به گزارش هفته نامه افق کویر؛ گیاه روناس، یکی از محصولات قدیمی بافق است که با توجه به بازدهی مطلوب اقتصادی و مقاوم بودن این گیاه به آب و خاک شور، کشت این گیاه ازگذشته تا کنون مورد توجه کشاورزان بافقی قرار گرفته است. در این میان “حبیب ا.. درویشی” کشاورز ۶۰ ساله بافقی توانست با تولید ۲۵/۱۴ تن روناس در هکتار،سال گذشته به عنوان تولید کننده برتر استان در زمینه کشت روناس قرار بگیرد. خبرنگار هفته نامه افق کویر به همین بهانه با او گفت و گو کرد.
افق کویر: از چند سالگی در کار کشاورزی هستید؟
از همان دوران کودکی کشاورز بودم، تنها روناس کار بافقی هستم که به مدت ۴۰ سال به کشت روناس مشغول هستم.
افق کویر: چند فرزند دارید و فرزندانتان در حال حاضر چه کاری انجام می دهند؟
۶ فرزند، فرزند بزرگم “امیر حسین” لیسانس مدیریت و در شرکت سنگ آهن کار می کند ، “رضا “فوق لیسانس برق و در مخابرات برق سنگ آهن مشغول به کار است.” مهدی” فوق لیسانس مکانیک و راننده لکوموتیو میباشد.” وحید” لیسانس هوشبری درس خوانده و باید امسال به خدمت مقدس سربازی برود، دخترانم سمیه فوق دیپلم حسابداری و طاهره دیپلم دارند. پسرانم علاوه بر شغلی که دارند، در کار کشاورزی نیز به کمک من میآیند.
افق کویر: چرا به دنبال تحصیل و علم نرفتید، آیا پشیمان نیستید؟
دو کلاس سواد خواندن دارم.
افق کویر: حقوق دارید؟
با توجه به اینکه شغل اصلی من از ابتدا تاکنون کشاورزی بوده است، بیمه برای باز نشستگی پرداخت نکردم تا هم اکنون بازنشستگی داشته باشم. بقیه کشاورزان که در صحرا مشغول به کار هستند یا بازنشسته از ارگانی هستند، یا جایی دیگر مشغول به کار می باشند.
افق کویر: تا کنون چند بار به عنوان کشاورز نمونه استانی انتخاب شده اید؟
۱۰ سال پیش در استان یزد به عنوان نفر دوم “گندم کاری” انتخاب گردیدم که از هر ۱۲ متر زمین، ۷ کیلو گندم برداشته کرده بودم.
آن سال از طرف جهاد کشاورزی ۱۲ کیلو کود شکری و یک حواله تراکتور بصورت قسطی به عنوان تشویقی به ما دادند. سال گذشته نیز از نظر کشت روناس مقام برتر استان را کسب کردم.
افق کویر: یک روز معمولی کشاورز را توضیح دهید.
در تابستان ها ساعت ساعت ۳ الی ۴ صبح از خواب بیدار می شوم، نماز می خوانم و به صحرا می روم، ساعت ۹ صبح به خانه می آیم، صبحانه خورده و استراحت می کنم. دوباره ساعت ۳ بعداز ظهر تا موقع غروب در صحرا هستم. زمستان ها نیز ساعت ۶ الی ۶:۳۰ دقیقه صبح به صحرا می روم. ساعت ۹ شب می خوابم تا برای روز بعد آمادگی داشته باشم.
افق کویر: می توانید مراحل کشت روناس را توضیح دهید؟
روناس را در ماه های مهر و اسفند می کارند؛ بهترین موسم کاشت روناس اسفندماه می باشد. زمان برداشت آن نیز۳۰ ماه طول می کشد. اگر کشاورز تمام مراحل کاشت روناس را به درستی انجام دهد، می تواند از هر متر زمین ۱ کیلو روناس خشک برداشت کند.روناس تنها محصولی که همه مراحل آن با دست انجام می شود و در زمینی که روناس کاشته می شود، محصول دیگری نمی توان برداشت کرد؛حتی موقع برداشت محصول باید با استفاده از بیل دستی، روناس ها را از زمین بیرون آورد و با بیل مکانیکی نمی شود این کار را انجام داد.
