به گزارش هفته نامه افق کویر، جمعه ۱۲ دی ماه “حجت الاسلام رضا سعادت فر” به عنوان امام جمعه شهرستان بافق منصوب گردید. خبرنگار هفته نامه افق کویر بدین منظور گفتگویی اختصاصی با وی انجام داده است که در ادامه می خوانید:
افق کویر: لطفاً در ابتدا خودتان را معرفی کنید تا همشهریان بیشتر با شما آشنا بشوند:
رضا سعادت فر هستم، اهل کرمان.
افق کویر: لطفاً بیشتر درباره خود و زندگی شخصیتان توضیح دهید:
به نظرم همین مقدار کافی است،ضرورتی ندارد و از حوصله خوانندگان خارج است.
افق کویر:آیا تحصیلات دانشگاهی هم دارید؟
بله، در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در قم که مسئول آن مرحوم علامه مصباح یزدی بود، تحصیل کردم.
افق کویر:در طی دو خطبه ای که در مسجد جامع ایراد کردید چه شناختی از مردم بافق کسب نمودید؟
مردم ایران با توجه به اینکه مردمی مؤمن، متدین و انقلابی هستند همان شناخت کلی در مورد همة آنها صدق میکند، چون نظام ما نظام ولایی هست و همه حول محور شأن وجود ولایت میچرخند. اشتراکات زیادی با یکدیگر دارند. شهرستان بافق به واسطه اینکه همجوار با استان کرمان است، رفت و آمد زیادی در گذشته به این شهر داشتم؛ این شهر، در ایام دفاع مقدس خوش درخشید و از جهت تقدیم شهدا به نظام جمهوری اسلامی نسبت به جمعیت، آمار قابل توجهی دارد؛ همچنین علمای وارسته ای؛ از جمله شیخ محمدتقی بافقی دارد که با صراحت لهجه در امر به معروف و نهی از منکر زبانزد هست؛ اینکه این شهر به نام “دارالشجاعه” نامیده شده به واسطه وجود این ایثارگری ها در بین علما و مجاهدین است.
باید برای مهذب کردن و با برکت نمودن منابع مالی برنامه ریزی کرد
افق کویر: به نظر شما مهمترین آسیب اجتماعی که شهرستانبافق دچار آن است، چه چیز می تواند باشد؟
در حوزه آسیبهای اجتماعی باید ریشه یابی شود؛ چرا که مشکلات اجتماعی در بسیاری از شهرها مشابه هم است؛ مانند کاهش فرزندآوری، آمار طلاق، مشروبات و اعتیاد که شهرستان بافق از آن مستثنا نیست، ولی منشأ وجود این مشکلات در هر مکانی فرق میکند در برخی از شهرها منشاء آن فقر، مشکلات اقتصادی و بیکاری است؛ اما در برخی از مناطق کشور عدم استفاده صحیح از منابع مادی می باشد؛ به طور مثال در برخی از شهرها بر اثر فقر و مشکلات اقتصادی عدهای به سمت اعتیاد می روند و در برخی از شهرها از باب خوشگذرانی؛ گرچه هر دو یک آسیب هستند؛ اما منشاء آن فرق می کند، باید برای مهذب کردن و با برکت نمودن منابع مالی برنامه ریزی کرد.
ثروتی که در اختیار مردم است باید مدیریت شود
افق کویر: در این خصوص چه پیشنهادی دارید؟
یکی از راه حلها این است که زمینه کار خیر برای مردم فراهم شود، چون در فرهنگ قرآنی و فرهنگ دینی ما؛ وقتی بحث زکات مطرح میشود به عنوان مصداق کار خیر برای این زکات ۲ فلسفه مطرح شده است؛ شاید فقط به فلسفه فقرزدایی آن توجه داشته باشیم؛ در صورتی که تنها فلسفه زکات نیست؛ بلکه فلسفه دیگر زکات، تطهیر مال مردم است؛ وقتی یک درخت را هرس میکنید شاخ و برگ آن کم می شود؛ در واقع این درخت تنومند و مثمر می شود. بسیاری از افراد تمایل دارند کار خیر انجام دهند؛ اما نمی دانند چه کار باید انجام بدهند! اگر زمینه کار خیر برای سلیقه های متفاوت مثل درمان، آموزش، فقرزدایی و معشیت فراهم شود کمک میکند تا زندگی مردم با برکت شود؛ موضوع دیگر ضرورت انجام کارهای فرهنگی و دینی با هدف کار تربیتی است؛ اگر در حوزه خانه و خانواده برنامه ریزی شود و زمینه رشد برای مردم بیش از پیش فراهم گردد آن موقع ثروتی که در اختیار مردم هست ثروت خدیجه ای[همسر پیامبر اکرم(ص)] میشود؛ ثروت خدیجه ای در مسیر خدمت به دین قرار می گیرد؛ اما اگر ثروت مدیریت نشود، ثروت تبدیل به ثروت معاویه ای می گردد؛ ثروت معاویه ای خرج عیش و نوش و علیه دین مصرف می شود.
