تنها کتابخانه روستایی بافق

 به گزارش هفته نامه افق کویر، دوشنبه به تاریخ بیست و ششم آذرماه سالجاری، ساعت سه عصر، در روستای مبارکه بافق، کتابخانه «منتظران مهدی(عج)» این روستا مراجعه کردیم. کتابخانه یک خانه بازسازی شده به شکل امروزی با سقف کاذب و دیوارکوب، دارای یک درخت نخل در محوطه و با پنج اتاق؛ شامل دو اتاق کتابخانه، یک اتاق برای مطالعه کودکان، سالن مطالعه خواهران و برادران و یک اتاق انباری؛ مجهز به دستگاه گرمایشی و سرمایشی؛ همه اینها فضای خوبی را مهیا کرده تا علاقمندان بتوانند رغبت برای مطالعه داشته باشند. .شایان ذکر است این کتابخانه تنها کتابخانه روستایی شهرستان بافق است.
دختران حرفه ایی کتابخوان
«اکرم شفیعی مبارکه»ساکن روستای مبارکه، دارای کارشناسی جغرافیا، گرایش مدیریت روستایی که در سال ۱۳۸۶ فارغ التحصیل شد.دارای دو دختر ۲۲ ساله و ۱۶ ساله که ان گونه که برای ما گفت رابطه فرزندانش با کتاب خیلی خوب است و به گفته خودش کتابخوان حرفه ایی هستند. با وی گفتگویی پیرامون این کتابخانه، شامل چگونگی تاسیس این فضا و تجهیز و مدیریت آن پرداختیم که از نظر شما خوانندگان گرامی می گذرد:
رئیس جمهور جواب داد
افق کویر:بفرمایید آغاز این کتابخانه از کجا رقم خورد؟ و چگونه به کتاب و کتابخانه علاقمند شدید؟
من در خانواده پر جمعیت بزرگ شدم؛ وقتی من دانشجو بودم خانواده من پرجمعیت بود و فضا زیادی برای درس خواندن نداشتیم و برای رفتن به بافق مشکل داشتیم و پدر و مادرم به من اجازه نمی دادند که به کتابخانه شهر بروم. همیشه آرزوی من این بود؛ ای کاش! روستای ما هم کتابخانه داشت. این تفکر در ذهن من بود که در زمان ریاست جمهوری «احمدی نژاد» من نامه ای به رئیس جمهور فرستادم و درخواست کردم که برای تاسیس کتابخانه در روستای مبارکه اقدام کنند. بعد از آن، نامه من جواب داده شد. از مرکز استان به روستای مبارکه آمدند؛ به صورت داوطلبانه به همراهی دوستان کتابخانه ای را در زیرزمین مهدیه تاسیس کرده بودیم و بچه ها به صورت دستی فهرست نویسی کرده بودند؛ تقریبا سال ۱۳۸۶ یک کتابخانه که زیر نظر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بود ما سر و سامان دادیم و شروع کار از همان جا بود.
خانه ایی که در روستای مبارکه
وقف کتابخانه شد
درسال ۱۳۸۸ از نهاد کتابخانه ها برای بازدید مکان برای تاسیس کتابخانه به روستای مبارکه آمدند. کتابخانه مبارکه در سال ۱۳۹۱ به صورت رسمی تاسیس شد؛ پیش تر به نام مهدیه مبارکه بود؛ چون در زیرزمین حسینیه مهدیه مبارکه آنجا یک فضایی را اختصاص داده بودند به کتابخانه و نام کتابخانه به نام منتظران مهدی (عج) مبارکه، بعد از آن وقتی ما فعالیت هایمان را شروع کردیم، فعالیت های مختلف فرهنگی، جلسات مختلف مشاوره و گستره ی فعالیت های فرهنگی ما زیاد شد، مردم مبارکه متوجه ضرورت و اهمیت کتابخانه در روستای مبارکه شدند و کتابخانه به عنوان مرکز فرهنگی دیده شد. بعد از این مردم مبارکه، به این فکر افتادند، فضای بهتر از آن زیرزمین را در اختیار ما بگذارند که «محمدرضا فرزین» از اهالی روستای مبارکه جز هیئت امنای مهدیه مبارکه بود و خانه خود را وقف کتابخانه کرد.
