دکتر “محمد رضا آیت اللهی” مسئول پزشک قانونی شهرستان بافق درصد مبتلایان به ایدز که از بیماری خود آگاهی ندارند به مراتب بیشتر است

به گزارش هفته نامه افق کویر، از سال ۱۹۸۸ اول دسامبر (برابر ۱۰ آذر) روز جهانی ایدز نامگذاری شده است و هر ساله برای این روز، شعار خاصی نیز در نظر گرفته می‌شود. هدف عمده از این کار آن است که به عموم مردم یادآوری شود HIV از بین نرفته‌ و هنوز کارهای زیادی هست که باید انجام شود.
به همین مناسبت خبرنگار هفته نامه افق کویر گفتگویی با دکتر “محمد رضا آیت اللهی” مسئول پزشک قانونی شهرستان بافق با ۲۸ سال سابقه خدمت انجام داده که در ادامه می خوانید:
افق کویر: لطفاً بفرمایید ابتلا به HIV چگونه آشکار می شود؟
“ایدز” بیماری نقص ایمنی اکتسابی است،یعنی زمان ابتلا به این بیماری سیستم ایمنی بدن فرد دچار نقص می شود. این نقص ایمنی اکتسابی بوده و مادرزادی نیست. این ویروس فقط و فقط از طریق تماس خون فرد آلوده به خون فرد سالم منتقل می شود.

شیوع ایدز از طریق روابط جنسی مراقبت نشده است

استفاده از تیغ و قیچی غیر استریل در آرایشگاهها، ضربات چاقو آلوده ، وسایل دندانپزشکی که خوب استریل نشده باشند، خالکوبی، تتو، استفاده معتادان از سرنگ آلوده هنگام تزریق و تماس های جنسی منجر به انتفال ویروس ایدز است؛
شاید این سوال پیش بیاید که ایا در تماس جنسی تماس خونی برقرار می شود؟
در پاسخ باید گفت: در ارتباط جنسی مویرگهای خونی ریزی در سطح تماس جنسی طرفین وجود دارد و همین امر باعث می شود ویروس از ترشح جنسی بیمار که الوده هست وارد بدن فرد سالم شود.
همچنبن تماس های جنسی افراد همجنس باز؛ پس بیشترین شیوع بیماری ایدز از طریق تماس‌های جنسی مراقبت نشده می باشد؛ زمانی که ویروس ایدز وارد بدن فرد می شود در سیستم ایمنی بدن انسان مستقر و به آرامی باعث تخریب سیستم ایمنی می شود.

پایگاه های نظامی و دفاعی
در بدن انسان

سیستم دفاعی بدن، همان پایگاه های نظامی و دفاعی هستند. بدن مثل یک شهر است؛ اگر دشمن پایگاه های نظامی شهری را تصرف کند شهر کم کم سقوط کرده و دشمن همه شهر را تصرف می نماید. ویروس ایدز هم همین کار را انجام می دهد؛ وقتی ویروس در سیستم ایمنی نفوذ کرد و تخریب را آغاز نمود، باعث می شود سایرانگل ها، قارچ ها و میکروب ها بدن را بی دفاع گیر اورده و انها نیز به بدن حمله کنند
همچنبن بدن در برابر سرطان و دیگر بیماری‌ها نیز بی دفاع شده و تحلیل می رود.
افق کویر: ابتلا به ایدز چگونه تشخیص داده می شود؟
زمانی که فرد به بیماری های عفونی طولانی و مکرر مبتلا می شود پزشک مشکوک و آزمایش خون از فرد بیمار گرفته می شود.یا برخی از سرطان های خاص که در علم پزشکی نشان دهنده وجود نقص در سیستم ایمنی هستند پزشک را مشکوک به ابتلای ایدز می نماید.
متأسفانه هنوز درمان قطعی برای ایدز نیست

افق کویر: اگر ایدز قابل علاج نیست، دارو و درمان چه تأثیری دارد؟
بشر تلاش های زیادی انجام داده تا ایدز را درمان کند؛ متأسفانه هنوز درمان قطعی برای ایدز کشف نشده است و درمان های موجود حالت نگهدارنده دارد. داروهایی که به فرد مبتلا داده می شود؛ سعی بر تعویق انداختن تخریب سیستم ایمنی دارند به همین دلیل تجویز دارو بی تاثیر نیست.

نمی توان گفت فردی که ایدز گرفته انسان خطاکاری بوده است

افق کویر: یک نگاهی که در جامعه ما وجود دارد بیمار سرطانی، تالاسمی، ام.اس و یا هر کدام از این بیماریها که ما می بینیم ناخواسته نسبت به او حس ترحم داریم؛ اما وقتی با یک HIV مثبت روبرو می شویم ناخواسته حس تنفر داریم، چقدر این را در جامعه حس کردید؟
متأسفانه نگرش منفی نسبت به بیماران مبتلا به ایدز وجود دارد؛ البته باید این را بدانیم که فرد مبتلا، حتماً نباید عملی غیر اخلاقی انجام داده باشد؛ به طور مثال اوایلی که هنوز بیماری ناشناخته بود شیوع از طریق اهدای خون داشتیم. فرد مبتلا به این بیماری برای اهدای خون به بانک خون مراجعه و خون خود را به فرد نیازمند خون اهدا می کرد، غافل از این که مبتلا به بیماری ایدز بوده و علم پزشکی نیز نسبت به این بیماری شناخت نداشت و ناخواسته افراد دیگر مبتلا می شدند.
نمی شود گفت فردی که ایدز گرفته انسان خطاکاری بوده است؛ بنابراین جامعه باید نگرش خود را نسبت به این موضوع تغییر دهد و مردم بدانند فردی که مبتلا به ایدز هست قرار نیست بامعاشرت، استخر رفتن و دست دادن باعث انتقال بیماری به فرد سالم شود.

