به گزارش هفته نامه افق کویر؛ پسته ایران شهرت جهانی دارد و همواره زینت مجالس و محافل در ایام مختلف سال است، اما امسال با از بین رفتن بخشی از این محصولات حسرت پسته های خندان بر دل کشاورزان مانده است مردمان سخت کوش حاشیه کویر از خاک تفتیده و آبی نه چندان گوارا، طلایی سبز را بیرون می آورند که تجار و شرکت ها از خاور دور تا شمال اروپا برای
خرید پسته ایران صف می کشند.اما قصه پسته و کشاورزان پسته کار امسال قصه ای پر غصه است و با خشکسالی های پیاپی چند سال اخیر و تغییر شرایط اقلیمی، باغ های پسته از محصول خالی مانده و زحمات طاقت فرسای پسته کاران از بین رفته است. خبرنگار هفته نامه افق کویر با حضور در مزرعه انصار گفتگویی با کشاورزان انجام داده است که در ادامه می خوانید:
کشاورزان از خسارت می گویند
” محمد علی نارگانی” یکی از قدیمی ترین کشاورزان مزرعه انصارگفت: در سال های گذشته جهاد کشاورزی نهال خرما به کشاورزان برای کاشت داده است. اکنون به بار نشسته اما مدت زمان زیاد خاموشی چاه درختان از آب کافی برخوردار نمی شوند.
وی ادامه داد: کشاورز اطلاعات دقیقی نسبت به زمان کوددهی و سم پاشی و….ندارد. و این باعث ضرر و زیان به بخش کشاورزی و خسارت به کشاورزان می شود.
“غلامرضا پوراکبری” کشاورز دیگری در خصوص برداشت پسته و میزان آبیاری و قطعی آب توضیح داد: دارای یک هکتار زمین کشاورزی هستم. با این حال امسال فقط سیزده کیلو پسته برداشت نمودم.
وی با اشاره به سخت و طاقت فرسابودن کشت و عمل آوری پسته تاکید کرد: با وضع کم آبی و خشک شدن باغات، قیمت بالای سم و کود و دستمزد کارگر و خرابی محصول، اگر اوضاع همینطور پیش برود دیگر خبری از پسته و پسته کاری در منطقه نخواهد بود و مسئولان باید چاره ای برای کشاورزان بیاندیشند.
گریه بر درختان بی آب
یکی از کشاورزان که تمایل به معرفی خود نداشت گفت: چنین وضعیتی را در طول عمر خود ندیدم که تقریبا تمامی محصول پسته کاران نابود شد است. وقتی درختان بی آب خود را نگاه میکنم میخواهم گریه کنم چرا خاموشی چاه ۲ الی ۳ ماه است.
مدار آب یازده روزه در مزرعه انصار
نصرا… تشکری بافقی بازنشسته نیروهای مصلح ادامه داد: یک سهم کشاورزی در مزرعه انصار دارم به مدت ۳۰ سال است که در این بیابان و این زمین شوره زار، برای بیابان زدایی تلاش نمودم. مدار آب مزرعه انصار یازده روز می باشد. آبیاری کم نسبت به مزارع دیگر باعث خسارت زیادی به محصولات این مزرعه شده است. و در مزارع دیگر مدار ۸ روزه اجرا می شود.
تجربه خیلی بالاتر از علم است
یکی از کشاورزان تمایل به معرفی نداشت افزود: تجربه خیلی بالاتر از علم است. ای کاش کارشناس ها ۳۰ سال در این زمین خشک و کویرکشاورزی انجام می دادند. بعد مدار آب را به این شیوه اعلام می نمودند. حاصل تلاش چندین ساله کشاورزان در حال نابودی است.کنتور هوشمند توسط کشاورزان خریداری شده اما اهرم در دست اداره (آب و برق) شهرستان است.
کشاورزی را رها کن
وی گفت: از جانب اداره جهاد کشاورزی به امورات کشاورزی رسیدگی نمی شود، و فرزندان بنده به من می گویند کشاورزی را رها کن.
در ادامه ” اکبر حاجی پور” گفت: با زحمات زیاد نهال را به درختان بارور تبدیل کردم درختانی که باید به من پنچ تن الی ده تن پسته بدهد اما متاسفانه محصولی از آن ها برداشت ننمودم.
حدیثه امیریان