به گزارش هفته نامه افق کویر؛ ۲۶سپتامبر مصادف با روز جهانی بهداشت محیط بهانه ای برای تقدیر از زحمات کارشناسان بهداشت محیط می باشد، تندرستی و رهایی از رنج و بیماری یکی از مهمترین مسائلی است که همواره در طول تاریخ ، فکر بشر را به خود مشغول نموده است با پیشرفت علم و دانش و شناختن عوامل بیماریزا و تاثیر آن بر تندرستی ، انسان آموخت که باید در محیط پاکیزه و سالم زندگی کند و از آنچه سلامتی او را به خطر می اندازد اجتناب نماید .
بهداشت محیط عبارت است از کنترل همه عواملی که اثر سویی بر پایدار ماندن سلامت انسان میگذارند و شامل بیماریهای زیادی است که از طریق آب، هوا، مواد غذایی و بسیاری از عوامل محیطی دیگر سلامت انسان را تهدید میکنند.
بهداشت محیط همچنین دربرگیرنده مطالعه فاکتورهای محیطی مضر برای سلامت انسان و شناخت و پیشگیری و رفع اثرهای ناشی از این عوامل است. بهداشت محیط به فرایند ارزیابی، تصحیح، کنترل و پیشگیری از عواملی در محیط میپردازد که میتواند بر سلامت نسل حاضر و آینده اثرات ناگواری بگذارد.
در این میان آنچه بیش از همه در برقراری و حفظ این امنیت و آسایش خاطر رخ می نمایاند، فعالیت مجدانهکارشناسان بهداشت محیط می باشد که با تلاشی شبانه روزی در ارتقاء امر بهداشت و حفظ سلامت آحاد جامعه می کوشند.
۲۶ سپتامبر ( ۵مهرماه) به عنوان روز جهانی بهداشت محیط نامگذاری شده است. در کشور ما نیز این روز همراه با دیگر کشورهای دنیا گرامی داشته می شود. به همین منظور برآنیم جهت آگاهی و آشنایی شهروندان عزیز از این واحد خلاصه ای از فعالیتهای کارشناسان و بازرسین بهداشت محیط را بیان نماییم .
از همشهریان عزیز خواهمشند است در صورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی با تلفن رسیدگی به شکایت بهداشتی ((۱۹۰)) تماس حاصل نمایند .
شرح وظایف واحد بهداشت محیط :
الف ) آموزش
۱-آموزش حین خدمت وبدو خدمت پرسنل بهداشت محیط در زمینه بهداشت محیط ومواد غذائی از طریق برگزاری کارگاه آموزشی
۲-آموزش متصدیان واحدهای صنفی مرتبط با مواد غذائی و اماکن عمومی از طریق برگزاری جلسات آموزشی و آموزشگاههای اصناف
۳-آموزش بهورزان خانه های بهداشت در زمینه بهداشت محیط ومواد غذائی
ب ) اقدامات اجرائی
– اجرای طرح بسیج سلامت نوروزی
– اجرای طرح تشدید کنترل مراکز تهیه وتوزیع مواد غذائی واماکن عمومی
– اجرای طرح سالمسازی بوفه های مدارس.
– اجرای برنامه شهر سالم وروستای سالم
– اجرای طرح BDN در روستاهای تحت پوشش.
– اجرای دستور العملهای واصله از مراکز سلامت محیط و کار
– اجرای طرح اتلاف سگهای ولگرد
– اجرای طرح ادغام بهداشت مواد غذائی در سیستم شبکه
-اجرای طرح حذف جوش شیرین ازنان تولیدی نانوائی ها
-اجرای حکم تعطیل واحدهای متخلف
توقیف مواد غذائی فاسد وغیرمجاز
-ارجاع پرونده واحد های صنفی متخلف به مراجع قضائی وتعزیرات حکومتی
– اجرای برنامه های بهسازی محیط روستاها با اولویت سرویس بهداشتی وآبخوری مدارس ، توالتهای روستائی ، دفع زباله وفاضلاب
– برپائی نمایشگاههای بهداشت محیط و موادغذائی به مناسبت های مختلف (هفته دولت، هفته سلامت ، روز بهداشت محیط و …)
– رسیدگی به شکایات مردمی درزمینه بهداشت محیط ، مواد غذائی ، فاضلاب ، زباله و …
ج) بازدید وکنترل
– بازدید از مراکز تهیه وتوزیع مواد غذائی واماکن عمومی و اماکن مسیر راهها ( رستورانها واغذیه فروشی ها و ..)
– بازدید از مراکز بهداشتی درمانی ، درمانگاهها وبیمارستانها
– بازدید از مراکز پرتو پزشکی
– بازدید از استخرها ی شنا و باشگاههای ورزشی
– بازدید از پادگانها ، اردوگاهها ، زندانها ومراکز انتظامی
– بازدید از مدارس وموسسات آموزشی و پرورشی
– بازدید از کارگاهها و کارخانجات مواد خوراکی وبهداشتی
– بازدید از کارخانه های تولید یخ
– بازدید از مراکز مشاوره ترک دخانیات
– بازدید از پایانه های مسافربری ، ترمینالها ، ایستگاههای مترو و ایستگاههای راه آهن
– کنترل مواد غذائی ، آشامیدنی از طریق نمونه برداری وارسال به آزمایشگاههای غذا ودارو.
– کنترل آب آشامیدنی شبکه آبرسانی شهری وروستائی از طریق کلر سنجی وانجام نمونه برداری از آب.
-کنترل نمکهای ید دار درمراکز تهیه وتوزیع و اماکن عمومی از طریق ید سنجی.
-کنترل نانهای سنتی تهیه شده در واحدهای صنفی نانوائی از نظر وجود جوش شیرین.
-کنترل آب استخرهای شنا از نظر کدورت ، کلر باقیمانده و آلودگی میکروبی.
-کنترل موادغذائی مورد عرضه در بوفه های مدارس.
-کنترل اقلام خوراکی ، آشامیدنی وارداتی از نظر مجوزهای لازم وتاریخ تولید وانقضاء.
طیبه زکی زاده