مردم طعم شیرین خدمت را از مراکز صاحب ثروت شهر احساس کنند
افق کویر: با توجه به اینکه شهر بافق، شهر ثروتمندی هست؛ اما از نظر امکانات فرهنگی کمبودهایی دارد؛ چه برنامه ای برای رفع این کمبود ها دارید؟!
مهمترین کار فرهنگی این است که میزان علاقه مردم به دین و نظام دینی افزایش پیدا کند؛ اگر شما وارد جامعه شدید هر اندازه میزان علاقه، وفاداری، ایثار و از خود گذشتگی آن نسبت به نظام و دین بیشتر باشد؛ یعنی کار فرهنگی جواب داده؛ مثلاً سردار سلیمانی فردی است که در اوج وفاداری به نظام، دین و انقلاب قرار دارد؛ لذا وی یک انسان با فرهنگ است؛ یکی از راههای تحقق این امر این است که مردم طعم شیرین خدمت را از نظام جمهوری اسلامی بچشند؛ اولین کاری که در حوزه زیرساختهای فرهنگی باید دنبال شود این است که مردم طعم شیرین خدمت را از مراکز صاحب ثروت این شهر احساس کنند؛ مراکز اقتصادی از جزء تا کُل در خدمت مردم و شهر هستند؛ این بزرگ ترین کار فرهنگی است. در روایات زیاد شنیده می شود که حضرت علی علیه السلام شخصاً به فقرا کمک می کردند یک جنبه آن فقر زدایی هست؛ اما بخش مهم تر آن این است که مردم خدمت را از دست ولی امر خود بگیرند.
ما باید برای تربیت نیروی منتظر و پا به کار برای صبح ظهور، برنامه داشته باشیم
نکته دیگر بحث برنامهریزی برای کار فرهنگی است. ما باید برای تربیت نیروی منتظر و پا به کار برای صبح ظهور، برنامه داشته باشیم؛ متأسفانه در جامعه فاقد سند های فرهنگی جامع برای تربیت نسل منتظر هستیم! یکی از برنامههای ما این است تا سندی که عملیاتی باشد تنظیم گردد و در مقام عمل نیز قابل اجرا باشد؛ اما درخصوص بخش سخت افزاری فرهنگی این شهر نیازمند مرکز جامع فرهنگی و در خور شأن شهرستان است تا پاسخگوی کارهای اصلی فرهنگی شهر باشد و پشتیبان نهادهای خردی که در محلات و مناطق مختلف شهر ضرورت آن احساس می شود.
سرباز برای حضرت صاحب الزمان(عج) تربیت کنیم
برخی از شهرهایی که به مراتب جزء شهرهای محروم کشور محسوب می شوند از زیرساختهای فرهنگی بالایی برخوردارند؛ اگر برنامه داشته باشیم و زیرساخت های سخت افزاری نیز ایجاد شود مردم این شهر استعداد منتظر بودن و لیاقت خدمت را دارند تا سرباز برای حضرت صاحب الزمان(عج) تربیت کنیم.
رسانه تریبون را باید برای تیر آخربگذارد نه تیر اول
افق کویر: برخی معتقد هستند، چون امام جمعه منسوب رهبری است، نباید مورد نقد قرار بگیرد! نظر شما در این باره چیست؟
شخص مقام معظم رهبری نیز پذیرای نقد هستند ما نیز از نقد استقبال میکنیم؛ اما نقد چند مؤلفه دارد؛ هر چیزی را نباید به عنوان نقد نامگذاری کرد. نقد پشتوانه آن باید یک انگیزه درونی بوده و قصد آن اصلاح باشد؛ اگر از روی دلسوزی مطلبی بیان شود بسیار مؤثر است، حتی اگر تشخیص ناحق باشد این نقد مقدس است؛ گاهی اوقات نقد از روی هوای نفس، حسادت، سنگ اندازی و مچگیری است؛ اگر حرف حق هم باشد،مقدس نیست و نقد آلوده است. نقدهای مقدس عامل پیشرفت است. رسانه میتواند از همه افراد ایراد بگیرد؛ چراکه هیچکس معصوم نیست. همچنین می تواند از همه تعریف و تمجید کند، چون همه دارای نقاط قوت نیز هستند. به هر سو که بروید دروغ نگفته اید؛ اما باید ببینید چه عاملی باعث پیشرفت جامعه می شود؛ اگر نقطه ضعفی را پررنگ کردید عامل پیشرفت مدیر یا شهر است یا خیر؟! مدیر یک راننده است باید ببینیم چه خودرویی یا جادهای در اختیار آن هست؟! آیا در مسیر سنگ اندازی ها هم صورت گرفته یا خیر؟! همه جوانب باید سنجیده شود! کار شما مقدس است. شما با کارتان می توانید آینده شهر را آباد یا تخریب کنید! قدر خودتان را بدانید.
