به گزارش هفته نامه افق کویر، در گفتگویی ویژه ” دکترسیدمحمود میرترابی” یکی از پزشکان حاذق و متخصص داخلی شهرستان بافق به پرسش های مطرح شده این نشریه در زمینه واکسن کووید۱۹ پاسخ داد.
افق کویر افرادی که با فرد مبتلا با کرونا در ارتباطند؛ آیا جهت دریافت واکسن باید اقدام نمایند؟
این افراد باید با آزمایش PCR چک شوند؛ اگر نتیجه منفی شد احتیاطاً تزریق واکسن را یک هفته به تاخیر بیاندازند؛ اگر مثبت و علایم وجود داشت تا سه هفته بعد از رفع علائم از زدن واکسن خودداری نمایند. اگر نتیجه PCR مثبت بود و علائم نداشت تا دو هفته میتواند جهت تزریق واکسن اقدام نمایند.
افق کویر: چه مدت بعد از تزریق واکسن امکان بیماری کرونا وجود دارد؟
تاثیر واکسن چهار هفته بعد از نوبت اول شروع و دو هفته بعد از نوبت دوم کامل می شود؛ بنابراین در این مدت ۶ هفته مانند بقیه جامعه میتواند ناقل باشد و حتی بیمار و رعایت تمامی دستورات بهداشتی مانند کل جامعه باید رعایت شود.
افق کویر: آیا شخصی که واکسن دریافت کرده؛ باید قرنطینه شود؟
واکسن ها همه؛ ویروس ضعیف و یا کشته شده هستند و فقط برای تولید آنتی بادی(سرباز) و آمادگی بدن تزریق می شود. سپس واکسن وارد خون می شود؛ ولی ویروس کرونای واقعی وارد ریه و بیماری ایجاد می کند.
افق کویر: اگر در زمان تزریق واکسن و قبل از آن علائم تب و لرز و گلو درد داشته باشیم می توان واکسن تزریق کرد؟
بهتر است؛ تا رفع علایم مخصوصاً تب صبر کنیم.
افق کویر: خانم های باردار و شیرده مجاز به تزریق واکسن هستند؟
با توجه به اینکه؛ این گونه افراد در خطر بیشتری نسبت به جامعه هستند و در صورت ابتلا دچار عوارض حاملگی هم خواهند شد، بهتر است از واکسن هرچه زودتر و از نوع ” استرازنکا” تزریق شود که حتی در جنین هم ایمنی می دهد، شیردهی هم قطع نشود.
افق کویر: افرادی که حساسیت فصلی یا آلرژی دارند می توانند واکسن تزریق کنند؟
تمام افرادی که هر نوع حساسیت؛ حتی به “پنی سیلین” دارند، مجاز به تزریق واکسن از هر نوع می باشند. فقط به خاطر راحتی خیال خودشان بهتر است در بیمارستان تزریق نمایند و حدود نیم ساعت محل را ترک نکنند.
افق کویر: در خصوص عوارض واکسن توضیح دهید؟
عوارض عمومی مانند “تب خفیف”، “درد بدن”،” سردرد”،” خارش موضع”،” خون مردگی محل” و ضعف و اضطراب در همه واکسن ها وجود دارد و گذرا است. عوارض جدی مخصوصاً در بیماران با بیماری زمینه ای و مصرف داروهای خاص لزوم به ویزیت پزشک دارد.
افق کویر: افرادی که؛ دو مرحله واکسن تزریق نموده؛ آیا لازم به رعایت فاصله گذاری اجتماعی و ماسک می باشند؟
واکسن صد درصد محافظ نیست، ثانیاً گرچه افراد واکسینه شده کامل به بیماری شدید مبتلا نمی شوند؛ ولی نوع خفیف آن و حتی ناقل شدن برای اشخاصی که واکسن نزده وجود دارد. بنابراین رعایت مفاد بهداشتی کرونا تا زمان صفر شدن بیماری لازم است.
افق کویر:افراد باید در مرحله دوم نیز همان نوع واکسن مرحله اول را تزریق نمایند؟
بهتر است حد فاصله ۷ الی ۱۰ روز معطلی هم که شده واکسن اولی را بزند؛ ولی اگر نبود یا قرار باشد به تعویق بیافتد میتواند از نوع دیگر استفاده نمایند.
افق کویر: آیا کودکان هم مشمول تزریق واکسن هستند؟
تا به حال چون در افراد زیر ۱۸ سال موارد درگیری ریوی قابل ملاحظه نبوده است، فعلاً برنامه کشوری واکسیناسیون افراد بالای ۱۸ سال می باشد.
افق کویر: صحبت شما در زمینه کووید۱۹ به شهروندان چیست؟
از همشهریان عزیز خواهشمند است؛ فارغ از تبلیغات غیرعلمی مجازی همانگونه که در تمام صحنه های مذهبی، سیاسی و اجتماعی پیش قدم و باعث افتخار استان بودهاند. در مورد رعایت دستورالعمل های بهداشتی متعارف خستگیناپذیری خود را حفظ نمایند و شرایط بحرانی فعلی را با صبر و قناعت (که از خصوصیات مردم شریف بافق است) به فرصتهای سلامت و عافیت تبدیل نمایند. از تزریق واکسن و نوع و نحوه ی آن فقط با مسئولین بهداشتی که انصافاً تلاش شبانه روزی آنان قابل تقدیراست، مشاوره بگیرند و لاغیر. در مورد درمان هم با پزشک خود مشاوره داشته باشند و از پیشنهادهای احساسی مثل “سی تی اسکن”، آزمایش، بستری، سرم درمانی پرهیز و به عهده درمان گر خود بگذارند. گذر از شرایط بحرانی کشور فقط و فقط با همکاری و احساس مسئولیت میسرو ممکن است.
