به گزارش هفته نامه افق کویر؛ به مناسبت فرار رسیدن هشتم اردیبهشت ماه، روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای ، خبرنگار ما با مهندس ” محمدجمیل دریس” مسئول واحد HSE مجتمع فولاد بافق، به گفتگو نشست تا از اقدامات این واحد در سال ۱۴۰۳ مطلع شود.
مهندس محمد جمیل دریس، ۴۲ ساله و دانش آموخته رشته HSE ، با ۱۸ سال سابقه، پیش از این مدیریت بخش HSE دو مجتمع فولادی را بر عهده داشته و اکنون مسئولیت واحد HSE مجتمع فولاد شهرستان بافق را عهده دار است.
ایمنی و سلامت در محیط کار
مهندس ” دریس” در ابتدای این گفتگو، ایمنی و سلامت در محیط کار را اینگونه تعریف کرد: ایمنی و سلامت در محیط کار به معنای ایجاد و حفظ شرایطی است که تمامی کارکنان و ذینفعان را از هرگونه آسیب جسمی، روحی، روانی و اجتماعی ناشی از فعالیت های کاری مصون نگه دارد و در عین حال، بالاترین سطح رفاه و آسایش را برای آنان تامین کند.
مجتمع فولاد بافق با هدف حفظ سلامت و صیانت از سرمایه های انسانی
وی در ادامه افزود: مجتمع فولاد بافق با هدف حفظ سلامت و صیانت از سرمایه های انسانی، محیط زیستی و تجهیزاتی خود، نقشه راهی را تدوین کرده و در قالب پنج اصل زیر به اجرا در آورده است:
-۱ اولویت با پیشگیری: ایمنی و سلامت، صرفا واکنش نشان دادن به حوادث نیست، بلکه پیش بینی و حذف خطرات بالقوه پیش از وقوع آنهاست.این مهم از طریق شناسایی و ارزیابی ریسک ها و اجرای اقدامات موثر محقق می شود.
-۲ همه در قبال ایمنی مسئولیم: ایمنی و سلامت، یک مسئولیت همگانی است و از بالاترین سطوح مدیریتی تا یکایک کارکنان، همگی در ایجاد و حفظ یک محیط کار ایمن و سالم نقش دارند. مشارکت و تعهد همگانی، به ویژه مدیران ارشد، کلید موفقیت در این زمینه است. مجتمع فولاد بافق نیز بر این اصل مهم تاکید دارد.
سلامت تنها نبود بیماری جسمی نیست بلکه موضوع روانی و رفاه اجتماعی است
۳_ نگاه جامع به سلامت: سلامت، تنها به نبود بیماری جسمی محدود نمی شود، بلکه ابعاد روانی و رفاه اجتماعی را در برمی گیرد. طراحی مناسب محیط کار نیز در این راستا اهمیت دارد، چراکه هر یک از این جنبه ها، نقشی حیاتی ایفا میکنند. بر همین اساس و در راستای اهمیت به محیط زیست، شرکت اقدام به احداث فضای سبز نموده و در حال حاضر حدود ۲۰ هکتار از فضای مجموعه زیر کشت قرار دارد. برای تامین آب مورد نیاز این فضای سبز نیز با بازگرداندن آب های پسابی به چرخه و تصفیه آن، نمونه ای مناسب برای آبیاری تولید می شود.
۴_ بهبود مستمرفرآیند: ایمنی و سلامت، یک هدف ایستا نیست، بلکه فرآیندی پویا و مداوم است. مجتمع فولاد بافق، همواره در تلاش بوده تا از طریق بازنگری رویه ها، آموزش کارکنان و بهره گیری از بهترین شیوه ها، سطح ایمنی و سلامت را ارتقا بخشد. در همین راستا، خانه بهداشت کارگری متشکل از بهداری و واحد بهداشت ایجاده شده است که در آن، سلامت تمامی همکاران به صورت ویژه رصد و پایش می شود. تمامی همکاران از خدمات طب کار و پرونده پزشکی برخوردار بوده و معاینات پزشکی نیز به صورت دوره ای برای آن ها انجام می شود. این معاینات برای کارکنان اداری یا کسانی که در معرض مستقیم مخاطرات قرار ندارند، سالانه یک مرتبه؛ برای کارکنان بخش هایی همچون آتش نشانی و بهداری که در مواجهه مستقیم با خطر قرار دارند، هر شش ماه یکبار، برای افرادی که در معرض پرتو های رادیو اکتیو قرار دارند، سالانه سه مرتبه انجام می گیرد. علاوه بر این، قرار دادی نیز با پزشکان برای ارائه خدمات به خانواده های کارکنان منعقد شده است.
