به گزارش هفته نامه افق کویر به مناسبت ۱۲آذر ماه روز معلولین به سراغ شاهپور زاده رئیس جامعه معلولین شهرستان بافق رفته و وی به پرسش های خبرنگار ما پیرامون مشکلات و مسائل معلولان پاسخ گفت که در ادامه ماحصل آن را می خوانید:
۵ نوع معلولیت داریم: جسمی ، بینایی، شنوایی، ذهنی، روحی و روانی
از نظر بهزیستی معلولین به دو دسته تقسیم میشوند:
۱- معلولین موردی بگیر ۲-معلولین مستمری بگیر
معلولین موردی بگیر معلولینی هستند که از لحاظ مالی وضعیت مناسبی دارند وبیشتر از لحاظ مسائل پیشگیری و توانبخشی تحت پوشش بهزیستی هستند. معلولین مستمری بگیر معلولینی هستند که شرایط مالی مناسبی نداشته و مستمری میگیرند.ذهنیت اشتباهی وجود دارد که هرکس به سمت بهزیستی می رود قصد گرفتن کمک از بهزیستی را دارد که ذهنیت اشتباهی بود ه و ما باید این ذهنیت را عوض کنیم . و به همین دلیل می باشد که خیلی از افراد برای کمک به سمت بهزیستی نمی آیند.
از نظر جامعه معلولین ما ۳ دسته معلول داریم:
۱- معلول مستقل: از این معلولین باید حمایت کرده و راه را برایشان هموار کنیم.
۲- معلولی که نیازمند هست ولی می تواند کار کند:باید شرایط کاری مناسب را برایشان فراهم کنیم.
۳- معلولی که نیازمند هست ولی نمی تواند کار کند و به آ ن ها سبد غذایی تعلق می گیرد و باید حمایت مالی بشوند.
اگر حقوق معلولین مطالبه عمومی بشود بسیاری از مشکلات معلولین قابل حل است
ایجاد زمینه اشتغال برای معلول به ۳ شکل است:
۱-۳درصد استخدام نهادهای دولتی ، ارگان ها، معادن باید به معلولین اختصاص پیدا بکند.بالغ بر۱۰هزار نیروی کاری در ادارات و معادن داریم که فقط ۱۱۵ نفر از آن ها معلول هستند در حالی که این تعداد می بایست ۳۰۰نفر می بود ۱۸۵نفر نیروی کاری سالم جای معلولین مشغول به کار هستند . ماهی ۱ میلیارد تومان به سبد خانوار معلولین نمی آید.در صورتی که افراد معلول به دلیل شرایط معلولیت فرار از کار کمتری دارند . اعتیاد در افراد معلول کمتر بوده و نهایتا وجدان کاری بالاتری دارند.
۲- برای افراد معلول زمینه ی کارآفرینی را فراهم کنیم. ما انتظار نداریم کیفیت فدای معلولیت بشود ولی اگر قراردادی بسته بشود ما نیروی کاری دائم استخدام کرده و قطعا از عهده انجام سفارشات برمی آییم. در بحث کارآفرینی افراد معلول و سالم در یک رده قرار می گیرند. اگر حقوق معلولین مطالبه ی عمومی بشود بسیاری از مشکلات معلولین قابل حل است.
اگر معلولی تصمیم به کار آفرینی داشته باشد۵۰میلیون وام به وی اختصاص پیدا می کند. و در صورتی که کار آفرینی معلول را استخدام کند تا ۷ سال هزینه بیمه معلول از سوی بهزیستی پرداخت می شود. و بسته های حمایتی به کارفرمایان تعلق می گیرد
بالای ۹۵درصد از کمک های مردمی به سمت معلولین و بهزیستی نمی آید
اگر فرد معلول در خانه نگهداری بشود تحت حمایت مالی بهزیستی قرار می گیرد . سیاست بهزیستی این می باشد که به معلول خدمات بدهد و خانواده معلول را در خانه نگهداری کنند. البته معلولی که در خانه نگهداری می شود از سوی خیرین و مسئولین کمتر دیده می شود.
مشکل دیگر معلولین شرکت در مناقصات میباشد . اکثر بانک ها پله دارند که شرایط سختی را به معلول تحمیل می کند و درآمدی که معلول با شرکت در مناقصه می توانست داشته باشد را صفر می کند.
وی در ادامه در بیان مشکلات معلولین افزود: متأسفانه اکثر مراکز خرید، مساجد، مراکز درمانی و دندان پزشکی پله دارند و این کار را برای فرد معلول سخت می کند. خوشبختانه مناسب سازی برای معلولین انجام شده ولی با سرعت کند پیش می رود.
جامعه معلولین چند زیر مجموعه دارد: ذهن آموزی پسران بالای ۱۴ تا۱۵سال یکی از این مراکز می باشد که ۲۰ تا۲۵ نفر معلولینی که شرایط ذهنی آن ها مشکل دارد در مرکز نگهداری می شوند . هم آموزش می بینند و هم برای مدتی از محیط خانه دور هستند.
مرکز دیگری برای معلولینی هست که شرایط خاص دارند، هم از طرف بهزیستی به صورت جزیی و از سوی خیرین تأمین مالی می شود . ۱۳ نفر مراقب هفته ای ۳ بار به معلولین سر زده و روزی ۲ ساعت بسته به نیاز معلول به وی کمک کرده و تا الان به نتایج خوبی هم رسیده اند.
مرکز بعدی دستان پرتوان یادگار مریم می باشد که به همت مرحوم مریم میرزایی ساخته شد. این مرکز شامل مرکز خیاطی، قالی بافی و صنایع دستی و اخیرا هم کارگاه آموزش مجازی هست. یک واحد هم وجود دارد که به روستائیانی که مشکل معلولیت دارند ارائه خدمات می شود.
افق کویر: چه انتظاری از مردم دارید؟
از مردم انتظار دارم که به مراکز بهزیستی سر بزنند . همه کمک ها مالی نمی باشد شاید ۹۰ درصد خدماتی باشد دایره خدمت به معلولین باز می باشد .
افق کویر: چه انتظاری از مسئولین دارید؟
حمایت از سوی نهاد ها خوب هست ولی ایده آل نیست . سوال بنده از نهادها معادن و ارگان ها این می باشد که چند درصد از معلولین را به استخدام خود در آورده اند.
حکیمه السادات میرمحمدی-حدیثه امیریان