حسام الدین نعیمی بافقی
وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
افترا و تهمت دو کلمه تقریباً هممعنی هستند و به عنوان یک رفتار توسط قانونگذار جرمانگاری شدهاند. اگر فردی بدون دلیل و مدرک و با علم به بیگناه بودن یک شخص، به او جرمی را نسبت دهد، مرتکب جرم افترا شده و با مجازاتی که قانونگذار برای آن درنظرگرفتهاست، روبرو خواهد شد.
شاید در جریان زندگی روزمره خود، بارها با این دو واژه مواجه شده باشیم. افترا و تهمت دو کلمهی تقریباً هممعنی هستند و به عنوان یک رفتار توسط قانونگذار جرمانگاری شدهاند.
افترا یعنی نسبتدادن یک جرم به دیگری با علم به بیگناه بودن او!
وقتی میگوییم که «فلان شخص به من تهمت زد»، منظورمان این است که او انجام کاری را به من نسبت داد که واقعاً آن را انجام ندادهأم. مثلاً وقتی کسی به ما میگوید «تو دربارهی فلان موضوع دروغ گفتی» ولی در واقع چنین دروغی را نگفته باشیم، اینطور گفته میشود که او به ما تهمت زدهاست. تعریف کردن افترایی که قانون منع کرده هم به همین سادگی است. اگر فردی بدون دلیل و مدرک و با علم به بیگناه بودن یک شخص، به او جرمی را نسبت دهد، مرتکب جرم افترا شدهاست. برای مثال اگر شخصی در حین دعوا به دیگری بگوید «تو دوچرخه مرا دزدیدهای» مرتکب جرم افترا شدهاست. چیزی که در عرف به آن بُهتان نیز گفته میشود.
باید توجه کرد در جرم افترا فرد باید قصد داشته باشد که به طرف مقابل حتما جرمی را نسبت دهد؛ یعنی واقعاً منظورش این باشد که بخواهد بگوید تو این جرم را انجام دادهای. پس اگر فردی به دیگری بگوید «دزد» اما قصدش هتکحرمت، تحقیر یا تمسخر او باشد و نه نسبتدادن یک جرم، مرتکب جرم دیگری شدهاست که توهین نام دارد. افترا به هر وسیلهای میتواند تحقق پیدا کند. ممکن است شخصی با سخنرانی در یک جمع، چاپ یک مطلب در مجله یا روزنامه و یا حتی با فرستادن یک پیام این کار را انجام دهد. اما این پایان راه نیست! برای اینکه بتوان گفت کسی مرتکب جرم افترا شدهاست، علاوه بر نسبت دادن یک عمل مجرمانه به یک شخص، رکن دیگری هم لازم است و آن رکن این است که این شخص نتواند درستی حرف خود را اثبات کند و این امر نشان دهد که فرد میداند طرف مقابل او بیگناه است.