حریم خصوصی افراد دارای حرمت و محدودیت برای ورود دیگران است. حریم منزل، دفتر کار، نامهنگاریها، ایمیل، پیامک و نامههای اداری و شخصی و تماسهای تلفنی، مصداقهای حریم خصوصی هستند. رعایت اسرار و اطلاعات خصوصی مردم، یکی از مهمترین مصادیق حقوق شهروندی است. قانون اساسی و قوانین عادی به این امر مهم پرداختهاند.
در اصل ۲۲ قانوناساسی به طور صریح آمده است که حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است، مگر در مواردی که قانون مجاز دانستهاست. مانند اجازهای که قضات برای کشف جرم برای شنود و یا ورود پنهانی میدهند. همچنین بر اساس اصل ۲۵ قانون اساسی، بازرسی و نرساندن نامهها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هرگونه تجسس ممنوع است مگر به حکم قانون..
توصیه های پلیس راه را جدی بگیریم.
– هرسال چندین نفر هنگام تعویض لاستیک پنجرشان در اثر برخورد خودروهای عبوری کُشته می شوند. اگر خودرویتان دچار نقص فنی شد یا به هر دلیلی توقف کردید کاملا” از جاده خارج شوید.
– کسی که از ما در جاده سبقت می گیرد قاتل ما نیست. او را تعقیب نکنیم و برای تلافی کردن سبقت نگیریم.
-سبقت غیرمجاز، لایی کشیدن و رفتارهایی از این دست نشان دهنده رانندگی خوب نیست. در پایان تعطیلات به کسی بابت این کارها “فرمان طلایی” نمی دهند اما آمار کُشته ها را حتما” اعلام می کنند!
-“من پُشت فرمون امکان نداره خوابم ببره”! خیلی از کسانی که این جمله را گفته اند الان در سینه قبرستان خوابیده اند. اگر خوابتان می آید لطفا” رانندگی نکنید.
-هنگام رانندگی میزان تحصیلات ما، ادبیات گفتاری پاکیزه، قلم باشکوه، شخصیت اجتماعی، مقام و منصب و لباس های برندی که پوشیده ایم هیچکدام مشخص نیست، مردم ما را از روی نوع رانندگی مان قضاوت می کنند. درست رانندگی کنیم تا مردم ما را بیشعور ندانند.
-به هیچ وجه در جاده های محلی که نمی شناسید شبانه رانندگی نکنید. در بسیاری از این جاده ها حتی موبایل آنتن نمی دهد.
-توصیه های پلیس راه را جدی بگیرید. آنها به شما حسودی نمی کنند. تذکرهایشان ریشه در تجربیاتشان دارد.
-اگر فکر می کنید نسل کسانی که زباله های داخل ماشین را در مشما می ریزند، گره می زنند و با دقت به بیرون پرتاب می کنند منقرض شده، اشتباه می کنید. به طبیعت احترام بگذاریم. کارگران شهرداری در جاده برای جمع کردن زبالههای تولیدی، ما را دنبال نمی کنند.
– وقتی با چند ماشین حرکت می کنید جاده را قرق نکنید. لزومی ندارد حتما” سپر به سپر هم حرکت کنید. مراقبت از همدیگر نباید موجب ایجاد مشکل برای رانندگان دیگر شود.
– اگر خودرو جلویی شما در جاده آرام می راند با چراغ زدن متوالی یا نزدیک شدن بیش از حد به او استرس وارد نکنید. ممکن است نو راننده باشد یا خودرویش مشکل فنی داشته باشد.
-اگر نو راننده هستید یا خودرویتان مشکل فنی دارد، در لاین کُند رو برانید و برای دیگر راننده ها مشکل ایجاد نکنید.
-لطفا” راهنما بزنید. لطفا” راهنما بزنید. ما که پشت سر شما رانندگی می کنیم نمی توانیم فکر شما را بخوانیم. لطفا” راهنما بزنید.
-در نزدیکی روستاها به شدت مراقب عبور سگ و دام از عرض جاده باشید. در استان های گلستان، سیستان و بلوچستان و … مراقب عبور شبانه شترها باشید. هر ساله چندین نفر به همین سادگی کشته می شوند.
-پراید یا بنز هنگامی که پارک شده اند خطرناک نیستند. درست از لحظه ای که ما سوییچ را می چرخانیم می توانند به یک وسیله برای کُشتن تبدیل شوند. در جاده ها این ماشین ها نیستند که ما را می کُشند، سبک رانندگی ماست. لطفا” همدیگر را نکُشیم.
– از پارک خودرو در نقاط خلوت و کم نور خودداری نموده و حتی الامکان در پارکینگ پارک نمایید.
– در توقف های کوتاه مدت نسبت به برداشتن سوئیچ خودرو، بالا بردن شیشه ها و قفل نمودن درب ها اقدام نمایید.
– به اطمینان اینکه فرزند شما در داخل خودرو نشسته، اتومبیل خود را رها نکنید، چون احتمال هرگونه حادثه ناگوار متصور است.
– از سوار نمودن مسافرین ناشناس به قصد خارج از شهر خصوصا در شبانگاهان و مسیر های خلوت خودداری نمایید
– مراقب تصادف و نزاع های ساختگی بوده و اتومبیل خود را رها نکنید.
– اتومبیل خود را به تعمیرگاه های غیر معتبر و ناشناس نسپارید، چون ممکن است مورد سوءاستفاده قرار گیرد.
– حتی برای یک لحظه اتومبیل خود را با موتور روشن و دربهای باز رها نکنید.
سفرتان بی خطر .در پناه حق
حسام الدین نعیمی بافقی
وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی