مشاهیر بافق(بخش ششم)

کتاب مشاهیر بافق شامل دو بخش است که طی ۲۵ سال جمع آوری و نوشته شده است. بخش اول کتاب به معرفی مشاهیر قدیمی و کهن بافق اختصاص دارد و در این بخش شرح حال ۱۷۰ نفر از حاکمان، هنرمندان، شعرا، فرماندهان نظامی، روحانیان به درجه اجتهاد رسیده و یا صاحب تالیفات علمی نوشته شده است.
بخش دوم در رابطه با مشاهیر معاصر بافق است که مورد ۱۳۰ نفر از فرماندهان نظامی و انتظامی، شعرا، هنرمندان، حاکان و مدیران درجه اول کشور، اساتید هیئت علمی دانشگاه و نویسنگان مولف دو کتاب علمی نوشته شده است.
۲۵- مدیر ـ شیخ محمّد تقی ،اولین مدیر مدارس جدید در یزد
تولد:۱۲۴۴خورشیدی/یزد
درگذشت: ۱۳۴۵خورشیدی/یزد
او نوه فیلسوف بزرگ علامه سبزواری و دختر محمد تقی خان بافقی بود كه به دستور علما برای تدریس به یزدآمد و با بی بی ام لیلی دختر محمّد تقی‌خان‌بافقی ازدواج نمود. نتیجه وصلت مزبور چنین بود:
* شیخ محمّد تقی پیشنماز اسبق میر چخماق
* شیخ محمّد باقر
* شیخ محمّد جعفرِ حجه الاسلام، بانی مزرعه کره طزرجان.
این خاندان پر فضیلت ونیکو بنیان بعد ها هم منشأ خدمات برجسته ای در بافق، یزد، تفت وتهران بودند وخانوادهای مدیر، مدیری، آسایی، سینا وحجت‌ها از همین خاندان هستند.
شیخ احمد مدیر بنیانگزار اوّلین چاپخانه سنگی در یزد و نیز نشریه”شیر کوه” (۱۳۲۱ ـ۱۳۰۱خ.)
. ابوالقاسم افتخار العلما سر دبیر نشریه معرفت یزد(۱۲۹۷ ـ ۱۲۹۵خ) فرزند محمّد باقر ومحمّد حسین آسایی سردبیر ومدیر داخلی نشریه شیر کوه ومسئول اسبق اداره فرهنگ تفت و خاندان معروف حجت از فرزندان محمّد جعفر حجه الاسلام بودند.
شیخ احمد (متولد ۱۲۶۲خ)چون مدیر اوّلین مدرسه یزد بود نام خانودادگی مدیر را برگزید. بعد به ریاست دفتر معارف واوقاف وسپس به ریاست دفتر عدلیه و وکالت عدلیه منصوب گردید وروزنامه ای به نام انجمن ولایتی با دستگاه چاپ ژلاتین که خودش برای اوّلین بار به یزدآورده بود انتشار داد.
وی از دوستان فرخی یزدی ونایب اکبر بافقی بود وشعری که از فرخی به سال ۱۳۲۸خ در همین نشریه با مطلع:
عیــد جم شد ای فریدون خوبت ایران پرست
مستبدی خوی ضحاکی است این خونه زدست
چاپ شد موجبات درنده خویی ضغیم الدوله ودوختن دهان فرخی آزاده خو و حبس دوستانش را فراهم ساخت. پدر علی مدیری صاحب تاریخ ورزش در یزد به نام آمیرزا احمد مدیری که تا پنج سالگی در بافق بود از همکلاسی های ناجی بافقی در مکتب خانه‌های قدیمی بود. آقایان وخانمها دکتر حسین حجت، دکتر امیر حجت، دکتر اکبر حجت، دکتر فریبا حجت، دکتر منوچهر آساهی، دکتر عباس مدیر، دکتر امیر محمّد مدیر، جعفرمدیری، دکتر بهزاد مدرسی، دکتر مینا افتخارزاده، دکتر امیر محمّد اثنا عشری و مرشد امیر مدیر وکریمی‌ها از نوادگان و وابستگان این خاندان با فضیلتند

