به گزارش هفته نامه افق کویر، پیاده روی اربعین عبارت است از حرکت شمار زیادی از مسلمانان شیعه به سمت شهر کربلا، در جنوب بغداد، به منظور جمع شدن همه آنها در چهلمین روز پس از سالگرد شهادت امام حسین علیه السلام است. راهپیمایی اربعین، پیادهروی شیعیان از نقاط مختلف عراق به طرف کربلا به مناسبت اربعین حسینی برای زیارت اربعین است. در زمان حکومت صدام حسین محدودیتهایی در اجرای این مراسم اعمال شد، ولی با سقوط حزب بعث در سال ۲۰۰۳م، این مراسم احیاء و هر سال شیعیان از کشورهای دیگر مانند ایران خود را برای روز اربعین به این مراسم میرسانند.
زیارت اربعین از اعمال مهم و وِیژه شیعیان است که هر ساله شیعیان زیادی به صورت پیاده به سوی کربلا برای زیارت امام حسین (ع) می روند. این سنت از قدیم الایام درمیان شیعیان مرسوم بوده است. علمای شیعه هم به این امر اهتمام ویژه ورزیده اند. پیادهروی و زیارت حرم مطهر امام حسین (ع) در روز اربعین ریشه تاریخی دارد چرا که جابر بن عبدا… انصاری و عطیه عوفی با پای پیاده از مدینه حرکت کردند و در صبح اولین اربعینی که از شهادت حضرت سیدالشهدا (ع) میگذشت، به کربلا رسیدند و طبق آنچه که در منابع شیعه معتبر مشهود است در روز اربعین حضرت زینب کبری (س) و امام سجاد همراه با هشتاد و چهار نفر وارد کربلا شدند و پس از گفتگو با جابر عبدا… انصاری، قبر مطهر امام (ع) را زیارت کردند و از آنجا زیارت اربعین آغاز شد. در این گزارش با مراجعه به افراد که در راهپیمایی اربعین حضور یافته گفتگویی انجام شد که در ادامه می خوانید:
در ابتدا با “فرزانه سالاری” پیرامون زائران راهپیمایی اربعین۱۰۴۱ گفت:
سال ۱۳۹۶ توفیق حضور در راهپیمایی عظیم اربعین به بنده و خانواده ام نصیب و روزی گشته که هر سال ده روز قبل از اربعین، در این راهپیمایی شرکت نمودم. تنها در سال ۱۳۹۹ که بدلیل شیوع کرونا ورود زوار از مرزهای ایران به سمت عراق ممنوع شد. امسال نیز طبق سنوات قبل ده روز قبل اربعین یعنی عصر هفدهم شهریور ۱۴۰۱ به همراه بیست و نه نفر از دوستان و اقواممان از روستای موری آباد با خودروهای شخصی عازم این سفر الهی و سراسر نور شدیم که امسال علاوه بر حضور در این راهپیمایی، روستای موری آباد سعادت برپایی موکبی که مزین به نام شهدای والامقام روستا بود، را داشت و من بعنوان یکی از خادمین این موکب افتخار همراهی بانوان را در این مسیر داشتم.
وی افزود: بدلیل سکونت پدر و مادرم در اهواز، مرز زمینی انتخابی ما همیشه شلمچه است که در اهواز به خانواده ام ملحق می شوم و روانه مرز شلمچه شده. امسال نیز ابتدای ورودمان به مرز شلمچه، با استقبال دوستان عراقی که ساکن بصره بودند، روبرو شدیم. شب اول سفر را همیشه در بصره می مانیم. صبح روز بعد، به همراه میزبانان بصره ای، به کربلای معلی مشرف شدیم. خوشبختانه در کلیه شهرهای عراق دوستان عراقیِ مهمان نوازی که هرساله اربعین مهمان آن ها هستیم. دو روز در کربلا مانده و بعد از حضور در مکان های زیاراتی کربلا روانه کوفه می شویم. دو روز در کوفه در یکی از خانه های دوستان عراقی توقف داریم و زیارت میثم تمار و مسجد کوفه را انجام و سپس راهی نجف شد است. سپس از زیارت مولایمان علی (ع) پیاده روی را طبق سنوات گذشته از مسجد سهله آغاز نمودیم. در این سفر مسیر نجف تا کربلا را که تقریبا هشتاد کیلومتر است در کمتر از ۴ روز این مسیر را پیمودیم.
