تولید ۱۷۰ تن ماهی تیلاپیا در یزد طی ۶ ماهه اول امسال

به گزارش هفته نامه افق کویر به نقل از ایسنا، کارشناس شیلات یزد با اشاره به پرورش ماهی تیلاپیا در استان، میزان تولید این ماهی در استان طی شش ماهه اول امسال را قریب به ۱۷۰ تن اعلام کرد.

همیشه تصور بر این بوده که پرورش آبزیان مربوط به شهرهای ساحلی یا دارای منابع آبی وسیع است ولی با تلاش‌هایی که در چند دهه گذشته در کشورمان صورت گرفته، امروز شاهد پرورش انواع آبزیان حتی در استانهای کویری ایران مانند یزد با بهره‌گیری از آبهای شور و لب شور یا از طریق استفاده از آب استخرهای کشاورزی هستیم.

البته یزد به لحاظ برخورداری از مرکز تحقیقات ملی آبزیان آب‌های شور طی سالهای گذشته در کنار پرورش انواع آبزیان حتی ماهیان خاویاری، با توجه به اقبال عمومی نسبت به مصرف ماهی تیلاپیا، تحقیقات فراوانی را در زمینه پرورش این ماهی در داخل کشور با توجه به این که تیلاپیا دومین ماهی تولیدی جهان پس از کپور ماهیان است، کرده و پس از کش و قوس‌های فراوان مجوز تولید آن در کشورمان را اخذ کرده است.

جالب است بدانیم که تیلاپیا امروزه در بیش از ۱۴۰ کشور از جمله چین، فیلیپین، تایلند، آمریکا و حتی عربستان و مصر نیز پرورش داده می‌شود و براساس آمارها تنها در سال ۲۰۱۶ میلادی حدود پنج میلیون تن از این گونه به ارزش هفت میلیارد دلار در جهان تولید و روانه بازارهای مصرف شده است.

«ملیکا پورامینی» کارشناس ترویج مدیریت امور شیلات و آبزیان جهادکشاورزی استان یزد در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا در این رابطه تصریح کرد: این ماهی برای اولین بار در سال ۱۳۸۷ جهت انجام تحقیقات و پژوهش به مرکز تحقیقات ملی آبزیان آبهای شور بافق در استان یزد وارد شد و مطالعات در خصوص امکان بومی‌سازی شرایط پرورش این ماهی چندین سال به طول انجامید و با توجه به خصوصیات خاص ماهی تیلاپیا و دغدغه‌های سازمان حفاظت محیط زیست کشور، مجوز پرورش آن در استان تا سال ۱۳۹۷ به تعویق افتاد.

وی با بیان این که از سال ۱۳۹۷ مجوز پرورش ماهی تیلاپیا در چهار استان کشور شامل استان‌های یزد، قم، سمنان و خراسان جنوبی اجرایی شد، افزود: تیلاپیا در بین ماهیان پرورشی از شرایط خاص و منحصر به فردی برخوردار است به نحوی که مقاومت بالای این ماهی نسبت به کمبود اکسیژن و تغییرات نامساعد محیطی، این ماهی را به گونه مطلوب آبزی‌پروری بدل کرده است اما بلوغ زودرس این ماهی هرچند از دید تکثیر بسیار مطلوب است، اما مانعی در برابر سهولت پرورش آن خواهد بود.

پورامینی خاطرنشان کرد: ماهی تیلاپیا درصورت مساعد بودن شرایط محیطی در دو ماهگی بالغ شده و تا زمان مطلوب بودن شرایط، پیوسته تخم‌ریزی می‌کند. البته رفتار مراقبتی ماهی ماده در نگهداری از تخم‌ها تا زمان هچ شدن، شانس موفقیت را به شکل قابل توجهی افزایش می‌دهد.

وی از استقبال برخی از افراد برای پرورش و رهاسازی پیلاپیا خبر داد و گفت: در سال جاری تعدادی بالغ بر ۳۵ نفر اقدام به رهاسازی و پرورش این ماهی در سطح استان یزد کرده‌اند، به گونه‌ای که  تولید ماهی تیلاپیا در ۶ ماهه اول سال تقریبا ۱۷۰ تن برآورد می‌شود.

این کارشناس شیلات استان ارائه راهکارهای مدیریتی به منظور پرورش مطلوب این ماهی از الزامات دانست و گفت: در همین راستا نیز سازمان حفاظت از محیط زیست کشور تا زمان حصول اطمینان از شیوه‌ی صحیح پرورش ماهی تیلاپیا جهت حفظ گونه‌های بومی مستقر در منابع آبی، مجوز پرورش این ماهی را به تاخیر انداخت و نهایتاً این مجوز از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان شیلات ایران صادر شد.

پورامینی در پایان متذکر شد: در حال حاضر امکان پرورش این ماهی در کلیه‌ی شهرستان‌های استان وجود دارد، هرچند کماکان توصیه می‌شود به منظور تهیه بچه ماهی تک جنس از منابع مطمئن و مشاوره‌ی پرورش حتما با کارشناسان مدیریت شیلات استان مشورت شود.

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

خاک را نتوانستیم برای خودمان نگه داریم

 به گزارش هفته نامه افق کویر، مراسم تودیع