۲۶- مرادی بافقی،استاد و شاعر
تولد:نامشخص/بافق
درگذشت: حدود ۹۶۰قمری/کاشان
برادربزرگتر و استاد وحشی بافقی بود و هر دو از شاگردان شرف الدین علی بافقی بودند.مزار مرادی در محله قلعه بافق مشهور به”پیر مراد” با بقعه ای گل وخشتی سالهای سال محل زیارت وطلب حاجت مردم بافق است.
از اوست:
بعد مردن تربت ما را عـــمارت گو مباش
بر سر قبر شهیدان گنبد گردون بس است
—–
ای تازگی زروی تو، گـــــل راو لاله را
مـــاند غـــزال چشم تو چشم غزاله را
۲۷-مفیدی مستوفی بافقی ـ
محمّد،مورخ،جهانگردوشاعر
تولد:حدود ۱۰۱۰ خورشیدی/بافق
درگذشت: حدود۱۰۶۰ خورشیدی/نامشخص
در سال ۱۰۷۷ ق{۱۰۴۵خ} به سمت مستوفی اوقاف یزد منصوب و در سال ۱۰۷۹ ق مسئولیت نظارت اوقاف یزد را عهده‌دارشد. در سال ۱۰۸۱ ق ـ ۱۰۴۹خ از آن سمت استعفا داد و به اصفهان، فارس و سپس به بصره و عتبات عالیات رفت. دوباره از شهر بصره سفر دریایی آغاز و به سال ۱۰۸۲ ق سفرهندوستان و سراندیب اختیار كرد و تالیف مهمترین اثرش، “جامع مفیدی” را در بصره شروع نمود. بندر سورت، دهلی، حیدرآباد، بندر برهانپور و مجددا دهلی شهر هایی بود که در هندوستان اقامت نمود. در صفر سال ۱۰۸۸ ق ـ ۱۰۵۹خ در اوجان، خدمت شاهزاده محمّد اكبر را دریافته و لقب “خان سامانی” به او اعطا شد و چندی هم در شاه جهان آباد به سر برده و بعد به حضور شاهزاده مولتان رسید.
تألیفات او عبارتند از:
۱-جامع مفیدی مهمترین تالیفش که درمولتان هند به پایان رسانده ومرحوم محمّد قزوینی جامع مفیدی را یکی از ۲۰ کتاب مهم دانسته و استاد ایرج افشار آنرااز نظر جغرافیای تاریخی، تالیف کم مانندی خوانده وبا توجه وعنایت بدیع الزمان فروزانفر ومجتبی مینوی ومرحوم وزیری به چاپ رسانده است
۲-مختصر مفید در احوال بلاد ولایت ایران، جغرافیای شهرها ونواحی عراق عرب وعراق عجم
۳-مجالس الملوك در جدول سلاطین ایران تا سال ۱۰۴۹ق ـ ۱۰۱۸خ
ازاوست دروصف شیرکوه تفت:
عجب گونه كوهی خـــدای آفرید
كـــه مانند آن كس به گیتی ندید
رهش تند و لغزان ز تك تا فـــراز
چـــو زلف بتان پیچ پیچ و دراز
بر آن سر كه از ابر بالاتر اســــت
یكی دشت هموار و پهناور است
ز یكفرسخافزون به طول وبه عرض
زمـینی دگر بر فلك كن تو فرض
به هر سو روان چشمه خوشــگوار
درختــــــان پر میوه و كشتزار
شكاری بی‌حد در آن پهن دشــت
شدییار جدی و حمل گاه گشت

۲۸-مفیدی ـ میرزا حسن
تولد:حدود ۱۲۹۱ خورشیدی/یزد
درگذشت: ۱۳۴۹خورشیدی/یزد
معروف به میرزا حسن کوچک فرزند میرزا تقی‌خان مستوفی بافــقی،از نوادگان محمّد مفید مستوفی بافقی، صاحب جامع مفیدی، از خوشنویسان، نقّاشان و مینیاتوریستهای زبردست معاصر بود. چنان پایه درست نوشتن خط شکسته را استوار ساخت که کمتر کسی خط اورا با خط استادش میرزا حسن بزرگ(محمّد باقر تفتی) که ازبزرگترین خوشنویسان یزد بود فرق می گذاشت، لذا به وی لقب”استاد حسن کوچک” دادند تا از هم متمایز گردند.
۲۹- میرزا سلطان مسعود،حاکم و فرمانده نظامی
تولد:حدود ۱۲۸۰ خورشیدی/بافق
درگذشت: ۱۰۳۹خورشیدی/ اصفهان
فرزند فخرالدین احمد که به درجه “مین‌باشی‌گری” رسیده و حكومت بافق، بهاباد، نوقات، مفازه و جندق به او سپرده شد.
ازآثارش:
منزلی در ” چاه جاور” كه وسط راه یزد و بافق برای کاروانها
حمامی در قصبه طیبه آنروزبافق که در افروختگی و گرمی چون سینه عاشقان و در لطافت و پاكیزگی مانند خاطر ارباب عرفان بوده بنام حمام مین باشیان که اکنون زیر خاک خیابان مدفون شده است!
۳۰- میرزا عنایت بیك، حاکم و فرمانده نظامی
تولد:حدود ۱۲۸۰ خورشیدی/بافق درگذشت: ۱۰۳۱خورشیدی،قندهار
حاکم بافق، بهاباد،ترشیز(کاشمر)، تون وطبس، که با شجاعت و دلاوری که در جنگ با رومیان و بعد هندیان در تسخیر و حفظ شهر ایروان و قندهار در ارمنستان وافغانستان امروزی در جنگ های ایران و عثمانی از خود نشان داد به مقام”مین‌باشی‌گری”و بعد “یوزباشی گری “نیز نایل آمد.
ادامه دارد

“سیدمحمد میرسلیمانی”
پژوهشگر، نویسنده و شاعر بافقی

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

صدای افق

افق کویر، باعرض سلام و خسته نباشید خدمت