به گزارش هفته نامه افق کویر به نقل از خبرگزاری فارس؛ به تازگی قیمت مرغ و قطعه مرغ در بازار افزایش یافته است، در این راستا وزارت جهاد برای کنترل بازار، مجوز واردات ۵۰ هزار تن مرغ را داد، این در حالی است که در صورت حمایت از تولیدکننده و جوجه ریزی منطقی، با این ظرفیت کشور، می توانیم سالانه تا یک میلیون تن مرغ صادر کنیم.
چرا قیمت مرغ گران شد؟
کاهش تولید و کاهش جوجه ریزی از دلایل اصلی افزایش قیمت مرغ در بازار است که نشانه های آن مجوز وارداتی است که اخیرا از سوی سازمان دامپزشکی کشور صادر شده است، همچنین گزارش هایی وجود دارد که میزان جوجه ریزی در ماه اسفند نسبت به ماه های گذشته کاهش یافته که اثرات آن اکنون به صورت کاهش عرضه و رشد قیمت در بازار خودش را نشان می هد.
مجوز واردات ۵۰ هزار تن مرغ صادر شد
در این باره، محمدآقامیری، رئیس سازمان دامپزشکی واردات گوشت مرغ گرم را براساس تقاضای بازار می داند و می گوید: از آنجا که گوشت مرغ گرم در بازار تقاضای زیادی دارد، وزارت جهاد کشاورزی به واردات گوشت گرم مرغ را در دستور کار خود قرار داده است.
پیش از این سازمان دامپزشکی کشور اعلام کرده بود: برای اولین بار در کشور مجوز بهداشتی واردات ۵۰ هزار تن گوشت مرغ گرم صادر شده و تا کنون بخشی از آن وارد کشور شده است.
همچنین به گفته رئیس سازمان دامپزشکی کشور همه پروتکل های بهداشتی کشور جمهوری اسلامی ایران رعایت شده است، این سازمان علاوه بر وظایف ذاتی و تکالیف قانونی خود مبنی بر حفظ سلامت و امنیت غذایی کشور در راستای ارتقاء بهداشت عمومی جامعه، خود را موظف به همیاری و همکاری با وزارت جهاد کشاورزی برای تامین مایحتاج پروتئینی ضروری مردم ایران می داند.
در حالی این مسئول از افزایش تقاضا می گوید که به گفته برخی کارشناسان، سرانه مصرف مرغ از ۳۲ به ۲۵ کیلوگرم کاهش یافته است.
تولید و جوجه ریزی اسفند کاهش یافت/ می توانستیم سالی یک میلیون تن مرغ صادر کنیم
دوره رشد جوجه در مرغداری ها ۴۵ روز است اگر اسفندماه، میزان جوجه ریزی پایین باشد اثرات آن در بازار حدود ۱۵ فروردین خود را نشان خواهد داد. طبق گزارش ها، نیاز کشور با سرانه مصرف فعلی با ۹۵ میلیون قطعه جوجه ریزی تامین می شود.
در این باره یک کارشناس کشاورزی گفت: سیاست های غلط و عدم استفاده از ظرفیت تشکل ها و نظرات آنها موجب شده که تولید مرغ کاهش یابد این در حالی یاست که حتی می توانستیم یک میلیون تن سالانه مرغ صادر کنیم.
ابراهیم مرادزاده درباره علت های کاهش تولید گفت: زمانی که تولید کننده ماه ها محصول خود را با ۱۵ هزار تومان ضرر در هر کیلو می فروشد علاقه ای به جوجه ریزی جدید نخواهد داشت. علاوه بر آن در زمان مازاد تولید شرکت پشتیبانی کشور که باید حامی تولید کننده باشد خود را کنار می کشد و مرغ تولید کنندگان را ذخیره نمی کند و انتظار دارند که مردم در یخچال های خود ذخیره کنند، نتیجه اکنون غیر از این نخواهد شد.
به گفته این کارشناس در حال حاضر سرانه مصرف مرغ از ۳۲ به ۲۵ کیلوگرم کاهش یافته است.
مشکلات تامین مرغ منجمد برای فروشگاه ها
علاوه بر کاهش تولید، تامین نیاز فروشگاه ها که در قالب توزیع مرغ منجمد پوشش داده می شد نیز مشکلاتی دارد، گزارش هایی که در استان ها و سطح تهران وجود دارد این است که برخی از میادین و فروشگاه ها مرغ منجمد دریافت نمی کنند، یا به اندازه کافی دریافت نمی کند.
گزارش هایی وجود دارد که برخی میادین که نیاز سهمیه مرغ منجمدشان ۱۰۰ تن بوده است، فقط ۱۰ تن دریافت کرده اند.
کشور ما سال هاست در تولید مرغ علاوه بر اینکه خودکفا است بعضا صادرات هم داشته است، تولید مرغ در کشور به ۲٫۵ میلیون تن هم رسیده بود و گفته می شد که ظرفیت های بسیار بالاتری هم وجود دارد به طوری که جایگاه دهم دنیا را در تولید کسب کرده بود.
در سال مهار تورم و رشد تولید قرار داریم، به گفته کارشناسان مشکلات تامین و گرانی نهاده، عدم مدیریت در جوجه ریزی که خود را به صورت کمبود در بازار یا اشباع بازار، نشان می دهد و استفاده نکردن از ظرفیت های بخش خصوصی و تشکل ها، از عمده مشکلاتی است که اکنون گریبان تولید و بازار مرغ را گرفته و موجب رشد قیمت در بازار شده است اما در صورت توجه دولت به این مفاهیم، قطعا در کنار مدیریت قیمت مرغ، می توانیم صادرکننده خوبی در این ماده غذایی باشیم.