سال ۱۴۰۰ منزل نامبرده به صورت فضای کتابخانه ای درآمد؛ با همکاری دهیار و شورای مبارکه و کمک هایی که شرکت سنگ آهن به کتابخانه کرد و خود نهادکتابخانه ای، تجهیزات آن را بر عهده گرفت و الان کتابخانه بدین نما و شکل است.
افق کویر:برای بازسازی اینجا چقدر هزینه شده و چه ارگان هایی و چه افرادی در پرداخت وجوه آن مساعدت کرده اند؟
تقریبا ۵۰۰ میلیون تومان، هزینه بازسازی کتابخانه شد که تجهیزات آن، قفسه بندی ها، میز و کتاب ها و تمام تجهیزات که لازم بود خود نهاد کتابخانه بر عهده داشت و کارهای ساختمان سازی کتابخانه دهیاری، شورای روستای مبارکه بر عهده داشت و کمک هایی هم از طریق شرکت سنگ آهن به اینجا شد.
افق کویر: مراجعه کنندگان شما چند نفر هستند و چه میزان استقبال شده است؟
۲۵۰ نفر عضو داریم؛ بیشتر افراد، کودکان و نوجوانان هستند و فعالیت ما در این رده سنی بیشتر است. ما باید سرمایه گذاری روی رده سنی کودکان و نوجوانان داشته باشیم.
اگر بازدیدی صورت گیرد تزینات داخلی بیشتر از حصیر و نخل خرما است
افق کویر: در روز چند نفر ارباب رجوع دارید؟
در روز ۲۰ الی ۳۰ نفر ارباب رجوع داریم که بیشتر کودک و نوجوان هستند.
افق کویر:آیا فضای کافی برای مطالعه وجود دارد؟
بله! با توجه به ظرفیت روستا، فضا کافی است و با عنایت به این که کتابخانه، تنها کتابخانه روستایی در شهرستان بافق است از محیط مناسبی برخوردار است و امیدوارم تمام روستاهای شهرستان کتابخانه داشته باشند۰
افق کویر:تهیه و خرید کتاب در کتابخانه چگونه صورت می گیرد؟
در حال حاضر هشت هزار کتاب در کتابخانه وجود دارد که توسط نهادکتابخانه ها تهیه شده است؛ به یقین ما نیاز داریم که کتابهای متنوع داشته باشیم؛ البته کسانی هم بودند که به کتابخانه، کتاب اهدا کردند و نام نیکی از خود با اهداء کتاب رقم زدند.
افق کویر:در مورد باقیات و صالحات بیشتر توضیح دهید؟
یک سال پیش فردی که جوان خود را درتصادف از دست داده بود برای شادی روح فرزندش، تقریبا مبلغ ۵۰ میلیون ریال بابت خرید کتاب به کتابخانه اهدا کرد.
افق کویر:آیا از لحاظ سرمایش و گرمایش فضای کتابخانه مناسب است ؟
بله! از این لحاظ کتابخانه داری امکانات مناسبی است .
از پس هزینه ها بر می آییم
افق کویر: مشکلی در زمینه پرداخت هزینه آب، برق و گاز و … ندارید ؟
خدا را شکر! در این مورد کتابخانه گازکشی شده و دارای تهویه خوب است و از پس هزینه‌ها برمی آییم.
افق کویر:آیا کتابخانه به رایانه و چاپگر تجهیز شده است؟
بله! توسط نهاد کتابخانه ها مجهز شدیم.
افق کویر: با توجه به فضای مجازی آیا خدمات دیگری صورت گرفته است؟
بله! از طریق پایگاها اینترنتی می توانند؛ حتی دانشجویان مقالات خود را دریافت کنند و به نشانی https://megapaper.ir/ به صورت رایگان مقالات خود را دریافت نمایند.
افق کویر: آیا مدیران و مسئولین شهرستان برای بازدید به کتابخانه می آیند؟