آموزش مهم ترین راه پیشگیری از ایدز است

افق کویر: فکر می کنید مسئله پیشگیری از ایدز و بحث آگاهی مردم از این بیماری و حتی آگاهی خود افرادی که HIV مثبت هستند چقدر است؟چقدر فرد این آگاهی را دارد که وقتی به دندانپزشکی و آرایشگاه مراجعه می‌کند، چه مسائلی را باید رعایت کند. فکر می کنید از نظر میزان آگاهی در هر دوی این بخش جامعه ما چه وضعیتی دارد؟
آموزش مهمترین راه پیشگیری از این بیماری است؛ وقتی عموم مردم نسبت به نحوه گرفتاری به این بیماری، درمان و پیشگیری اطلاع داشته باشند بالطبع باعث می شود مقدار انتقال کاهش یابد در کشورهای توسعه یافته این امر صورت گرفته و مردم آگاهی لازم را دارند؛متأسفانه در کشورهای جهان سوم اطلاعات افراد کمتر هست
یک لحظه هوسرانی
یک عمر پشیمانی

در بحث پیشگیری بعد از آگاهی که اولین و مهمترین نکته هست رعایت مسائل اخلاقی نکته مهم بعدی است؛ اینکه شهروندان متوجه باشند ممکن است در روابط خارج از شئون اخلاقی گرفتاری برای آنها ایجاد شود مهم است
به قول معروف یک لحظه هوسرانی، یک عمر پشیمانی را به دنبال خواهد داشت و افراد دیگر را نیز ناخواسته درگیر خواهد کرد ،
نهایتاً برای مبارزه با این بیماری بهتر است افراد به غیر از کانون خانواده به هیچ فردی اعتماد نکنند.حتی در ازدواج موقت هرچند از نظر شرعی فرد مرتکب گناه نشده، ولی نتیجه عمل تفاوتی ندارد و باید از “محافظ” استفاده کنند.

افرادی که مبتلا به ایدز هستند از اعلام ابتلای خود به دیگران شرم می کنند

افق کویر: این حس امنیتی که افراد مبتلا به HIV بتوانند در مراکزی که مراجعه می کنند مثل آرایشگاه، دندانپزشکی و یا در رابطه هایی که دارند بتوانند بیان کنند که مبتلا هستند، تا جلوی ابتلای بعدی گر فته شود؛ چقدر می تواند در بحث پیشگیری و شیوع HIV تاثیر بگذارد؟
فردی که مبتلا هست؛ اگر زمان مراجعه به آرایشگاه و دندان پزشکی به راحتی عنوان کند که من مبتلا به این بیماری هستم و مراقبت خاص از وی به عمل آید از انتقال این بیماری به افراد دیگر پیشگیری می شود؛ متأسفانه در کشور ما افراد مبتلا به ایدز از این که اعلام کنند مبتلا هستند ترس دارند و همین امر باعث انتقال بیشتر این بیماری می گردد.

داروهای ضد ویروس
گران است

افق کویر: هزینه های درمان این بیماری چطور است؟ ما ظاهراً می گوییم که هزینه های درمان رایگان است؛ اما در واقع اینطور نیست و هزینه های بالا باعث می شود خیلی از مبتلایان بحث درمان را رها کنند.
دولت تاحدودی داروهای افراد مبتلا به این بیماری را تأمین می کند؛ اما به هر حال توان دولت برای تأمین مخارج این بیماری کافی نیست؛ ممکن است فرد نیازمند هزینه بیشتری برای این بیماری باشد؛ چراکه داروهای ضد ویروس گران بوده و امکان دارد افراد برای استفاده از این داروها بعضاً با مشکل روبرو شوند.

آمار دقیق ایدز در شهرستان‌ها از جمله بافق
در اختیار مرکز بهداشت استان است

افق کویر: به عنوان پرسش پایانی امکان دارد تعداد مبتلایان به ایدز در شهرستان بافق را بیان کنید یا خیر؟
آمار دقیق مبتلایان به ایدز را مرکز بهداشت استان در اختیار دارد؛ اگرچه افراد مبتلا به ایدز در شهرستان وجود دارند، ولی افرادی هستند که مبتلا بوده و خودشان خبر ندارند و جزء آمار محاسبه نمی شوند، حتی باید بگوییم درصد مبتلایان ناآگاه به بیماری خود نسبت به افرادی که بیماری شناخته شده دارند بسیار بیشتر است .

اکرم عباسی

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

هزار و صد و پنجاه و هفتمین (۱۱۵۷) شماره از هفته نامه افق کویر منتشر شد:

استاندار یزد؛ در آیین تکریم و معرفی فرماندار