به گزارش فارس، محسن حاجی میزایی در برنامه نگاه یک اظهار کرد: ۱۴ میلیون و ۶۰۰ هزار دانشآموز با احتساب پیشدبستانیها در مدارس ثبتنام شدهاند و پوشش تحصیلی به بیش از ۹۸٫۵ درصد رسیده است که تلاش میکنیم با کمک آموزش و پرورش استانها آن ۱٫۵ درصد باقیمانده را نیز تحت پوشش قرار دهیم.
وی با بیان اینکه در سالجاری در پایه اول ابتدایی ۱٫۷ درصد و در مجموع در دوره ابتدایی ۲ درصد رشد دانشآموز داریم، گفت: ۸۶٫۴ درصد دانشآموزان در مدارس دولتی تحصیل میکنند و همچنین ۴۸۰ هزار دانشآموز اتباع خارجی داریم که ۳٫۵ درصد دانشآموزان کشور را تشکیل میدهند.
حاجیمیرزایی با بیان اینکه ۵۷۰ هزار کلاس در ۱۱۰ هزار واحد آموزشی داریم، افزود: ۴۵ هزار کلاس کمتر از ۵۰ دانشآموز داریم که در مناطق کمبرخوردار هستتد و حاکی از گستره پوشش تحصیلی و دسترسی به عدالت آموزشی است.
وی با بیان اینکه ۵ هزار مدرسه زیر ۵ دانشآموز و ۱۴ هزار مدرسه زیر ۱۰ دانشآموز داریم، اضافه کرد: ۵۱ درصد مدارس کشور در مناطق روستایی قرار دارد در حالی که ۲۰ درصد دانشآموزان در مناطق روستایی هستند و نشان از توجه به مناطق روستایی است.
وزیر آموزش و پرورش گفت: در سیاستی که در سند تحول بنیادین است باید به سمت مدارس متوسط و بزرگ پیش برویم که برای رشد دانشآموزان موثرتر است زیرا معلم بهتر و امکانات بیشتر نظیر آزمایشگاه و کتابخانه دارد؛ به همین دلیل گرایش در ساخت و ساز به سمت مدارس متوسط و بزرگ است و از خیرین هم که همیشه ما را یاری میکنند، استدعا داریم که به سمت مدارس متوسط و بزرگ حرکت کنند.
وی با اشاره به توزیع کتب درسی، اظهار کرد: ۱۴۲ میلیون جلد کتاب درسی در ۱۰۰۰ عنوان آماده و توزیع شده است که کتابهای دانشآموزان ابتدایی، متوسطه دوم و فنیوحرفهای و کاردانش با ثبتنام از طریق سایت و توزیع در مدرسه در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد و کتب دوره متوسطه اول از طریق کتابفروشیها توزیع میشود.
حاجی میرزایی افزود: کتابهای درسی به دلیل تخصیص ارز دولتی به کاغذ، با ۷۰ درصد یارانه در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد و ۳۲ میلیارد تومان نیز برای توزیع رایگان کتب در سیستان و بلوچستان و مناطق محروم در نظر گرفتهایم.
* اجرای آزمایشی امکان انتخاب مدرسه توسط والدین
وزیر آموزش و پرورش درباره مشکل ثبتنام خانوادهها در مدارس گفت: والدین به دنبال مدرسه کیفی هستند و وقتی یک مدرسه را برای فرزندشان انتخاب میکنند به دلیل، خارج از محدوده بودن، امکان ثبتنام نیست؛ امسال به طور آزمایشی طرحی را در مناطق اجرا میکنیم که افراد امکان انتخاب مدرسه را داشته باشند و جبر تحصیل در همان منطقه را برداریم.
وی درباره نظارت بر روند ثبتنام افزود: در تمام مدارس شمارهای اعلام کردیم و در منظر همه مخاطبان قرار گرفته است ضمن اینکه ۲۸ هزار و ۵۰۰ بازدید از مدارس انجام شده است و در مواردی که پول ناحق گرفته شده، استرداد وجه انجام شده است همچنین درباره مدارس غیردولتی، مدرسه متخلف به شورای نظارت معرفی شده و مجازاتهایی دیده شده است.
حاجیمیرزایی افزود: ۱۱۰ هزار واحد آموزشی داریم که ممکن است که در برخی از آنها موارد تخلفی وجود داشته باشد اما سعی کردیم با اعزام بازرس، مدیریت کنیم.
