به گزارش هفته نامه افق کویر؛ به همت«شورای عالی انقلاب فرهنگی» در سال ۱۳۸۵ رویدادی تاثیرگذار ویژه دختران ایران زمین، با هدف ارج نهادن به مقام شاخص ایشان و تجلیل از حقوق و توانمدی هایشان اتفاق افتاد و آن نامگذاری سالروز میلاد حضرت معصومه(ص) با عنوان «روز ملی دختر» بود.
به همین مناسب خبرنگار ما با تعدادی از دختران نوجوان پیرامون» انتظاراتشان و چالش های این دوران» به گفت و گو نشسته است که در ادامه می خوانید:
افق بافق: در رابطه با انتظارات خود از خانواده بگویید.
«مبینا» ۱۳ ساله گفت: من فقط می خواهم احساس کنم که صحبت هایم به عنوان کسی که دیگر کودک نیست؛ شنیده می شود و نظراتم برای خانواده قابل تامل است.
حمایت عاطفی نیازمندم
دختری که در حال مطالعه کتاب دینی پایه یازدهم بود؛ عنوان نمود: بیشتر از هر چیز دیگری به حمایت عاطفی و درک متقابل نیاز دارم نه آنکه صرفا مرا مورد نصیحت و راهنمایی قرار دهند.
«راضیه» دخترک سبزه رو بیان کرد: تنها انتظار من این است که بگذارند در تصمیم گیری های مهم زندگی ام نقش داشته باشم و با بهانه اینکه «نمی خواهیم خدای ناکرده اشتباه کنی» جلوی من نیاستند.
از علایق و اهداف من حمایت کنند
«فاطمه»، دانش آموز پایه دوازدهم گفت: دلم می خواهد از علایق و اهداف من حمایت کنند؛ حتی اگر با رویا های خودشان کاملا در تضاد باشد.
«مهلا» ۱۶ ساله از استقلال مالی با عنوان پر رنگ ترین انتظار خود نام برد و افزود:با شروع دوران نوجوانی دیگر خجالت می کشم از خانواده پول بخواهم. دلم می خواهد لااقل درآمدی را داشته باشم و بتوانم کوچکترین نیاز های مالی خود را به واسطه آن تامین کنم.
افق بافق: به نظر شما تا چه میزان این خواسته ها منطقی و باورپذیر هستند؟
«دخترک شوخ طبع» گفت: شاید امروز خواسته ای را از خانواده داشته باشم و برای برآورده شدن هرچه زودتر آن، نهایت اصرار و پافشاری خود را انجام دهم اما مثلا یک سال بعد متوجه می شوم که این موضوع برایم بیاهمیت ترین است.
به همین خاطر می گویم قریب به اکثریت انتظارات من از روی چشم و هم چشمی با دوستانم است و لزوما هیچ منطقی پشت آنها نیست.
پدر و مادرم وعده های امروز و فردا می دهند
«منیره سادات» با لحنی گلایه مند خاطر نشان کرد: توقعات دوستانم برای خانواده هایشان باورپذیر است و به زودی آن را اجابت می کنند اما پدر و مادر من مدام امروز و فردا می کنند!
«فروغ» در حالی که با دقتی هرچه تمام تر صحبت های دوستانش را می شنید؛ به یکباره گفت: برخلاف نظر والدین که می گویند: تنها نیاز فرزندان پول است؛ خودتان امروز شاهد بودید که ارزش بحث مالی برای ما چقدر است!
پس من میگویم: خواسته های ما منطقی است، اما خانواده به دلیل نگرش مخصوص به خودشان نمی توانند به درستی آنها را درک و پاسخ دهند.
«مرضیه» دخترک روسری آبی بیان کرد: پیشرفت یکباره و با حجم بسیار زیاد تکنولوژی باعث شکاف عمیقی بین ما و مادران و پدرانمان شده است. شاید به خاطر همین هم باشد که انتظارات ما برای آنها قابل درک و منطقی نیست.
افق بافق: با توجه به شرایط امروز جامعه، درست آن است که والدین خود را به جای فرزند بگذارند یا بالعکس؟ چرا؟
«مروارید» بیان کرد: به نظر من برای طی نمودن این راه ابتدا می بایست هر یک قدمی را به سوی طرف مقابل بردارند تا لااقل کمی به هم نزدیک شوند اما بعد از آن هیچ انتظاری نیست که همانطور جلو بروند. بالاخره ما آدم هستیم نه ربات، یک جاهایی هم خسته می شویم و باید بایستیم یا قدم بسیار کوچکی برداریم.
«دختر کوتاه قد» یادآور شد: در شرایط فعلی خانواده باید تلاش بیشتری را داشته باشند، چراکه ما با چالش هایی بی پایان روبرو هستیم و نیاز به راهنمایی و کمک هیچ وقت به سرانجام خود نمی رسد.
«معصومه خوش چهره گفت:توانایی این هماهنگی در نوجوانان بیشتر است، چون هر چه نباشد برای آنها تغیر نگرش راحت تر است.
افق بافق: سخن شما با دختران هم سالتان و والدین آنها چیست؟
«مائده» دختر سرزنده و شاد عنوان نمود: دختران عزیز، رویاهای خود را دست کم نگیرید و از نهایت توانایی هایتان برای رسیدن به آنها بهره ببرید.
والدین گرامی، نیاز نخست ما دوست داشته شدن و مورد حمایت قرار گرفتن است؛ آنها را از ما دریغ نکنید.
«صنم» ۲۰ ساله بیان کرد:خواهران من، دنیای فردا به دستان من و شما ساخته خواهد شد؛ پس تمامی تلاش خود را به کار بگیرید تا جامعه زیبایی را داشته باشیم.
لطفا به آنان اعتماد داشته باشید
خانواده عزیز، فرزندان شما حق دارند تا مسیر آینده را خودشان انتخاب کنند؛ پس لطفا به آنها اعتماد کنید و در کنارشان بایستید نه مقابل آنها. دغدغه دختران نوجوانان امروز بسیار فراتر از موضوعات مادی و بیشتر حول محور شنیده شدن، احترام به نظراتشان و درک شدن می چرخد. برای کاهش این میزان شکاف و دوری بین نسل ها پیشنهاد می شود تا والدین فضایی امن را ایجاد و بدون هیچ گونه قضاوت، صحبت های دخترانشان را بشنوند؛ از علایق و اهداف آنها حمایت کنند و در تصمیم گیری های مهم زندگی، آنها را هم سهیم در اظهار نظر بدانند.
همچنین توسعه استقلال مالی در حد معقول خود می تواند باعث برداشتن گامی موثر در خصوص افزایش مسئولیت پذیری و اعتماد به نفس دختران باشد.
مهدیه شبانزاده