به گزارش هفته نامه افق کویر، سنتهای دیرینه برای هر شهری اهمیت زیادی دارد؛ با توجه به اینکه شهرستان بافق مراسم روزهای تاسوعا و عاشورای مخصوص خود را دارد در همین خصوص گفتگویی با “عباسعلی خسروی” مسئول فرهنگی هیئت انصار حسین(ع) صورت گرفت.
وی در ابتدا اظهار داشت: ۱۸ سال پیش بنا به دلایلی که مسئول فرهنگی هیئت سفلی به خدمت سربازی رفته بود، این مسئولیت به بنده واگذار شد که بعدها یک نفر را به عنوان مسئول فرهنگی هیئت سفلی انتخاب و خودم نیز به عنوان مسئول فرهنگی هئیت انصار الحسین(ع) خدمت می کردم.
خسروی انواع تخت هایی که در آن زمان ایجاد می شد را اینگونه برشمرد و گفت: تخت یزید، تخت فرنگی، کلبه درویش، بازار شام، حرم و بارگاه، شط فرات از جمله تختهایی بود که در مراسمات شرکت داده می شد.
وی افزود: در حال حاضر از شط فرات و حرم و بارگاه در مراسم تاسوعا و عاشورا استفاده می کنند.
وی در رابطه با مراسم و ایجاد تخت در ایام سوگواری امام حسین(ع)تصریح کرد: یک راهب در آن زمان در اتاقی که سرمقدس امام حسین(ع) قرار داشت نوری می بیند فکر می کند خواب است؛ اما نور از صندوقچه ای که سر مبارک امام حسین (ع) در آن بوده دیده می شود و بنا به گفته ای که از حضرت عیسی(ع) نقل شده است که “روزی بهترین خلق خدا کشته می شود، با سر بریده سخن می گوید و کلام خدا را به زبان می آورد” راهب از عمر سعد درخواست می کند که سر مبارک امام حسین (ع) را تحویل بگیرد؛ اما با مخالفت وی روبه رو می شود و با ردوبدل کردن پول سر مبارک را تحویل می گیرد. سر را با عطر و گلاب می شوید و شروع به صحبت می کند؛ وقتی عمر سعد با این صحنه مواجه می شود سر مبارک را پس می گیرد.
خسروی افزود: افرادی که مطلع نبودند کار ما را نقش منفی می دانستند و کم کم به دلایل ترافیک و ورود هیئت ها و عنوان کردن تجملاتی بودن آن، این مراسمات برگزار نگردید.
عباسعلی خسروی خاطرات زمان گذشته را اینگونه بیان کرد: طی برگزاری این مراسمات اتفاقات زیادی روی داد که همه ما را شگفت زده می کرد. یکی از این سال ها برای مراسم، تخت آماده میکردیم در حین کار گفتیم که این سال برای آخرین بار تخت آماده می کنیم و سال های دیگر به دلایلی انجام نمی دهیم، بلافاصله پای من پیچ خورد و ورم کرد، در همان زمان گفتم امام حسین (ع) تا زنده باشم و بگذارند این کار را انجام می دهم و روز بعد پایم ورم نداشت و کارم را بدون هیچ مشکلی انجام دادم.
یکی دیگر از خاطراتم مربوط به زمانی است که تخت را آیینه بندان کرده بودیم به دلایلی تمام آینه ها روی زمین پخش شد و شکست؛ اما آیینه ای که اسم مطهر امام حسین (ع) بود هیچ آسیبی ندید.
وی در پایان افزود: خالی از لطف نیست بگویم یک شب که تخت برای مراسم آماده شده بود باران شدیدی بارید و تخت خیس شد؛ اما جایگاهی که دوستان قرار می گرفتند کاملاً خشک بود، مثل این بود که آن مکان سقف داشته است، ولی اینگونه نبود.
معصومه غلامرضاپور