* در انتهای خط آموزشی، یک کنکور گذاشتیم
وزیر آموزش و پرورش درباره آشنایی فرهنگیان با سند تحول اظهار کرد: همکارانم دورههای آموزشی متنوعی برای آشنایی سند تحول برگزار کردند؛ داشتن سند هرچند متقن باشد اما کافی نیست و نیازمند درک مشترک است؛ باید تلاش کنیم برای اجرای سند هم گفتوگوهایی در درون آموزش و پرورش بین معلمان و مدیران و هم درون جامعه ایجاد شود زیرا مفاهیمی که سند تحول برای آن برنامهریزی کرده است بسیار راهگشا و مهم است.
وی ادامه داد: آموزش و پرورش بنا دارد دانشآموزان را برای ایفای نقشهای مؤثر اجتماعی تربیت کند و مهارتهای لازم را برای زندگی کردن و تصمیم گرفتن در این تغییرات پرشتاب، آموزش دهد. هرچقدر مهارتها را توسعه دهیم به صلاح است و باید در کنار دانش، مهارتهایی افزایش یابد.
حاجی میرزایی در پاسخ به این پرسش که چه دانشی دانشآموزان بعد از ۱۲ سال درس خواندن کسب میکنند، گفت: ۶ زیر نظام برای دسترسی به اهداف سند تحول تهیه شده است که به عنوان مثال زیرنظام مدیریت و راهبری در آموزش و پرورش، یکی از آن موارد است؛ سند تحول به مدیر تحول و مرد تحول نیاز دارد و در زیرنظام منابع انسانی، به افزایش توانایی و مهارت معلم اشاره دارد.
وی تصریح کرد: در انتهای خط آموزشی، یک کنکور گذاشتیم که حافظه را میسنجد باید فرایند سنجش و ارزشیابی را تغییر دهیم زیرا کنکور، نظام آموزشی ما را به گروگان گرفته است و از همان کلاس اول، نظام آموزشی جریانی را دنبال میکند که دانشآموز برای کنکور آماده شود.
وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش که «شما در جایی گفتید که شرایط حدف کنکور را نداریم، منظورتان چه بوده است؟»، گفت: وقتی فقط کنکور را در انتهای خط میگذاریم و جایگزین نیست باید فکری کرد؛ برای تغییر جهت باید سنجش و ارزشیابی را تغییر دهیم.
وی افزود: برای هر زیرنظام یک مسؤول تعیین میکنم که زمینه اجرا کردن زیرنظامها را فراهم کنند و تلاش برای اجرایی کردن زیرنظامهاست.
حاجیمیرزایی در پاسخ به این پرسش که «در مدت کمتر از دو سال به پایان دولت چه نوع برنامههایی اعم از کوتاه مدت و بلند مدت دارید؟»، افزود: هم به دنبال به ریلگذاری هستیم زیرا دسترسی به اهداف تعلیم و تربیت مستلزم زمان است و هم برخی برنامهها کوتاه مدت است و در تلاش هستیم کسانی که به پایان دوره آموزش عمومی میرسند به حداقل توانایی پایه در ساحت های ۶گانه دست یافته باشند.
وی بر اهمیت نقش معلم در نظام آموزشی تأکید کرد و ادامه داد: اگر همه فرایندهای آموزشی درست باشد اما معلم خوب نداشته باشیم، تربیت انجام نمیشود و باید روی تربیت مدیر و معلم برنامه جدی داشته باشیم.
وزیر آموزش و پرورش درباره رسیدن آموزش و پرورش به اهداف سند تا سال ۱۴۰۴ بیان کرد: فاصله با اهداف سند تحول بنیادین زیاد است و اجرایی کردن و پیاده سازی در سطح نظام تعلیم و تربیت نیازمند زمان است ولی حتما تا سال ۱۴۰۴ توفیقات خوبی درباره آموزش و پرورش خواهیم داشت.
* امسال با کمبود ۱۰۸ هزار معلم مواجه بودیم
حاجی میرزایی درباره معوقات فرهنگیان اظهار کرد: بودجه آموزش و پرورش از یک مشکل ساختاری رنج میبرد که در طی سالهای گذشته منتقل شده است و برخی از هزینههای آموزش و پرورش به صورت سایر هزینهها تلقی میشود و همیشه بودجه آموزش و پرورش با کسری بسته میشود و باعث شده حقوق برخی معلمان،همیشه با تأخیر پرداخت شود.
وی با بیان اینکه امسال ۱۰۸ هزار معلم کم داشتیم، گفت: ۴۵ هزار معلم در پایان شهریور بازنشسته شدند و همکارانم سعی کردند از طرق مختلف این کمبود را جبران کنند که از طریق بهکارگیری مربیان پیش دبستانی، آموزشیاران نهضت و معلمان حقالتدریس و دادن حقالتدریس به معلمان رسمی حل شده است.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: پیگیری کردیم که در آستانه سال تحصیلی جدید، بخشی از معوقات فرهنگیان را پرداخت کنیم که بعد از پرداخت حقوقها، در دستور واریز قرار میگیرد؛ ما مبلغ ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیارد تومان نیاز داریم که هر میزان تخصیص پیدا کند، واریز میکنیم و به تدریج مابقی مطالبات پرداخت میشود البته تلاش میکنیم در سال ۹۹ نیز با چنین مشکلی مواجه نشویم.
