تنقلات زیبایی سفره است نه طعام سفره

به گزارش هفته نامه افق کویر؛ در این شماره خبرنگار ما با “دکتر سید محمود میرترابی”، پزشک حاذق و متخصص داخلی شهرستان بافق، پیرامون وعده غذایی گفتگو نمود که در ادامه می خوانید:
سید محمود میرترابی گفت: تنقلات عبارت از مواد غذایی که جزء وعده غذایی معمول محسوب نشده و بین وعده ها مصرف می شود؛ ولی تاثیری در انرژی بدن و کم کردن مقدار غذا در وعده غذایی دارند. تنقلات در صورتیکه فرآوری نشوند یعنی با مواد دیگر مثل نمک، روغن ، مواد رنگی و شکر مخلوط یا فراورده نشوند ارزرش غذایی بالایی دارند.

اسید چرب ترانس برای قلب مضر است

وی افزود: امثال مغزیجات مانند بادام، فندق، گردو و پسته اگر بصورت خام و بدون مخلفات مصرف شوند آجیل بسیار مطلوب محسوب شده؛ اسیدهای چرب و چربی های مفید روی ویتامینE و آنتی اکسیدان های آن حفظ شده و برای قلب و مغز و کلیه فایده بسزایی دارد؛ این مواد و آجیل مطلوب هر چند جایگزین وعده غذایی و انرژی بدن نمی شود؛ ولی مکملی هستند برای تامین انرژی جانبی بدن و چون معمولا از مواد گیاهی تولید می شوند اسیدهای چرب ترانس کمتری دارند که این اسید چرب ترانس برای قلب مضر است.‌

میرترابی ادامه داد: بهتر است بدانیم نمک در هر غذایی باعث می شود بخاطر خاصیت یونی خود مانع جذب روده ای کلسیم شده و از طریق کلیه دفع می شود . عدم جذب کلیه از روده باعث “راشی تیسم” یا نرمی استخوان در کودکان و پوکی استخوان در بزرگسالان می شود و دفع کلسیم از کلیه ها باعث ایجاد سنگ کلیه می شود. از طرفی نمک عامل فشار خون بالا و نهایتا تاثیر بر قلب و عروق می شود.
وی تصریح کرد: همانطور که می دانید قند در هر وعده غذایی سریعا جذب شده ( از طریق روده) و در کبد بصورت چربی و نهایتا کبد چرب ذخیره می شود ( در کسانیکه دیابت دارند این مسئله شدید تر و وخیم تر اتفاق می افتد ) و موجب نارسایی کبد و آب آوردن شکم در آینده می شود
میرترابی ادامه داد: به خطرات چربی و تولید چربی خطرناک بنام LDL یا (ریز چربی خطرناک) در صورتیکه از ۱۳۵ بالاتر رود در رگ های اصلی قلب رسوب می نماید و باعث انسداد عروقی و نهایتا سکته قلبی می شود که درد دیابتی ها شدیدتر و سریعتر است.
وی بیان کرد: تنقلات معمولا با حرارت بالا سرخ می شوند و متاسفانه برای خوشمزه شدن از قند یا نمک یا چربی (نامرغوب) یا مواد افزودنی غیر متعارف استفاده می شود. حرارت سرخ کردنی در همه سرخ کردنی ها ارزش غذایی آن سرخ شده را کم می کند .
سید محمد میرترابی گفت: در مورد بعضی غذاها که لزوما باید سرخ شوند بهتر است تا آنجا که ممکن است از بخار پز یا آب پز استفاده شود در صورتیکه چاره ای نباشد از روغن مرغوب و گیاهی مثل کره گیاهی یا مارگارین استفاده شود تا خطر کمتری داشته باشد.
وی ادامه داد: در مورد تنقلات مثل چیپس ، پفک و … متاسفانه تمام موارد گفته شده فوق (نمک، چربی، سرخ کردنی، مواد رنگی، مواد افزودنی ، ادویه) در تهیه آن دخیل هستند و هر کدام به نوع خود مضراتی که ذکر شد را در خود دارند.
میرترابی در این باره گفت: یکی از مواردی که در مورد تنقلات وجود دارد باعث بالا رفتن اسید اوریک خون شده و اسید اوریک در کلیه سنگ و در مفاصل بیماری نقرس ایجاد می کند.
وی در پایان عنوان کرد: بنابراین توصیه می شود اولا: تنقلات جایگزین تغذیه معمولی نشود یعنی سعی شود در فواصل بین غذاها مصرف شود ( حداکثر ۲ساعت قبل از غذا)
دوم: سعی شود در کودکان بخاطر احتیاج به غذای اصلی برای رشد از تنقلات بخاطر نداشتن ارزش غذایی کامل کمتر استفاده شود.
سوم: سعی شود از آجیل و تنقلات که در خانه تهیه می شود استفاده شود تا تنقلات تجاری
چهارم: از مصرف تنقلات با مواد افزودنی و روغن غیر مرغوب حتی الامکان استفاده نشود.
بهتر است از تنقلات بخاطر زیبایی سفره عید استفاده شود نه طعام سفره

حدیث عباسی|

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

هزار و صد و پنجاه و هفتمین (۱۱۵۷) شماره از هفته نامه افق کویر منتشر شد:

استاندار یزد؛ در آیین تکریم و معرفی فرماندار