به مناسبت روز وکیل مدافع: آشنایی با شغل وکیل دادگستری

مادام که وجدانهای بیدار، شرافت خود را در راه احقاق حق، وثیقه سوگند شان می سازند عدالت هیچ گاه از نفس نمی افتد و مادام که گامهای خستگی ناپذیر و استوار می پایند و می پیمایند حق ماندنیست.
به گزارش هفته نامه افق کویر، در روز هفتم اسفند سال ۱۳۳۱ لایحه استقلال وکلا به درخواست دکتر مصدق تصویب شد. به همین دلیل ۷ اسفند هر سال روز وکیل نامیده می ‌شود و از وکلا تجلیل به عمل آورده می ‌شود. خبرنگار هفته نامه افق کویر به همین منظور به سراغ یکی از وکلای با سابقه و پایه یک شهرستان بافق رفته و گفتگویی با وی انجام داده است.
افق کویر: لطفاًٌ خود را معرفی نمایید؟
حسام الدین نعیمی هستم،متولد بافق، در سال ۶۶ در مقطع لیسانس در دانشکده حقوق دانشگاه شیراز پذیرفته شدم و در سال ۸۱ در آزمون وکالت قبول شدم و در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خصوصی تحصیل کرده ام و به عنوان وکیل پایه یک دادگستری مشغول به فعالیت هستم.
افق کویر: روز وکیل چه روزی است و تاریخچه وکالت در ایران به چه زمانی برمی گردد؟
کانون وکلا در سال ۱۳۰۹ در زمان که علی اکبر خان داور وزیر دادگستری بود در دادگستری تأسیس و تشکیل شد. در ۷ اسفند ۱۳۳۱ با تلاش و کوشش دکتر مصدق لایحه استقلال کانون وکلا به تصویب مجلس رسید و از دادگستری جدا شد. بنابر این سابقه کانون وکلا و انتخاب وکیل مدافع به حدود ۹۰ سال قبل بازمی‌گردد که با استقلال آن در سال ۱۳۳۱ هفتم اسفند به عنوان سالروز استقلال قانون وکلا دادگستری و روز بزرگداشت وکیل نامگذاری شد.
افق کویر:وکیل به چه شخصی می گویند؟ وکیل در اصطلاح به شخصی می گویند که از طرف شخصی دیگر اعم از حقوقی یا حقیقی و به موجب عقد وکالت برای انجام کاری مأمور می شود. برای وکیل اداری شدن اشخاص، محدودیتی وجود ندارد؛ ولی چنانچه شخصی بخواهد وکالت شخص دیگری را در محاکم دادگستری عهده‌دار شود، باید دارای پروانه وکالت باشد که این شخص وکیل به عنوان وکیل پایه یک دادگستری یا کارآموز وکالت، امر وکالت را از طرف موکل در محاکم دادگستری انجام می دهد.
افق کویر: وکیل پایه یک دادگستری کیست و چگونه می توان وکیل شد؟
وکیل پایه یک دادگستری شخصی است که بعد از طی کردن دوران تحصیلات دانشگاهی در مقطع لیسانس یا بالاتر، در حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی یا همتراز آن در حوزه علمیه در آزمون دشوار کانون وکلای دادگستری و یا آزمون مرکز امور مشاوران قوه قضاییه که هر سال یک بار برگزار می‌شود، شرکت کرده و در صورت قبولی در این آزمون وارد حرفه کارآموزی وکالت می شود و تحت نظر وکیل سرپرست به تکالیف خود به مدت ۱۸ ماه عمل و دوره کارآموزی را طی می نماید و سپس در آزمون اختبار به صورت کتبی و شفاهی شرکت کرده و با قبولی در این آزمون برای اجرای سوگند نامه دعوت و به اخذ پروانه پایه یک دادگستری نائل می شود.
افق کویر: نگاه قانونگذار به وکیل دادگستری چگونه نگاهی است و وکیل چه نقشی در تحقق عدالت دارد؟
نگاه قانون گذار به وکیل نگاه والایی است به طوری که در بعضی از جرایم مهم که مجازات آن اعدام یا حبس ابد می باشد حضور وکیل الزامی است و تشکیل دادگاه بدون حضور وکیل در این گونه جرایم وجاهت قانونی نخواهد داشت و از طرفی در ادبیات حقوق از قاضی و وکیل به عنوان دو بال فرشته عدالت برای کشف حقیقت و فراهم کردن زمینه دادرسی عادلانه یاد می شود و از نظر قانون گذار قاضی همراه با وکیل باید در جهت کشف حقیقت و اجرای عدالت حرکت کنند.
افق کویر: حق الوکاله وکیل در هر پرونده به چه میزانی می باشد؟
حق الوکاله وکیل یا همان اجرت وکیل، معمولاً تابع قرارداد توافقی بین وکیل و موکل می باشد و میزان مشخصی ندارد و اغلب به صورت توافقی می باشد؛ البته در مواقعی نیز وکیل و موکل طبق تعرفه قانونی که بر اساس آیین‌نامه حق الوکاله سال ۱۳۹۹ که به تصویب ریاست محترم قوه قضائیه رسیده است توافق و حق الوکاله تعیین می گردد.
افق کویر: اصلی ترین ویژگی و خصوصیت یک وکیل دادگستری کدام است؟
۱- قابل اعتماد بودن ۲- صداقت -۳ در دسترس بودن ۴ -جسارت و شهامت -۵ امانتداری و رازداری ۶- مهارت در سخن و نوشتار ۷- توان تحمل فشار کار زیاد و استرس ۸- دقت بالا و توجه زیاد به جزئیات ۹- توانایی متقاعد کردن دیگران ۱۰- وکیل نباید نتیجه را تضمین کند.

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

نکات کاربردی

-۱ مالکیت طلا در طلاق مالکیت طلا در