به گزارش هفته نامه افق کویر، در گفتگویی اختصاصی ” محمدرضا آخوندی” مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد به پرسش های افق کویر پاسخ داد.
افق کویر: بخش قابل توجهی از عرصههای منابع طبیعی به واسطه بهره برداریهای نادرست از معادن تخریب یا به عرصه بیابانی تبدیل شده؛ آیا منابع طبیعی در این زمینه حق دخالت دارد؟
هر معدن یک استعلام از سوی سازمان صمت و منابع طبیعی می گیرد که منابع طبیعی ظرف مدت ۶۰روز موافقت و مخالفت خود را بر اساس ضوابط قانونی و محدودیت ها و ممنوعیت ها اعلام مینماید و اداره صمت بر اساس نظریه منابع طبیعی گواهی کشف، پروانه اکتشاف و پروانه بهره برداری را انجام می دهد. قانون معادن به این شکل است که حق و حقوق منابع طبیعی که همان ۱۲ و ۱۵ درصد است از معادن اخذ و به خزانه دولت واریز می شود و از آن سوی به سازمان جنگلها و متعاقب آن به ادارات کل منابع طبیعی تخصیص داده میشود که در راستای آن برگشت درآمد از این محل منابع طبیعی نسبت به اجرای عملیات های خاص خود در آن منطقه یا در آن شهرستان که معدن اتفاق افتاده بحث های جنگل کاری، مرتعداری و آبخیزداری را انجام میدهد.
افق کویر: اکنون وقوع سیل به یکی از نگرانی های مردم تبدیل شده، زیرا می دانند که ضعیف شدن مراتع و کاهش پوشش گیاهی همچنین کم عمق شدن خاک، احتمال وقوع سیل را افزایش می دهد. در این خصوص هیچ طرحی جهت اجرا در نظر گرفته شده است؟
وقتی پوشش گیاهی کاهش پیدا کند فرسایش خاک خواهیم داشت یا به صورت فرسایش آبی یا فرسایش بادی است. در شهرستان بافق عمده عرصه ها بیابانی می باشد و فرسایش بادی وجود دارد و در منطقه گودگوار که بهصورت بادی است عملیات بیولوژیک و احیایی و نهال کاری انجام می گیرد که تا پایان سال ۱۴۰۰ این عملیات احیایی در این منطقه به پایان میرسد.
در خصوص فرسایش آبی با توجه به شدت بارش و میزان بارندگی که اتفاق می افتد که از سوی دیگر اگر کاهش پوشش گیاهی هم وجود داشته باشد با توجه به اینکه نزدیک به ۱۳ سال در ۱۵ سال اخیر کاهش بارندگی داشتیم و میزان رویش و زادآوری گیاهان کاهش پیدا کرده مطمئناً در واقع افزایش فرسایش آبی را خواهیم داشت به همین منظور از صندوق توسعه آبخیزداری در سالجاری و یک الی دو سال گذشته اعتبارات خوبی در شهرستان بافق در منطقه قطرم، شادکام و حسن آباد با مشارکت و مسئولیت اجتماعی شرکت سنگ آهن در حال انجام است تا بتوانیم آب را مدیریت و از هرزآب ها و روان آب ها و خسارت هایی که امکان دارد به تاسیسات زیربنایی و ابنیه وارد شود جلوگیری نماییم.
افق کویر: مراتع استان یزد از لحاظ پوشش گیاهی در چه رده ای قرار دارد؟
مراتع استان یزد با توجه به اقلیم خشک و فراخشک میزان بارندگی کمی دارد و جزء مناطق درجه ۲و۳و۴ محسوب می شود که همان متوسط یا ضعیف است که نشان می دهد توانایی اکولوژیک پوشش گیاهی بسیار پایین است.
افق کویر: چرا حقوق یگان حفاظت و حقوقی افرادی که خارج از اداره در حال فعالیت هستند با افرادی که داخل اداره هستند به یک میزان می باشد؟
یکسری از نیروها استخدام سازمان جنگلها و مراتع و آبخیزداری کشور هستند و ما از ظرفیت قانونی استفاده می نماییم و با شرکتهای که یگان حفاظت هم دارند عقد قرارداد صورت میگیرد که در سالجاری برای هر بخش یک نیرو از این بخش خصوصی در واقع همان شرکت برای ما تامین نیرو می کند که در کنار نیروهایی که در اداره کل به شکل پیمانی و رسمی هستند همکاری داشته و در واقع گشت و مراقبت از عرصه ها را به همراه دارند.
افق کویر: شنیده شده؛ اگر برای رییس اداره یا یکی از کارمندان در حین ماموریت حادثه ای رخ دهد؛ از سوی اداره کل هیچ حمایتی صورت نمی گیرد؟
تمامی همکاران بیمه مسئولیت و حادثه هستند و اگر اتفاقی رخ دهد ادارهکل اقدامات لازم را انجام خواهد داد و برای همکاران اتفاقی رخ نداده است.
الهام نصیرزاده