افق کویر: در چه صحراهایی کشاورزی انجام می دهید؟
فتح آباد، علی آباد، فاطمیه، مهر آباد
افق کویر: روناس ها کجا به فروش می رسانید؟
اردکان
افق کویر: به غیر از روناس، چه محصولات دیگری برداشت می کنید؟
یونجه، گندم، جو، ارزن
افق کویر: بهترین منطقه برای کشت درخت پسته در بافق چه منطقه ای است؟
درخت پسته در زمین هایی که آفتابی وکویری باشد که ریشه درخت خرما در آن نباشد، درخت پسته را می توان پرورش داد.هر محصولی که بخواهیم در زمینی کشت کنیم. باید درخت خرما در آن زمین نباشد.
افق کویر: به نظر شما پسته در بافق بیشترین درآمد را دارد یا روناس؟
پسته و بعد از آن، بهترین محصول کشاورزی روناس می باشد. اگر روناس هر ساله خریدار داشت؛ حتی از پسته نیز صرفه اقتصادی آن بهتر است. ممکن است روناس ۲ الی سه سال خریداری نداشته باشد.
افق کویر:در برخی از مواقع اداره آبفای منطقه ای چاه ها را خاموش می کند، به نظرشما این عمل آنها درست است یا خیر؟
اگر چاه آب را به دلخواه کشاورز خاموش کنند، خوب است؛ ولی اگر به دلخواه اداره آب منطقه ای باشد، باعث ضرر به کشاورزان می گردد.اداره آب منطقه ای می تواند ۱۵ آذرماه هر سال که کشاورزان گندم و جو خود را می کارند، هر ۶ روز الی ۱۲ روزی به نوبت چاه ها را خاموش کند و این قانون را برای تمام چاهها در نظر بگیرند تا به نوبت چاهها خاموش گردد و آب در زمین ذخیره شود؛ اگر اصول درست از آب رعایت نگردد، نهایت تا ده سال دیگر زمین های کشاورزی از بی آبی خشک می گردند، در حال حاضر نیز کشاورزان با کمبود آب روبرو هستند ویک دلیل آن به خاطر افزایش بی رویه چاهها یی است که در بافق حفر شده است . در حال حاضر ۱۶۰ حلقه چاه در بافق است.
افق کویر: اگر فردی در حال حاضر بخواهد از طریق کشاورزی امرار معاش کند، آیا کشاورزی جوابگوی هزینه های زندگی او خواهد بود؟
نه؛ اصلا کشاورزی جوابگو هزینه های زندگی نیست. در حال حاضر با گرانی هزینه های کشاورزی از قبیل تراکتور ساعت ۱۰۰ تومان، هزینه کارگر، هزینه کودهای که خریداری می کنید، جوابگو شغل کشاورزی نیست.
افق کویر: اگر به دوران جوانی خود برگردید، آیا همین شغل را انتخاب می کردید؟
بله
افق کویر: در حال حاضر کشاورزی را به صورت سنتی ادامه می دهید یا با استفاده از ماشین آلات و ابزار های کشاورزی؟
به غیر از روناس، بقیه محصولات دیگر را با استفاده از ماشین آلات انجام می دهم.
افق کویر: برخی از مالکان زمین، زمین های کشاورزی را تبدیل به خانه باغ کردند، نظرشما در این باره چیست؟
این کار باعث بدبختی کشاورز است، نخاله های ساختمان را در زمین کشاورزی رها می کنند و با ساختن خانه باغ باعث به وجود آوردن سایه در زمین کشاورزی می شوند و زمینی نیز برای کشاورز باقی نگذاشتندتا کشاورز از آن بهره برداری کند. اگر اداره جهاد کشاورزی جلوی این کار را نگیرد. دیگر زمینی برای کشاورزی باقی نمی ماند.بدترین منطقه از نظر خانه باغ، منطقه حسین آباد است. مقصر اصلی نیز جهاد کشاورزی نیست . مقصر اداره آب و برق می باشد که به مالکان زمین، مجوز آب و برق می دهند و اصلا به فکر کشاورز که باید از زمین برداشت محصول کند، نیستند.
افق کویر: از مشکلات کار کشاورزی بگویید؟
کار کشاورزی تمام مراحل آن مشکل است؛ ولی اگر کشاورزی زمین از خودش باشد مشکلاتش می تواند حل کند؛ زمین کشاورزی که از خودت نباشد، بخواهی کشاورزی انجام دهی، هیچ ارزشی ندارد.
افق کویر: چه صحبتی با جوانها دارید؟
جوانهای زمانه الان که کاری انجام نمی دهند، فقط می خواهند یک شبه ارباب شوند،اگر جوانان امروزی در هرکاری پس از گذشت سه شب، ارباب نشد، می گوید این شغل به درد نمی خورد و آن شغل را رها می کند.در حالی که در هر شغلی که می روی باید با آن شغل بسازی و تحمل داشته باشی.
معصومه غلامرضاپور|