اکبری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، همزمان با روز ملی حفاظت از یوز ایرانی از ثبت تصویر ده قلاده توله یوز و ۶ قلاده یوزبالغ خبر داد.
به گزارش هفته نامه افق کویر به نقل از خبرگزاری صدا وسیما، اکبری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست همزمان با روز ملی حفاظت ازیوز ایرانی از ثبت تصویر ده قلاده توله یوز و ۶ قلاده یوزبالغ خبر داد و گفت: توری کشی گذرگاه یوزایرانی در محور عباس آباد میامی با اعتبار ۵۰۰ میلیارد ریال تاثیر بسیار زیادی در محافظت و افزایش تعداد یوزهای ایرانی داشته است.
آقای اکبری به تلاشهای سازمان حفاظت محیط زیست برای افزایش مساحت تحت حفاظت یوز ایرانی در توران اشاره کرد و گفت: گونه جانوری یوزپلنگ بسیار قلمرو طلب با جابه جایی زیاداست به این معنا که بههیچ وجه به مرزهایی که ما تحت عنوان مناطق حفاظت شده یا زیستگاه داریم اکتفا نمیکند.
وی افزود: با توجه به جابه جاییهای زیادی که یوز ایرانی دارد سازمان حفاظت محیط زیست، باهمکاری و کمک بخش خصوصی در قالب حفاظت مشارکتی موفق شد نزدیک به پانصد هزار هکتار زیستگاههای آزاد خارج از مناطق حفاظت شده را به این مناطق اضافه کند و علاوه بر آن پانزده نفر نیروی محیطبان بخش خصوصی نیز برای حفاظت از این مناطق فعالیت دارند.
اکبری در ادامه به نتایج قابل توجه اقدام سازمان محیط زیست در افزایش مساحت زیستگاه یوز ایرانی اشاره کرد و گفت:در طول شش ماه گذشته ده مورد مشاهده یوز دراین مناطق آزاد ثبت شده است.
حفاظت از یوز ایرانی و مقابله با خطر انقراض این گونه جانوری با پیگیری و تلاشهای سازمانهای مختلف در حال انجام است. اکبری امن سازی زیستگاههای یوز را عامل مهمی در افزایش جمعیت این جانور دانست و گفت: بهسازی منابع آبی، تعمیر تمام پاسگاهها، افزایش تعداد خودرو، موتورسیکلت و یک سری امکانات حفاظتی، پایش و دوربین گذاری در حوزه ایمن سازی از جمله اقداماتی بوده که برای حفاظت بیشتر یوز ایرانی انجام گرفته است.
اکبری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ۹ شهریور ماه را یاد آور حادثه تلخی دانست که سرآغازی برای عزم ملی با هدف حفاظت از یوز ایرانی و نامگذاری این روز به نام روز ملی حافظت از یوز ایرانی شد.
اکبری گفت:نهم شهریور ۱۳۷۳ در شهرستان بافق در استان یزدیک قلاده یوز ماده به همراه سه توله اش برای نوشیدن آب بهسوی نخلستانهای اطراف بافق آمد، اما در میان تعدادی از مردم محلی ناآگاه محاصره شد و مادر پس از مدتی مقاومت در برابر حملات و ضربات مردم که با سنگ و چوب به او وارد کردند، فرار کرد، اما سه تولهاش گرفتار شدند.
اکبری ادامه داد:تا زمانیکه ماموران محیط زیست مطلع شوند یکی از سه تولهها تلف میشود. یکی از دوتوله دیگر که به شدت زخمی شده بودند در مسیر انتقال به یزد تلف میشود و توله سوم به تهران منتقل میشود. تولهای که به تهران منتقل شده همان یوزی بود که به نام آناهیتا نامگذاری شد. آناهیتا حدود ۹ سال در پارک پردیسان محافظت میشد ولی جفتی نداشت که زاد آوری کندو در نهایت در سال ۱۳۸۲ تلف شد.
اکبری در پایان گفت: رسانهای شدن و اطلاع مردم و مسئولین از این حادثه تلخ باعث شد این روز در تقویم محیط زیستی با نام روز ملی محافظت از یوزپلنگ ایرانی نامگذاری شود تامسئولان و مردم بیشتر از قبل از گونههای در خطر انقراض یوز ایرانی محافظت کنند.