سلام و عرض ادب خدمت همشهریان عزیز
این هفته می خواهم در مورد یکی از عوارض جالب و تقریبا همه گیر بیماری کرونا و چگونگی بهبود آن را بیان کنم.
طبق بررسی ها احتقان بینی و از دست دادن حس بویایی و چشایی در بیماری کرونا و حتی بعد از دوره نقاهت یکی از عوارض شایع است.
چند وقتی است مراجعین نسبت به حس بد چشایی و تلخی موقع مصرف حبوبات و تخم مرغ و گوشت و یا از دست دادن یک یا دو حس اصلی چشایی و در تعداد بیشتری نسبت به از دست دادن حس بویایی و یا ضعیف بودن این حس ابراز نارضایی داشتند و در شرح حال چند وقت گذشته مشخص شده سرماخوردگی و یا تب و یا اصلا هیچ علائمی نداشته و کمی خستگی بی مورد و بی اشتهایی مشاهده گردیده که ناگهانی حس چشایی و بویایی مختل شده است.
به طور کل چه از عوارض بیماری کرونا و چه از هر بیماری دیگری هست قصد دارم در مورد بهبود و برگشت این حواس چند نکته را خدمتتان بیان کنم.
در درجه اول از دست دادن حس چشایی و بویایی می تواند عللی مثل ابتلا به بیماری های عفونی و ویروسی،ضربه به سر و گردن و مصرف بعضی داروها و هر عاملی که باعث عدم خون رسانی مناسب به زبان و جوانه های چشایی شود.
برای بهبود حس بویایی بهتر است روزانه دو بار و هر دفعه بیست ثانیه به استشمام بوی عصاره اکالیپتوس یا لیمو یا میخک یا گل رز تا زمان برگشت حس بویایی اقدام کنند.دوره این روش ممکن است تا چند ماه زمان ببرد.و درکنار آن با پماد ویتامین آ چشمی استریل و با کمک گوش پاک کن داخل بینی رو چرب کرده و مرتبا مواد غذایی حاوی امگا ۳ و ویتامین ای و یا مکمل های دارویی مصرف گردد.
اگر فرد بیمار در طول بیماری و بعد از ان احتقان نسبی داشته باشد ،قطره و اسپری های کرتیکواستروییدی و مرطوب کننده بینی کمک کننده هست.
برای بهبود حس چشایی شرایط پیچیده تر هست و اطلاعات و تجربیات کمتری در دسترس است و با آرام غذا خوردن،تمرکز روی کشف مزه غذاها و مصرف غذاهای متنوع و مزه مزه کردن باعث تحریک جوانه چشایی شده و کمک به برگشت حس چشایی می کند.
در پایان لازم به ذکر هست باید با صبر و حوصله نکات را رعایت کرده و در صورت عدم بهبود بعد از چند ماه به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه تا مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
دکتر محمد حسین جمالی
دکترای حرفه ای داروسازی