وی تصریح کرد: بین سازمان برنامه و بودجه، سازمان اداری و استخدامی و آموزش و پرورش درباره تعداد نیرو باید یک تفاهمی باشد که به دنبال برنامهریزی برای رسیدن به این هدف هستیم؛ مقرر شده است نمایندگانی از این ۳ دستگاه موضوع نیروی مورد نیاز آموزش و پرورش را بررسی کنند تا به درک مشترکی برسند و انشاءالله تا دو سه ماه آینده به جمع بندی میرسد.
* اعمال رتبهبندی معلمان از اول مهر
حاجیمیرزایی درباره افزایش حقوق معلمان گفت: انصافا رشد حقوق معلمان در دولت یازدهم و دوازدهم بالاتر از گذشته بوده است اما کاری که برای فرهنگیان پیشبینی شده است، بحث رتبهبندی است.
وی ادامه داد: آییننامه این موضوع در کمیسیون اجتماعی دولت در دست بررسی است و پس از تصویب دولت به مرحله اجرا در خواهد آمد و سازمان برنامه و بودجه ۲ هزار میلیارد تومان برای آن در نظر گرفته است.
وزیر آموزش و پرورش اضافه کرد: ممکن است مراحل تصویب یکی، دو ماه طول بکشد اما اعمال رتبهبندی از ابتدای مهرماه خواهدبود؛ یک نکته دیگر موضوع بیمه فرهنگیان است که قرارداد فعلی با بیمه آتیه سازان حافظ و به شکل صندوقی است؛ در صدد هستم که با مذاکره با سازمان بیمه مرکزی، شرایط متناسبتری را برای بیمه معلمان فراهم کنیم.
* پرداخت مابقی پاداش پایان خدمت فرهنگیان در مهر
حاجیمیرزایی درباره پاداش پایان خدمت فرهنگیان گفت: تا پایان شهریور ۵۰ درصد پاداش پایان خدمت بازنشستگان سال ۹۷ واریز شد و مابقی آن نیز در مهر امسال پرداخت میشود.
وی بر لزوم توجه به کیفیت مدارس دولتی تأکید کرد و افزود: ما باید یا روی کیفیت یا کمیت مدارس دولتی اصرار کنیم و به نظر میآید اصرار روی کمیت به کیفیت آسیب میرساند؛ باید در مدارس به سمت مدارس متوسط و بزرگ برویم و اکنون هدف ما کیفیت آموزش و پرورش است.
* جشن حذف مدارس خشت و گلی کشور تا پایان آبان
وزیر آموزش و پرورش درباره وجود مدارس کپری و کانکسی در کشور، اظهار کرد: برای توسعه فرصتهای آموزشی، قدمهای خوبی توسط خیرین و دولت برداشته میشود که ۵۰ درصد اعتباری که خیرین میآورند را دولت تأمین میکند؛ اما درباره مدارس کپری، بومشان ساختار خاصی دارد و باید این موضوع ارزیابی شود.
وی ادامه داد: بیشترین مشکل ما مدارس خشت و گلی است که خطرناک تر است و تا پایان آبان ماه جشن حذف تمام مدارس خشت و گلی را خواهیم گرفت البته تا پایان مهر همه مدارس به جز سیستان و بلوچستان، مدارس خشت و گلی خود را جایگزین میکنند.
حاجیمیرزایی درباره حذف بخاریهای نفتی به اختصاص ۴۰۰ میلیارد تومان برای این کار اشاره کرد و افزود: تمام مدارس که علمک گاز به آنها رسیده است که ۲۴ هزار نقطه است، به بخاری گازی مجهز میشود اما برای سایر مدارس نیز بخاری استاندارد اقدام شده است؛ در مدارس آموزشهای لازم داده شده و هم نظارت و بازدیدها را تشدید کردیم و امیدواریم شاهد حوادث درباره بخاریها نباشیم.
وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش که به رغم وجود اصل ۳۰ قانون اساسی و آموزش رایگان اما در برخی مدارس وجه اجباری دریافت میشود، گفت: آن چیزی که با قاطعیت میتوان گفت این است که در مدارس دولتی، کسی حق ندارد بابت ارائه خدمات آموزشی از دانشآموزان وجهی را اجباراً طلب کند و ثبتنام را منوط به پرداخت وجه کند و با تخلفات هم برخورد میشود.