در نقد باید رعایت ادب و احترام صورت بگیرد
در نقد باید رعایت ادب و احترام صورت بگیرد، برخی افراد عیب جو هستند و هدفشان اصلاح نیست. رسانه نباید عیب جو باشد؛ بلکه رسانه باید آینه باشد؛ آینه عیب و خوبی را به اندازه می گوید و گاهی اوقات در خفا عیب را بیان می کند. رسانه تریبون را باید برای تیر آخر بگذارد نه تیر اول. سیاست بنده به اینگونه هست که درمورد مدیران شهر در نماز جمعه نقد نمیکنم؛ اما در جلسات خصوصی بحث مان هم می شود؛ مردم باید مدیران جامعه را”یدواحد” بدانند؛ در حال حاضر مردم مشکلات اقتصادی، اجتماعی و … دارند نباید مردم را ناامید کرد.
رسانه باید به مسائل زیر پوست شهر بپردازد
رسانه باید به مسائل زیر پوست شهر بپردازد. رسانه باید دستگیر جامعه باشد نه مچ گیر! در کارها نگاه سیاسی نداشته و عمل گرا باشد؛ دعواهایی که در جامعه است دوگانگی سازیهای مجازی است؛ مثل دعواهای اصول گرا و اصلاح طلب، بافقی و غیربافقی و غیره ؛ اما دوگانه خدمت و غیرخدمت، تقوا و بی تقوایی، تعهد و بی تعهدی، تخصص و عدم تخصص دوگانه حقیقی هستند، باید در جامعه به افراد خادم بها داده شود، برخی از افراد در جامعه منفعت محور هستند! در این گروه روحانی و غیر روحانی، اصولگرا و غیر اصولگرا و غیره هست، باید ریشه این مدیر را زد. رسانه ای مقدس و انقلابی رسانه ای است که برای مدیر خادم پیش قراول است تا مدیر بتواند خدمت کند.
مدیران رسانه را رفیق بدانند نه رقیب!
افق کویر: مدیر در قبال رسانه چه مسئولیتی دارد؟
بزرگترین مسئولیت مدیران این است که رسانه را رفیق بداند نه رقیب و در مقابل رسانه سعه صدر داشته باشد.
باید از کارگر حمایت شود
افق کویر: همانطور که می دانید شهر بافق یک شهر کارگری است و به همین دلیل بعضاً اعتراضات کارگری در آن روی میدهد؛ اگر اعتراضات در زمان شما به هر دلیلی روی دهد خط و مشی شما چیست؟
خط و مشی حق را دنبال میکنم نه تنها در جامعه کارگری، حتی اگر یک شهروند حق به جانبش باشد وظیفه بنده است تا پای آن بایستم با هیچکس هم تعارف ندارم؛ اما اگر حق با آن نباشد ما دوگانه دولتی و غیر دولتی، کارگر و غیر کارگر نداریم! ما دوگانه حق و باطل داریم؛ اگر کارگران شهر مطالبه به حق داشته باشند بنده هم وظیفه دارم دفاع کنم؛ اگر سوء برداشته شده و تحریک شده باشند و مطالبه به ناحق باشد وظیفه دارم جماعت کارگری را توجیه کرده تا این کار را انجام ندهند، باید بدانیم حق چیست؟ بسنجیم اینجا باید عذرخواهی نموده و تلاش کرد تا زمینه احقاق حق فراهم شود، همه ما باید نوکر تولید باشیم؛ در حال حاضر جنگ اقتصادی داریم؛ کارگران مجاهدین فی سبیل ا… و درخط مقدم جامعه هستند، باید حمایت از آنها صورت بگیرد.
افق کویر: در حوزه عمران آیا ادامه طرح مسجد جامع بر عهده شما است؟ چه برنامه ای برای آن دارید؟
مسجد در اختیار هیئت امنا است؛ قطعاً جز برنامه کاری است نه تنها بحث مسجد جامع؛ بلکه همه مساجد شهر! امام جمعه، امام مسجد جامع نیست! امام جمعه، مسئولیت در قبال مساجد شهر نیز دارد.
گفتنی است به دلیل طولانی شدن زمان گزارش، مراجعات مکرر و نزدیک شدن به زمان جلسه بعدی حجت الاسلام سعادت فر پاسخ به پرسشهای باقیمانده را به وقت دیگری موکول کرد.
اکرم عباسی