نجف تا کربلا ۱۴۵۲ عمود
وی درمورد پیاده روی کربلا گفت: با زائران همراه خود توافق شد که به دلیل گرمای زیاد امسال، پیاده روی را اغلب شب ها انجام شود. زمان بندی پیاده روی بعد از نماز مغرب و عشا حرکت آغاز و تا ساعت ۱۰ شب و سپس توقف دو ساعت برای شام، استراحت و مجدد روانه مسیر شده است. تا حوالی ساعت ۴ صبح و بعد از خواندن نماز صبح خوابیدن در موکب ها تا ظهر.گرمای زیاد، آفتاب شدید به هیچ وجه نمی شود به مسیر خود ادامه داد. از نجف تا کربلا حدود ۱۴۵۲ عمود(تیرهای چراغ برق در آزادراه) که شماره بندی شده است و ما طبق برنامه ریزی روزانه تقریبا چهارصد عمود را می پیمودیم.
مردم عراق در موکب با اخلاص و علاقه از زوار امام حسین(ع) پذیرایی می کنند
سالاری ادامه داد: موکب ها سه نوع است. موکب چادری، موکب ساختمانی و خانههای موجود در روستاهای اطراف مسیر. در طول مسیر پیاده روی، به دلیل گرمای هوا و امکانات سرمایشی موجود در موکب های ساختمانی کنار مسیر استفاده نمودیم. عراقی ها واقعا در زمان اربعین سنگ تمام میگذارند. بین راه مردم عراق در موکب های مختلف با اخلاص و علاقهی وصف ناپذیری از زوار امام حسین (ع) استقبال و از آن ها پذیرایی میکنند. همه نوع خوراکی و نوشیدنی و غذا، محل اسکان با امکانات سرمایشی، انواع دارو، خدمات مختلف به زائران مانند خیاطی، درمان، ماساژدرمانی، لباسشویی و خشکشویی لباس زوار، تعمیرات وسایل و …است.
شش موکب از شهرستان بافق در مسیر
راهپیمایی اربعین
فرزانه سالاری در مورد حضور موکب ها شهرستان بافق در مسیر راهپیمایی اربعین گفت: حدود شش موکب از شهرستان بافق جهت خدمت به زائران پیاده روی اربیعن حضور داشت. امسال تعداد موکب های ایران بیشتر از سال های قبل بود و علارغم نگرانی عزیزانمان در ایران و برخی از شایعات فضای مجازی مبنی بر کمبود آب و غذا در مسیر، نه تنها هیچ کمبودی نبود بلکه از سال های پیش امکانات رفاهی و غذایی موکب ها به نسبت جمعیت، بیشتر نیز شده بود.
وی ادامه داد: در مسیر چندین موکب ایرانی مختص نگهداری و سرگرمی کودکان نیز بود و خانواده هایی که فرزندانشان را به همراه داشتند با فراغ بازآن ها را جهت سرگرمی به سرپرستان موکب بسپارند و خود به استراحت بپردازند.
وی در مورد جمعیت پیاده روی اربیعن گفت: امسال به نسبت سال های پیش که حضور داشتم، پرجمعیت ترین اربعین را عراق داشت. در طول مسیر پیاده روی به دلیل افزایش جمعیت زوار، موکب ها کاملا پر از جمعیت زوار شده بود همه زوار کنار هم به استراحت می پرداختند، به نحوی که در برخی از موکب ها جای هیچ حرکتی حتی از این پهلو به آن پهلو چرخیدن هم وجود نداشت.
اربعین همه مردم دنیا با ملیتی متفاوت به صورت یک جاذبه به سمت خود می کشاند
فرزانه سالاری افزود: سفر کربلا در اربعین، سفری است که پول نیاز ندارد دل می خواهد و به هر حال سخت است اما لذت سختی در راه حسین (علیه السلام) بسیار آرامش بخش و جذاب است و لحظه به لحظه به ما درس خواهد داد؛ درسی از سخاوت و خدمتگزاری آدم های مختلف در این مسیر برای زائران امام حسین (ع) و اگر توان کمک به زائران را نداشتند، خانه خود را برای استراحت آن ها در اختیار می گذارد، انگار یک مرکزیتی وجود دارد در اربعین و همه را از همه جا و از هر کشور با ملیتی متفاوت به صورت یک جاذبه به سمت خودش می کشاند
و انجاست که بیاد سخن مقام معظم رهبری را به یاد آورد که فرموده اند: اربعین آغاز جاذبه مغناطیس امام حسین(ع) است.
خستگی پیاده روی با دیدن گنبد از تن خارج و اشک جاری می شود
وی تصریح کرد: زیباترین و شیرینترین لحظه سفر زمانی است که خستگی پیاده روی با دیدن گنبد حضرت عباس (علیه السلام) از تن خارج و اشک جاری می شود.
