از خواندن هفته نامه افق کویر تا طراحی سازه ایی برای آفتاب سوختگی درختان پسته

دکتر «امیدپورگله داری» عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد رفسنجان، در سفری به بافق در گفتگوی ویژه با هفته نامه افق کویر گفت: حدود یک سال و نیم به صورت تحقیق روی سرمازدگی پسته که یکی از چالش ها و معضل های اصلی منطقه رفسنجان است، بصورت جدی کار می کردم؛ پارسال موفق شدم سایبان های را برای جلوگیری از سرمازدگی طراحی کنم.

جرقه ایی از خواندن هفته نامه افق کویر

وی افزود: هدف از طراحی سایبان ها، ایجاد پوشش برای نشاندن سرما در پایین ترین نقطه است که اجازه داده نشود سرما به درخت پسته آسیب برساند؛ در همین حین که مشغول خواندن روزنامه ها بودم با هفته نامه افق کویر آشنا شدم؛ که با انتشار خبری، درباره سوختگی و سرخ زدگی خوشه های پسته، به گرمای شدید بافق اشاره کرده بود؛ به گونه ایی که ۹۰ درصد محصول پسته این اقلیم از شدت تابش آفتاب و داغی آن سوخته بود!
این محقق افزود: به این نتیجه رسیدم، محصولی که در رفسنجان به دنبال آن بوده ایم که جلو سرما را بگیرد، بیشتر برای شهرستان رفسنجان مثمرثمر باشد؛ در شهرستان بافق کارایی بهتری دارد؛ در همین راستا به کمک جهاد کشاورزی شهرستان بافق شروع به فعالیت کردم.

بخشی از حقوق دولتی معادن بافق به اعطای وام برای سایبان ها اختصاص یابد

وی افزود: یکی از چالش های بزرگی که جهاد کشاورزی با آن روبه رو بود؛ هزینه هایی است که کشاورز باید پرداخت کند تا بتواند به نقطه اجرایی و پیاده سازی این سایبان ها برسد. وی ادامه داد: پیشنهادی که من به آنان ارائه کردم، این بود: ایجاد یک صندوق ریسک پذیر با هزینه ای که می تواند تا ۱۵ درصد از حقوق دولتی پرداخت شده توسط معادن بافق که متعلق به این دیار است به شهرستان بافق برگشت شود و به کشاورز وام اعطاء گردد تا کشاورز با آسودگی خاطر بیشتری نسبت به اجراء کردن سایبان اقدام نماید.
عضو هیئت علمی واحد رفسنجان افزود: خوشبختانه توسط کشاورزان بافقی و جهاد کشاورزی استقبال شد؛ فعلا در حال نامه نگاری مربوطه هستم تا بتوانم موافقت نامه اصولی را اخذ کرده تا خدمتی برای کشاورزان این خطه باشد.

سازه هایی که بادهای خشک و حاره را تحمل کند

وی در پاسخ به این پرسش که در بافق به علت وزش بادهای تند و گرد و غبار؛ امکان صدمه دیدن سایبان ها میسر می باشد، چه راهکاری در این زمینه می توان ارائه داد؟ گفت: در اصل، سایبان در کار ما نیست، سایبان مطلبی است که سالهای سال، پیش تر در دنیا بوده است و خیلی از مردمان از آن استفاده می کرده اند؛ در حقیقت ما سازه ای را طراحی کرده ایم که بادهای منطقه خشک و حاره ای را تحمل کند؛ چرا که بیشتر درخت های پسته در دق ها و دشت های بزرگ هستند و به علت پیچش باد آسیب زدگی این درختان هم زیاد است. در سایبان، پایه های چوبی استفاده می نماییم و تاکنون معضل زیادی نداشته ایم؛ البته با توجه به این که برای پوسیدگی و موریانه زدگی چوب، کارهایی را باید انجام داد به نتایج خوبی رسیده ایم.

طراحی سایبان ها هم بصورت دستی و هم برقی

وی در پاسخ به این پرسش که آیا جریان برق برای تسهیل در کار سایبان ها مهم می باشد یا خیر؟ گفت: خیر! ولی اگر برق باشد، برای جمع آوری و پهن کردن سایبان چه از لحاظ زمان و چه از لحاظ راحتی کشاورز، خوب و عالی خواهد بود. کاری که ما طراحی کرده ایم دستی است و توسط کارگر باز و بسته می شود.

محمد حسین تشکری

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

سرت به سلامت بادا

آفتاب در «معدن آباد»غروب نکرده بود که «ممل»