کمتر مثل انواع میوه و سبزی که بدلیل داشتن فیبر فراوان نقش مهمی در کنترل قند و چربی بالای خون دارند به اندازه واحد تعریف شده استفاده کنید.
وی تصریح کرد: تغذیه در گروه های حساس جامعه از اهمیت بالایی برخوردار است و علاوه بر سه وعده اصلی باید روزانه حداقل از ۲ میان وعده استفاده کنند و مصرف چربی و کربوهیدرات را به حداقل برسانند و نقش پروتئین را در برنامه غذایی خود پررنگ کنند تا در سالمندان و خانم های باردار وزن مطلوب حفظ شود و کودکان در طول دوران کودکی رشد مناسب داشته باشند.در کودکان استفاده از تنقلات سالم مثل آجیل انواع میوه های خشک شده جهت رشد ذهنی لازم است.
کارشناس تغذیه در خصوص افراد دارای اضافه وزن و چاق ادامه داد: باید برنامه منظم فعالیت بدنی داشته باشند.زمان استرس و ناراحتی غذا نخورند.ساعت خواب و استراحت خود را تنظیم کنند.همراه با وعده ناهار یا قبل از شروع غذا از سبزیجات مثل انواع سالاد بدون سس جهت کنترل اشتها و جلوگیری از پرخوری استفاده کنند.وعده شام را بصورت کم حجم مصرف کنند.از غذاهای پرچرب و سرخ کردنی مثل خامه، سرشیر، آبگوشت و… در وعده صبحانه و شام پرهیز کنند تا علاوه بر جلوگیری از افزایش وزن بتوانند اضافه وزن خود را در طول سال کاهش دهند.
وی در خصوص افراد کم وزن افزود: تغذیه افراد با وزن کمتر از نرمال یا به اصطلاح با BMI کمتر از ۱۸.۵ باید حتمآ اصلاح شود.یکی از دلایل مهم افزایش وزن در کودکان و افراد بالغ دچار کمبود وزن نقش مهم ویتامین های محلول در چربی(ویتامین های A ,D ,E, k) است که هر کدام تاثیر بسزایی در سلامت اندام های مختلف بدن دارند.رژیم غذایی این افراد باید از چربی های غیر اشباع حاوی امگا۶،۳ و ۹ که در انواع گوشت ماهی،انواع مغزها و زیتون یافت میشوند استفاده کنند.انواع گوشت ها،تخم مرغ، حبوبات و لبنیات دارای پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا(HBV) در رژیم غذایی این افراد لازم هستند.همچنین مصرف میان وعده های پرکالری برای بالابردن حجم توده بدون چربی نقش مهمی دارند.
وی در پایان گفت: از هفته نامه افق کویر برای اطلاع رسانی مردم شریف شهرستان بافق تشکر میکنم.پیشاپیش سال جدید را به همه عزیزان تبریک میگویم.انشاا.. سال خوبی برای همگی باشد با رعایت نکات بهداشتی لازم. امیدوارم در سال ۱۴۰۰ از شر ویروس کرونا برای همیشه راحت شوید و افراد با سلامت کامل و خدای نکرده بیمار با رعایت تغذیه سالم حتی الامکان از بیماریهای غیرواگیر(دیابت، فشار خون،چربی خون و…)دور باشند.

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

درنگی بر آسیب های که بیداد می کند

حضرت علی (علیه السلام) درباره تقسیم ساعات شبانه