در ادامه توضیحاتی جهت کسب اطلاعات شهروندان ارائه بفرمایید:
واکسیناسیون یا “مایه کوبی” یکی از معجزات علم پزشکی است که با تاریخچه چند صد ساله خود باعث ریشه کنی و درمان بسیاری از بیماری های عفونی کشنده مثل “آبله” ، “دیفتری”،”سل” و … در طول تاریخ شده است.
در مورد تعریف ساده این اقدام مهم باید مانورها یا عملیات صوری ارتش و سپاه را مثال زد که با اجرای تاکتیک های نظامی و عملیات ظاهری علیه دشمن فرضی قدرت نیروهای خود را امتحان و تقویت می نمایند.
در مانور واکسیناسیون میکروب ضعیف شده یا قسمتی از بدن میکروب یا میکروب کشته شده به عنوان دشمن فرضی به بدن فرد تزریق میشود؛ این مواد یا اجزاء تزریق شده قدرت ایجاد بیماری در فرد را ندارند؛ ولی سربازهای بدن که ما به عنوان “آنتی بادی” از آن نام می بریم را فعال و آماده جنگ واقعی میکنند.
با تزریق چندین باراین مواد (مانورهای متعدد) سرباز های خط مقدم که تعداد آنها با واکسیناسیون زیاد شده است، همیشه آمادگی مقابله با دشمن اصلی که همان میکروب عامل بیماری است را دارند و به محض ورود میکروب یا ویروس مورد نظر و قبل از ایجاد بیماری توسط آنها از بین خواهد رفت.
از دکتر میرترابی در مورد بیماری مهلک فعلی یعنی کرونا با توجه به جهش های مختلفی که در خود ایجاد می کند؛ سوال کردیم که وی گفت:
کرونا هر ساعتی یک شکلی به خود می گیرد،هم از جهت درمانی، هم پیشگیری و هم ریشه کنی معضل مهمی می باشد و این تغییر خصوصیت مکرر مانع شناخت ذاتی این ویروس می میشود و به همین خاطر شاهد اوج های(پیک)، مکرر این ویروس هستیم.
از بدو به حضور این مهمان ناخوانده دانشمندان علم طب و ژنتیک و میکروب شناسی همت خود را بر ریشهکنی این ویروس گذاشته اند که یکی از آن روش ها تولید واکسن بوده است و خوشبختانه مانند دیگر جریانات علمی کشورما هم توسط “انیستو پاستور( از مراکز مهم جهانی تولید واکسن است)” به تحقیقات و بررسی ژنتیکی ویروس و نحوه تولید واکسن و اقدام به آن نمود و همزمان با کل دنیا اقدام به واردات و تولید واکسن تولید و تزریق واکسن نمود .
وی به همه واکسنهایی که در حال حاضر در حال تزریق است، اشاره و عنوان داشت: همه واکسن ها پشتیبانی علمی داشته و آزمون خود را گذرانده است و هیچ کدام ویروس زنده نیست که فعال شود و خدایی نکرده بیماری ایجاد نماید و همه آنها بواسطه تحریک سیستم ایمنی بدن سرباز موثر (آنتی بادی) در بدن فرد واکسن زده ایجاد نمود و متوسط ۸۵ درصد از ایجاد بیماری و یا کشندگی آن جلوگیری میکند.
وی تصریح کرد: افراد مسئول تزریق واکسن در مراکز بهداشتی آموزش لازم را در مورد زمان، نحوه، نوع واکسن برای هر فرد مشخص را دیده اند و طبق جدول زمان بندی (منطبق با شرایط کشور) تحت نظر سازمان بهداشت جهانی در حال اجرای واکسیناسیون هستند و برای رفع این بیماری حداقل ۶۵ درصد از افراد جامعه مقدار کامل واکسن را دریافت نمایند.
میرترابی ادامه داد: بنابراین افرادی که از تزریق واکسن به هر نحوی(اکثراًغیر عالمانه) طفره می روند، هم از مسئولیت اجتماعی خود در برابر بیماری و حکومت کنارهگیری کردهاند و هم تضمینی نیست که به عنوان ناقل در جامعه عامل پخش ویروس و عامل ناکارآمدی ریشه کنی این ویروس در جامعه باشند.
وی با توجه به اوج های مکرر بیماری کرونا خاطرنشان کرد: باحساب سر انگشتی مشخص میشود؛ که نسبت به فوتی ها به نسبت درگیری در پیک پنجم به طور قابل ملاحظه کمتر می باشد که می تواند تا حدی از تاثیرات واکسن باشد (هر چند هنوز کمتر از ۲۰ درصد جامعه ایران واکسیناسیون قرار گرفتهاند و باید تا به حال حداقل ۵۰ درصد مردم واکسینه شوند).
وی اعلام کرد: در حال حاضر در بیمارستان حضرت ولی عصر(عج) اکثر بیماران بستری در بخش های کووید۱۹ افرادی هستند؛ که هنوز نوبت واکسن به آنها نرسیده است. بنابراین در تزریق واکسن حاجت هیچ استخاره نیست و همه افرادی در کشتی زندگی نشسته ایم حق کوبیدن میخ به محل نشستن خود نداریم.
معصومه غلامرضاپور|