گفتگو با یک هنرمند خوشنویس: از نوجوانی هر جا قلم و کاغذی به دست می گرفتم، شعر می نوشتم

به گزارش هفته نامه افق کویر، به مناسبت هفته خوشنویسی و به همت انجمن خوشنویسان غرفه خوشویسی باحضور خوشنویسان شهرستان در محل نمازجمعه برگزار شد و مورد استقبال نمازگزاران قرار گرفت، در این شماره از هفته نامه افق کویر، فرصتی مغتنم دست تا خبرنگار افق گفتگویی با”محدثه دهقانی” یکی ازهنرمندان جوان و موفق بافقی، در عرصه خطاطی داشته باشد که در ادامه خواهید خواند:

افق کویر:لطفاً پس از معرفي اجمالي خودتان بفرماييد خوشنويسي را از چه سالي شروع نموديد و از محضر كدام يك از استادان بهره برديد؟
“محدثه دهقانی” متولد ۱۳۶۷هستم. تحصیلات خود را در رشته مهندسی معدن و در مقطع کارشناس ارشد به اتمام رسانده؛ همچنین مفتخر به دریافت مدرک ممتاز خوشنویسی هستم. از سال۸۹ فعالیت خود در عرصه ی خوشنویسی را شروع کردم و افتخار شاگردی استادان بزرگواری، از جمله استاد حمیدرضا دهقانپور، استاد منصور میرایی، استاد حافظ رنجبر و استاد محمود رهبران را داشته‌ام.

افق کویر: چرا و چطور شد كه از بين هنرهاي مختلف به خوشنويسي علاقه‌مند شديد؟
بنده علاقه بسیار زیادی به شعر و ادبیات دارم. از نوجوانی هرجا قلم و کاغذی به دست می گرفتم، شعر می‌نوشتم. کم کم علاقمند شدم که شعر را با خط خوش بنویسم و از این روی بود که خوشنویسی را آغاز نمودم و روز به روز به آرامش و خلوت این هنرِ اصیل وابسته‌تر می‌شدم.

افق کویر: به عقيده شما آيا خوشنويسي هنري ذاتي است يا اكتسابي؟
به‌ نظر بنده، هنردوست بودن ممکن است ذاتی باشد؛ اما هنرمند بودن قطعا اکتسابی بوده و سالها صبر و تلاش و پشتکار لازم هست تا شخصی به زیور هنر آراسته شده و خود خالقِ زیبایی شود.

افق کویر: به طور متوسط روزي چند ساعت مشق خط مي‌كنيد؟
هرروز و بی‌وقفه مشق نظری را دارم و تا جایی که مشغله زندگی اجازه دهد دست به قلم هم می‌شوم؛ اما روزهایی را هم گذرانده ام که حدود ۷ساعت در روز مشق خط می‌کردم.

افق کویر: صبر در يادگيري و آموزش خوشنويسي يكي از بارزترين ويژگي‌هاي اين هنرمی باشد. آيا مي‌توان از اين نكته اين بهره را برد كه خوشنويسي در ذات خود حامل اخلاق و معنويت نيز هست؟
بله، همانطور که فرمودید در فرآیند یادگیری هنر خوشنویسی “شرطِ اول قدم آن‌ است که صبور! باشی” . قطعا وقتی هنرجو در طیِ سالهای تمرین، صبر و بردباری را فرامی‌گیرد خود به خود اخلاقِ نیکو و رفتار پسندیده در وی نهادینه می‌شود، به نظر بنده خوشنویسی یک متانت و فروتنیِ خاصی به هنرمند می‌بخشد، این را سالها در وجود استادان بزرگ خوشنویسی به وضوح دیده‌ایم.

افق کویر: به عنوان يك هنرمند خوشنويس، حتما در طول روز با اشعار و كلمات بزرگان سر و كار زيادي داريد؛ رابطه ميان ادبيات و هنر خوشنويسي را در فرهنگ ايراني چطور ترسيم مي‌كنيد؟
بین ادبیات غنیِ فارسی و هنرِ اصیل خوشنویسی پیوند غیرقابل انکاری برقرار است، بطوریکه اگر شعر را از خوشنویسی بگیریم گویا سرمایه‌ی اصلی این هنر را گرفته ایم. به نظر بنده هم اشعار بی‌نظیر بزرگانی چون حضرت حافظ و سعدی و مولانا و خیام و عطار و … به خطی شایسته برای تحریر نیاز دارد و هم هنرِ بی بدیلِ خوشنویسی به ادبیاتی اینچنین غنی برای دیده شدن نیازمند است و این پیوند تا همیشه برقرار می‌باشد.

افق کویر: رشد و پيشرفت روزافزون گرافيك و كامپيوتر، چه نقشي در رشد يا عدم رشد هنر خوشنويسي داشته باشد؟
قطعا استفاده از نرم‌افزارهای گرافیک و … نیاز جامعه را به یادگیری و بکار بردن این هنر کمتر کرده است، اما چیزی که هیچوقت تغییری نمی‌کند ارزشِ خط و جایگاهِ آن به عنوان یک هنر اصیل می‌باشد، شاید یک نرم‌افزار بتواند کاری زیبا به شما ارائه دهد؛ اما هیچوقت نمی‌تواند حس‌ وحال و ساعت ها عشق و معرفتی که برای خلق یک اثر خوشنویسی صرف شده است را به بیننده منتقل کند.

افق کویر: برخی معتقدند از طریق هنر نمی‌توان کسب درآمد داشت و یا با شرایط تورم کنونی یک زندگی را اداره کرد؟ نظر شما در این باره چیست؟
من به شخصه به سخن حضرت امیر(ع) معتقدم که فرمودند “خط زیبا برای فقیر، ثروت، برای غنی، زیبایی برای حکیم کمال است.” اگر شخصی واقعا به دنبال کسب درآمد از هنرش باشد راهِ آن را هم پیدا خواهدکرد، خصوصا در جامعه کنونی که به لطف فضای مجازی، فاصله و بُعد مکانی اهمیتی ندارد.

افق کویر: جايگاه زنان را در هنر خوشنويسي امروز چطور ارزيابي مي‌كنيد؟
بانویِ خوشنویس زیادی در عرصه هنر فعالیت می کنند، اما امیدوارم به زودی شاهد حضور پررنگ‌تر بانوان در درجات بالای هنرخوشنویسی و در کنار استادان بزرگ این هنر باشیم.
افق کویر: بهترین مطلبی را که تا به امروز کتابت کردید را برای خوانندگان افق کویر بیان کنید؟
این سوال خیلی سخت هست، چون یک هنرجو با هر بیت شعری که می‌نویسید به قدری انس و الفت دارد که انتخاب یکی از هزاران بیت کار خیلی سختی هست.
اما از حضرت حافظ نوشتم:
سحر با باد می‌گفتم حدیث آرزومندی
خطاب آمد که واثق شو به الطاف خداوندی
از شیخ اجل نوشتم:
به جهان خرم از آنم که جهان خرم از اوست
عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
از حضرت مولانا نوشتم:
اندر دل من درون و بیرون همه اوست
اندر تن من، جان و رگ و خون همه اوست

حکیمه السادات میرمحمدی

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

مسئولین توجهی به ورزش رزمی ندارند

به گزارش هفته نامه افق کویر؛ از گذشته