وی ادامه داد: مدرسه، خانه دوم فرزندان است، بچهها اوقات مهمی از زندگی را آنجا میگذرانند و از خانوادهها میخواهیم به مدارس سر بزنند و از شرایط مدرسه آگاه شوند؛ نه لزوما برای اینکه وجهی به مدرسه بپردازند ولی ارتباط را با مدرسه افزایش دهند اما اگر کسی را مجبور کنند که وجهی را بپردازد، تخلف است.
حاجیمیرزایی در خصوص مدارس غیردولتی که لاکچری هستند و امکانات فوق ویژه به خانوادهها میدهند، گفت: واقعا نمی پسندم که افراد به اتکای برخورداری بیشتر، از خدمات بیشتری برخوردار میشوند؛ ۸۶٫۶ درصد دانشآموزان در مدارس دولتی تحصیل میکنند و تمام هدفگذاری ما افزایش کیفیت منحصرا روی مدارس دولتی است و افزایش دانش و توانایی مدیران و معلمان را در دستور کار قرار دادیم.
وی درباره شهریه بالای برخی از مدارس گفت: ۱۶ هزار مدرسه غیردولتی داریم و حداکثر ۱۰۰ مدرسه در کشور اینگونه است. آموزش و پرورش مهیای چنین وضعیتی نیست بلکه محکوم چنین وضعیتی است.
* مافیای ۱۰ هزار میلیاردی کنکور
وزیر آموزش و پرورش درباره مافیای کنکور اظهار کرد: مافیایی که شکل گرفته است، مافیای ۱۰ هزار میلیاردی است؛ از آن طرف یک نگرانی برای خانوادهها ایجاد کرده، اضطراب به دانشآموزان منتقل میکند و آموزش و پزورش را متأثر میکند؛ ضمن اینکه حاصلی هم برای آموزش و پرورش ندارد و حاصل آن تربیت دانشآموز نیست.
وی تصریح کرد: به آن کسانی که سرمایهگذاری در این بخش میکنند میگویم شما تنها برنده هستید و کل ملت بازنده است اما میتوان کاری کرد که به جای کنکور، مهارتهای دیگر باشد و همه سود ببرند و لازمه آن همکاری آموزش و پرورش و وزارت علوم و اندیشمندان جامعه است و باید این پدیده را به شکل درستی مدیریت کرد و از همه اندیشمندان میخواهم که به کمک ما بیایید، ایده ها را بیاورید که با این پدیده خطرناک چگونه برخورد موثر داشته باشیم.
* بنا نداریم به داراییهای آموزش و پرورش چوب حراج بزنیم
حاجیمیرزایی درباره کتابهای کمک آموزشی گفت: از صدا و سیما گلایه میکنم که این رویه نادرست را تبلیغ میکند؛ سازمان پژوهش میگوید همه نیازهای دانشآموزان در کتاب درسی تدوین شده است و قطعا با این کتب کمک درسی دانشآموز آسیب میبیند و به مناطق آموزش و پرورش گفتیم که با آنها برخورد کنند.
وی درباره واگذاری مدارس دولتی به مؤسسان غیردولتی اظهار کرد: بنا نداریم به داراییهای آموزش و پرورش چوب حراج بزنیم و تنها تلاش داریم از داراییها و منابع استفاده بهینه کنیم؛ آموزش و پرورش امر حاکمیتی است و به هیچ قابل واگذاری به دیگران نیست و در طرح خرید خدمات آموزشی هم استانداردها در محتواها، ارزشیابی و گزینش معلم رعایت میشود.
وزیر آموزش و پرورش در خصوص مشکل مدارس تحت مالکیت یکی از نهادها گفت: تعدادی از مدارس متعلق به این نهاد بود که اصرار داشتند، بخریم اما توافق کردیم که قرارداد اجاره منعقد شده و مشکل رفع شود.
وی درباره مسائل پرورشی نیز بیان کرد: آموزش و پرورش در بحث پیشگیری از آسیبهای اجتماعی برنامه موثر و جدی دارد؛ گام اول پیشگیری است و بابد مصونیت یاید و برای آن باید مهارتهایش افزایش پیدا کند؛ بسیاری از آسیبها وقتی اتقاق میافتد که دانشآموز مهارتها را کسب نکرده است ولی با افزایش مهارتها مصون سازی ایجاد میشود اما اگر کسی دچار آسیب شود غربالگری می شود و فعالیتهای متعددی با همکاری سایر نهادهای مرتبط انجام میشود.
حاجیمیرزایی گفت: آموزش و پرورش آینده جامعه را میسازد امروز ما نتیجه دیروز آموزش و پرورش و فردای جامعه نتیجه امروز آموزش و پرورش است به همین دلیل نیازمند مشارکت همه دستگاههای اجرایی است.