بله! به صورت دوره ای مدیران بازدید داشته اند و دیدگاهشان نسبت به کتابخانه مثبت بوده و از همدلی مردم روستای مبارکه خوشحال و راضی بودند و مورد توجه آنان قرار گرفته و این موضوع باعث دلگرمی ما و مردم مبارکه شده است.
عشق و علاقه در کار
افق کویر: با توجه به مشکلات کاری و حقوق و مزایا آیا از شغل خود راضی هستید و اگر شغل دیگری با حقوق و مزایای بهتر به شما پیشنهاد داده شود شما قبول می کنید؟
به یقین ما کتابداران مثل معلمین عزیز با اینکه وظیفه ی سنگینی که بر روی دوش داریم از حقوق و مزایای پایینی برخوردار هستیم، ولی وقتی در کارمان عشق و علاقه باشد این کار را با تمام وجود می پذیریم.
کتابخوانان حرفه ایی
افق کویر:آیا فردی هست که در کتابخانه بیشتر فعال باشد؟
بله! دختر خودم «فاطمه علیزاده» که تقریبا ۳۰۰ کتاب را در طول سال هایی که عضو کتابخانه بوده مطالعه کرده و همچنین اعضای نوجوان دیگر کتابخانه به نام «رقیه حیدری» و «فاطمه ابراهیمی» که در کتابخانه عضو فعال هستند.
افق کویر: اگر فردی کتاب بخواهد و در کتابخانه آن کتاب وجود نداشته باشد شما چگونه تهیه می کنید؟
باید بگویم کسی که در کتابخانه دارای کارت عضویت می شود؛ می تواند از سایر کتابخانه ها، کتاب مورد نظر خود را دریافت کند و همچنین می توانیم از طریق پایگاه اینترنتی برایشان پیدا و معرفی کنیم.
قصه کودک آذر یزدی مورد علاقه کودکان
افق کویر: مراجعین هر قشر بیشتر به چه کتابهایی علاقه دارند؟
مراجعین ما بیشتر از کتابهای روانشناسی و انگیزشی استقبال می کنند قشر نوجوان بیشتر کتابهای تخیلی و ماجرا جوی و همچنین قشر کودک در زمینه داستانهای فارسی و کتابهای قصه؛ از جمله کتاب قصه های بچه های خوب که نویسنده آذر یزدی می باشد مورد توجه قرار گرفته است.
کتابخانه کانون توجه واقع شود
افق کویر: در آخر چه انتقاد و پیشنهادی از مسئولین و مدیران دارید؟
تقاضای من از مدیران و مسئولین این است که کتابخانه را مورد توجه قرار دهند؛ به ویژه کتابخانه روستایی را که در آن کلاسهای تابستانی و همچنین جلسات حافظ خوانی برگزار می شود و فعالیتهای فرهنگی زیاد صورت می گیرد و ما نیاز به توجه و پشتیبان داریم.
افق کویر: از مردم چه انتظاری دارید؟
خانوادها به ویژه پدرها و مادرها بیشتر کتاب بخوانند و فرزندان خود را برای این امر بیشتر تشویق کنند.
افق کویر: حرف پایانی:
من در مدارس هنگام زنگ تفریح برای جذب کودکان به مدرسه می روم و از طریق قصه گویی آنان را تشویق می کنم که بچه ها کتاب بخوانند با قصه گویی کودک ترغیب می شود که به دنبال کتاب برود و برای او بیشتر جذاب است.
در مورد قصه گویی باید بگویم اول اینکه خود قصه گو باید به دل قصه برود و به گونه ای برای بچه ها تعریف کند که بچه ها جذب شوند و به دنبال نویسنده و کتاب بروند، در پایان از هفته نامه افق کویر تشکر می کنم.

گروه فرهنگی

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

توقع داریم مسئولین بیشتر به مشاغل خانگی توجه کنند

به گزارش هفته نامه افق کویر؛ در این