فرزانه سالاری در آخر توصیه به جوانان کرد و گفت: درجوانی برای یک بار هم که شده است شهد شیرین حضور در پیاده روی اربعین را تجربه کنند.
در ادامه “محدثه کرمانی” متولد سال ۱۳۷۴ پیرامون پیاده روی اربیعن گفت: تاکنون دوبار در مراسم معنوی اربعین شرکت نمودم که در سال ۹۸ ۱۳و ۱۰۴۱ بود بیشتر در شب پیاده روی انجام داده و از موکب های صاحب الزمان(عج) و موکب امام رضا(ع) برای استراحت استفاده شد. در این سفر حس اتحاد و همدلی بین مسلمانان وصف ناپذیر بود هر گونه سختی را با وجود آرامش که در سفر داشت را آسان می شد.
وی عنوان کرد: زیباترین حس دنیا به نظرمن بین الحرمین بود امیدوارم که هر سال این مراسم ادامه داشته باشد و عاشقان امام حسین(ع) در این سفر معنوی شرکت کنند.
در ادامه “رقیه ناصر خواه” عنوان کرد: جمعیت پرشور و پر ازدحام نسبت به سال های اخیر بود. هوا به شدت گرم بود و به همین علت بعد از خواندن نماز صبح پیاده روی را آغاز نمود و تا ۱۰ صبح برای استراحت به موکب ها که فضا داشت مراجعه می شد. موکب ها شهرستان بافق عون ابن ابا عبدا… و موکب شهدا روستا موری آباد و مسلم ابن عقیل در مسیر پیاده روی دیدم.
وی از زیباترین قسمت سفرخود بیان کرد: این سفر زیبایی های خاص خود را داشت. پس از خواندن نماز شب در این مسیر نخلستان حاج خانم را دیدم که در آنجا نشسته جویا احوال او شدم که به من گفت از ساعت ۱۰ صبح از کاروان خود جدا شده است. من با آن شماره های که حاج خانم به همراه داشت تماسی با ایران برقرار شد و با یاری خدا حاج خانم را به کاروان خود رساندیم. حس خوبی داشت وقتی خوشحالی حاج خانم را دیدم.
“ربابه ملاحسینی” یکی از زائران گفت: دو بار در سالهای قبل هوایی و در زمانی غیر از اربعین به کربلا رفته بودم اما این سفر خیلی متفاوت بود حسی وصف نشدنی داشت. اولین بار بود که در این پیاده روی شرکت نمودم و چهارده شهریور از بافق به سوی بهشت زمینی حرکت نمودیم از مرز چذابه وارد عراق گردیدیم در برنامه بود که اول به سامرا سفر نماییم اما به خاطر ناامنی راننده قبول نکرد روز اول به کاظمین رفته و بعد از زیارت آخر شب به سمت کوفه حرکت نمودیم روز بعد در مسجد کوفه و مسجد سهله اعمال را بجا آورده و به نجف سفر کردیم. یک شب در نجف مانده و شب دوم که شب جمعه هم بود بعد از دعای کمیل و زیارت ساعت بیست و سوم پیاده روی را از حرم حضرت علی (ع) شروع نمودیم و تا نماز صبح پیاده روی نمودیم بعد از چهار روز به کربلا رسیده و سه روز در کربلا اقامت داشته ایم.
وی پیرامون موکب ها گفت: موکب فراوان و به برکت امام حسین آب و غذا هم فراوان بود ما بیشتر از موکب ها و غذای ایرانی استفاده می کردیم و خدمات رسانی هم خوب بود و هرچه در توان داشتند انجام میدادند هرچند هوا گرم بود و ازدیاد جمعیت نیز باعث تشدید آن شده بود اما باز شوق زیارت به ما قوت و توان می داد.
وی از افرادی که در این پیاده روی شرکت نمودند گفت: از همه نوع قشری بودند از بچه چند ماهه تا پیرمرد و پیرزن ۶۰ یا ۷۰ ساله و یا خانم های باردار و همچنین افرادی که ظاهرا مقید به حجاب اسلامی نبوده اما باطن یار و دوست امام زمان (عج) بودند.
این بود گزارشی ازراهپیمایی اربعین که افراد چگونه حرکت خود را از شهرستان بافق به سوی عراق آغاز نموده و عاشقان در این راه گام برداشته. خداوند به تمامی کسانی که در برپایی آیین های حسینی زحمت می کشند خیر دنیا و آخرت عطا بفرماید.
حدیثه امیریان|