۵_ فراتر از الزامات قانونی: رعایت قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت کار، امری ضروری است، اما هدف ما فراتر از حداقل الزامات قانونی است و در تلاشیم تا یک فرهنگ ایمنی قوی در سازمان ایجاد کنیم.
مهندس دریس در ادامه به تشریح دیگر اقدامات انجام شده پرداخت:
_ گسترش برنامه ها و همایش های آموزشی با هماهنگی شبکه بهداشت و اداره کار شهرستان، نظیر: همایش های خانواده، اعتیاد و پیشگیری از آن، دیابت و قند خون و … که حجم این آموزش ها با سیستم های آموزشی شهرستان نیز قابل مقایسه است.
_خریداری و نصب سیستم های پایش بر خط محیط زیست که خروجی تمامی دودکش ها را به صورت برخط در اختیار محیط زیست قرار می دهد.
_ ایجاد تیم های واکنش در شرایط اضطراری و حوادث
– احداث سالن ورزشی مجهز با امکانات به روز برای استفاده رایگان کارکنان و خانواده هایشان
احداث اسکان موقت کارگری ۱۰۰ نفری با هدف کاهش تردد خودرو ها در شهر و ارتقای فرهنگ اجتماعی
موفقیت های واحد HSE مجتمع فولاد بافق
دریس در پاسخ به این سوال که” تا به امروز چه موفقیت هایی در بخش HSE کسب نموده اید؟” گفت: کسب رتبه نخست بهداشت و ایمنی شهرستان از میان ۲۰ شرکت ممیزی شده توسط شبکه بهداشت، اخذ گواهینامه های ISO14001 و ISO45001 ، کسب رتبه دوم المپیاد کارگری استان توسط همکاران بخش بهداری از جمله این موفقیت هاست؛ اما مهم ترین دستاورد، افزایش چشمگیر رضایت مندی کارگران و پیمانکاران از این واحد و ارتقای فرهنگ ایمنی و سلامت بوده است.
ارتقای فرهنگ ایمنی
وی درباره چالش های پیش رو گفت: ارتقای فرهنگ ایمنی در بین تمامی سطوح، از چالش های اصلی ما بوده است. ایجاد درک عمیق از اهمیت ایمنی و تشویق مشارکت فعال کارکنان در شناسایی خطرات و ارائه پیشنهادها بهبود، نیازمند زمان و تلاش مستمر بود. با این حال، با برگزاری دوره های آموزشی، کارگاه های تعاملی و ایجاد کانال های ارتباطی باز، گام هایی مهمی در این راستا برداشته ایم و شاهد بهبود تدریجی در نگرش و رفتار همکاران بوده ایم.
وی در پاسخ به سوالی درباره ساعت کاری کارکنان شرکت فولاد بافق اظهار داشت: کارکنان ما روزانه هفت ساعت کار می کنند و دو روز پایانی هفته را تعطیل هستند. کارکنانی که به صورت نوبت (شیفتی) مشغول به کار هستند، از مزایای ویژه ای مانند حقوق بالاتر، بن کارت ها و خرید های خانوادگی بهره مند می شوند.
مهندس دریس در خصوص نحوه تأمین و تحویل لوازم ایمنی مورد نیاز کارکنان گفت: یک شاخصه تجهیزات حفاظت فردی بر اساس شغل هر فرد و خطرات مرتبط با آن تعریف شده است. این شاخصه با استناد به بالاترین استانداردهای مورد تایید اداره کار و وزارت بهداشت تدوین و به تایید مدیر عامل رسیده و در آن تعداد نوع وسایل و فاصله زمانی تحویل آن ها مشخص شده است. البته هیچ محدودیتی در دریافت این تجهیزات وجود ندارد و در صورت تایید کارشناس بهداشت حرفه ای مبنی بر غیر قابل استفاده بودن یک وسیله، بلافاصله جایگزین خواهد شد.