یزد – ایرنا- اخیرا عدهای متکدی غیربومی و حرفهای که گاها تعداد آنها به ۲۰۰ نفر میرسد با شیوههای گوناگون و سوءاستفاده از احساسات و عواطف مردم، در کوچه پس کوچههای بافق گدایی میکنند و چهره این شهر کوچک و دینی را زشت کردهاند.
این روزها در هر کوچه و معابر شهر بافق متکدیانی را مشاهده میکنید که به صورت ثابت یا سیار در شهر پرسه زده و با سماجت بسیار گدایی میکنند، تا جایی که پدیده زشت تکدی گری به سرعت در شهر در حال افزایش است و جالب اینکه تعدادی از این افراد اصلا آدمهای از کارافتاده یا معلول نیستند اما سمج تر از دیگر همتاهای خود عمل میکنند.
پدیده زشت تکدی گری، چند ماهی است که موجب سلب آسایش مردم شده و حتی در ساعات استراحت مردم نیز چهره زشت خود را نشان می دهد.
بیشتر گدایان را خانمهای غیربومی تشکیل میدهند که ۸۵ درصد آنها جوان و دارای قدرت کار و تولید هستند و انتظار دارند دیگران به آنها کمک کنند و در تولید اجتماعی مشارکتی نداشته باشند و از دسترنج مردم زندگی میگذراند.
یک شهروند بافقی به ایرنا گفت: گدایان در ساعات بعد از ظهر در کوچهها روانه هستند و هنگام استراحت شهروندان زنگ خانه ها را به صدا در می آورند و درخواست کمک مالی میکنند که این پدیده برای شهر معدن خیز بافق بسیار کریه و ناپسند است.
رضا فتوحی افزود: این گدایان با وجودی که قدرت و توان کار و تولید را دارند صبحها در اماکن تجاری گدایی میکنند و عصرها تا اوایل شب در کوچهها با مراجعه به منازل مسکونی، عواطف انسانی زنان و کودکان را به سخره میگیرند.
وی تصریح کرد: برخی از گدایان، زنان جوانی هستند که سن آنها به ۳۵ سال نمی رسد و بعضی نیز با سن بالاتر همراه فرزند یا فرزندان خردسال خود به دنبال کسب درآمد بدون زحمت از جیب دیگران هستند که آسیب های جدی بر کودکان وارد میشود و احتمال بروز مسایل اخلاقی و سرقت هم وجود دارد.
یک شهروند دیگر نیز گفت: شاهد بودم که یک مینیبوس تعدادی زیادی زن و چند نفر مرد به ظاهر معلول را صبحها در نقاط مختلف شهر پیاده میکند که یقینا همین گدایانی هستند که روانه کوچه و خیابان و محل کسب و کار مردم میشوند و تکدیگری میکنند.
حسین رضایی تصریح کرد: مردان که تعداد آنها زیاد نیست در خیابانهای پر تردد با ظاهری معلول با احساسات لطیف انسانی بازی میکنند و شب دوباره مینی بوس مربوطه برای برگرداندن آنها، به بافق میآید.
این شهروند که مدتی مشغول تحقیق در این باره است اضافه کرد: گدایان هر روز شهر بافق را انتخاب نمیکنند به طور مثال اگر امروز بافق باشند دو سه روز دیگر را در شهرهای دیگر استان هستند و دوباره به شهر ما مراجعه میکنند.
وی افزود: خانمهای متکدی وقتی زنگ منزل را با فشار زیاد آنهم در ساعت ۳ تا ۵ بعد از ظهر که بیشتر مردم به خاطر خستگی کار به خواب و استراحت مشغول هستد به صدا در میآورند هنگام مواجهه با صاحبخانه خیلی سماجت دارند و تا مبلغی پول که بالای ۵ هزار تومان باید باشد دریافت نکنند درب خانه را ترک نمیکنند و چه بسا دوباره و سه باره زنگ میزنند و مردم را عاصی کردند.
یک فرهنگی اهل بافق هم به ایرنا گفت: طیف های مختلفی در نقاط مختلف شهر اقدام به تکدی گری میکنند که از جمله آنها کودکان کار همراه والدین یا اقوام و یا به صورت اجارهای، و همچنین مردان غیر بومی با مشکلات روحی روانی می باشند که اکثر آنها نیز در دام اعتیاد گرفتار هستند .
وی افزود: اخیرا نیز در کوچه و خیابان افرادی با پوشش های نامناسب و زننده اقدام به تکدی گری در قالب زنان بی سرپرست بدون هرگونه درآمد میکنند که ضروریست تیم جمع آوری اقدام لازم را در این خصوص به عمل آورد.
این فرهنگی تصریح کرد: تکدی گری پدیده نامیمونی است که سیمای بصری شهر را نازیبا کرده و بسیاری از شهروندان هم از این وضعیت شاکی هستند و این مشکل چند سال قبل گریبان شهر را گرفته بود که بر طرف شد اما از پارسال و پاییز امسال با شدت و حدت بیشتری درجامعه ما به خصوص شهر بافق بروز و ظهور پیدا کرده است که این اقدام آنهم با همراه داشتن بچههای خردسال ، فراوانی کودکان کار را در آینده بیشتر میکند.
وی با بیان اینکه هر متکدی روزانه از یک کارگر معدن درآمدش بیشتر است معتقد است هر گونه کمک به این افراد، گدا پروری درجامعه است که مانع هر گونه خلاقیت و نو آوری و رونق تولید میشود.
یک مسئول انتظامی بافق در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، مسوولیت جمع آوری متکدیان را بر عهده شهرداری دانست و گفت: مامور ما اگر متکدی را مشاهده کرد یا شهروندی تماس گرفت به موقعیت اعزام میشود و برخورد میکند.
مدیر خدمات شهری شهرداری بافق هم به ایرنا گفت: سال گذشته ۶۸ مورد که هر مورد به طور متوسط چهار نفر متکدی بودند جمع آوری شدند و امسال هم تاکنون ۳۳ مورد با جمعیت نزدیک به ۲۰۰ نفر جمع آوری و از طریق ترمینال مسافربری به مرکز استان گسیل شدند.
محمد قاسمی با بیان اینکه سال گذشته یک زن متکدی تا ساعت ۱۰ صبح ۵۰۰ هزار تومان وجه نقد گدایی کرده بود افزود: مردم، احساسی و عاطفی عمل نکنند و بهترین شیوه برخورد با این پدیده ناپسند باز نکردن درب خانه به روی آنها و ندادن پول و کمک غیر نقدی است.
وی تصریح کرد : برخورد همراه با ترحم و احساس با متکدیان، عواقب ناگواری دارد و چه بسا باعث شناسایی منزل افراد و سرقت اموال مردم شود.
قاسمی پیشنهاد کرد جلسهای با حضور دادستان،رییس شورای تامین شهرستان و نماینده شهرداری تشکیل شود تا راهکارهای مناسب چگونگی برخورد با متکدیان و مال آنها با توجه به اینکه اکثریت زنان هستند، ارائه شود.
این مسوول در شهرداری از مردم خواست چنانچه موردی مشاهده کردند مراتب را با شماره تلفن ۳۲۴۲۰۸۸۰ اطلاع دهند.
از آنجایی که اکثر مردم بافق در معدن شاغل هستند و حقوق مکفی دریافت میکنند به راحتی به متکدیان پول و اجناس غیر نقدی میدهند و به همین خاطر تعداد گدایان در این شهر معدن خیز بیشتر از سایر شهرستانهای استان است که از نظر مردم و مسوولان پدیده کریه به نظر میآید.
مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق یزد قرار دارد.