“دم جنبانک ابلق” در مناطق باز، نزدیک جوامع انسانی، شهرها، پارک ها، کشتزارهای آبیاری شده و کنار رودها زندگی میکند.این پرنده به زبان محلی”سی سی لنگ” نام دارد.
پر و بال دم جنبانک ابلق سیاه و سفید است. دم بلندی با پرهای کناری سفید، پاهای سیاه، منقار باریک، پشت خاکستری با پس گردنی سیاه، صورت و گوشپرهای سفید دارد که آشکارا با گلو و سینه سیاهش تضاد دارد. پرندهی ماده ۵ تا ۶ تخم خاکستری با خالهای قهوهای میگذارد. جوجه آوری از اواسط فروردین تا خرداد در مناطقی با پوشش علفی و اغلب نزدیک به پیکره های آبی آغاز می شود.
احتمالاً تک همسر و قلمرو طلب است، آشیانه اش کاسه ای از برگ ها، ساقه ها و شاخه های کوچک است که لانهی آنها شبیه پیالهای روی زمین یا در حفرههای ساختمانهاست. بیشتر وقتها پرندهی ماده روی تخم میخوابد که این کار ۱۲ تا ۱۴ روز طول میکشد. جوجهها ۱۳ تا ۱۶ روز تغذیه میشوند. معمولاً دمجنبانک ابلق، هر سال، ۲ بار جوجهآوری میکند.
دمجنبانک و دیگر خویشاوندان آن را، با بدن باریک و کشیده كه مرتب دم خود را به بالا و پایین تکان می دهند، می توان به راحتی از سایر پرندگان کوچک جثه تشخیص داد.
– دمجنبانک ابلق روی زمین مینشیند و با سرعت راه میرود و چشم میگرداند تا حشرهای برای خوردن بیابد. اگر حشره در حال پرواز باشد، به سرعت بلند میشود و با یک پرواز موجی، خود را به حشره می رساند و آن را شکار ميکند. سپس روی زمین مینشیند و شکارش را میخورد.
این پرنده مانند سایر موجودات زنده نقش مهمی در اکوسیستم دارد از جمله دفع و کنترل حشرات یا موجودات موزی که در سطح باغات و مزارع می باشند.
سید جلال موسوی
رییس اداره محیط زیست بافق