به گزارش هفته نامه افق کویر، در ایران ۱۴ مهر، روز دامپزشکی نام گرفته است. رشته دامپزشکی دارای مقاطع کاردانی، کارشناسی، دکتری و بالاتر است؛ بسته به مدرک تحصیلی، افراد می توانند فعالیت های گوناگونی داشته باشند.
خبرنگار هفته نامه افق کویر در این شماره به مناسبت روز دامپزشکی به سراغ اولین دامپزشک شهرستان بافق رفته و گفتگویی با وی انجام داده است که در ادامه می خوانید:
افق کویر لطفاً خودتان را معرفی کنید؛ چه شد که رشته دامپزشکی را برای ادامه تحصیل انتخاب کردید؟
“عباس غلامعلی پور” هستم، سال ۱۳۴۰ در خانواده ای کشاورز با ده فرزند متولد شدم. مقاطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان را در شهرستان بافق طی کردم. در سال ۵۸ موفق به اخذ دیپلم تجربی با معدل ۳۵/۱۹گردیدم. همان سال رتبه ۱۶۴۰ کشوری را در کنکور کسب نمودم، رتبه ام بالاترین سطح در شهرستان بافق بود. آن زمان میزان پذیرش رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی در دانشگاههای سراسری پایین بود؛ لذا انتخاب بنده رشته دکترای دامپزشکی دانشگاه شیراز بود.
افق کویر مختصری درباره تحصیل خود در دانشگاه توضیح دهید؟
در آن ایام اکثر دروس در دانشگاه شیراز به زبان انگلیسی تدریس می شد؛کتابهای منبع و مرجع هم انگلیسی بود، لذا شخص بایستی به زبان انگلیسی مسلط باشد تا در گذراندن دروس موفق باشد. بنده با اینکه در شهرستان بافق کلاس زبان شرکت نکرده بودم، توانستم ۱۰ واحد زبان انگلیسی را با آزمون دانشگاه بگذارنم. در اردیبهشت ۱۳۵۹ انقلاب فرهنگی باعث تعطیلی دانشگاههای سراسر کشور گردید و بنده جهت گذراندن اوقات فراغت خود با جهاد سازندگی شهرستان بافق در ساخت وساز حمام و مدرسه در روستاهای اطراف با دیگر دانشجویان فعالیت می کردم؛ سپس به جهاد سازندگی استان یزد رفته و با گروه دامپزشکی جهت واکسیناسیون و گاهی درمان فعالیت کردم. در این مدت تحت نظر دکتر دامپزشک ” دکتر چرخ کار” امر واکسیناسیون و درمان دام صورت می گرفت. یک سال بعد به دعوت دوست و همکلاسی ام به شهرکرد رفته و کار واکسینایون دام های عشایر را انجام می دادیم؛ سه ماه در استان چهار محال بختیاری بودم، ولی با دچار شدن به بیماری مالاریا ناچار به برگشت به استان یزد شدم.
بعد از چند ماه به همراه گروه جهاد سازندگی به مناطق جنگی و محروم استان ایلام رفته و دو ماهی آنجا فعالیت کردیم؛ بالاخره در تابستان ۱۳۶۰ دانشگاهها بازگشایی شد و در دانشکده دامپزشکی شیراز به تحصیل خود ادامه دادم. ترم تابستان و پاییز را گذرانده، اواسط بهمن به صورت دواطلبانه به جبهه های جنوب اعزام شدم، دو ماه در جبهه ها حضور داشتم؛ چون عملیات خاصی صورت نگرفت، لذا اجازه داده شد تا به دانشگاه و ادامه تحصیل برگردم و بعد ازگذراندن ترم بهاره در تابستان ۱۳۶۱ ازدواج کردم و بقیه تحصیلات را با وجود متأهل بودن و داشتن فرزند ادامه داده و در سال ۱۳۶۶ موفق به اخذ دکترا از دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز گردیدم.
سربازی را در جهاد سازندگی استان یزد گذراندم. برای راه اندازی ایستگاه تحقیقات شتر که ابتدا در اله آباد ساغند بود فعالیت نمودم؛ سپس با پیگیری های به عمل آمده ایستگاه تحقیقات شتر به شهرستان بافق منتقل گردید. با حکم مؤسسه تحقیقات دامپروری حیدر آباد کرج مسئول ایستگاه تحقیقات شتر بافق شدم.
در حالی که نیروی رسمی جهاد سازندگی بودم، ولی پس از طی دوره سربازی جهت رفاه حال دامداران بافق تصمیم گرفتم به صورت نیروی انسانی(قراردادی) به وزرات کشاورزی و اداره کشاورزی شهرستان بافق منتقل شوم تا خدمت بهتری به دامداران همشهری ارائه نمایم. بعد از یکسال و نیم فعالیت دامپزشکی در اداره کشاورزی بنا به تصمیم مجلس ۲ وزراتخانه جهاد سازندگی و کشاورزی با هم ادغام شد و نام ورزات جهاد کشاورزی به خود گرفت. پس از چندین ماه ریاست شبکه دامپزشکی استان یزد جهت مأموریت نظارت بر گوشتهای وارداتی به آلمان عزیمت کرد و اینجانب را به عنوان قائم مقام معرفی و ناچاراً به یزد عزیمت نمودم. پس از چند ماه پیشنهاد گردید که اینجانب مسئولیت شبکه دامپزشکی استان یزد را بپذیرم که با این امر موافقت و مدت ۵ سال در این پست انجام وظیفه کردم.
در سال ۱۳۷۴ با توجه به سنگینی بار مسئولیت، درخواست جایگزین کردم؛ سازمان دامپزشکی کشور برای تنوع و استراحت به اینجانب پیشنهاد نظارت بر گوشتهای وارد شده از کشور فرانسه را داد. پیشنهاد را پذیرفتم و مدت ۶ ماه سرپرست گروه ناظرین بهداشتی در فرانسه بودم. با بازگشت به ایران و اصرار اینجانب بعد از چند ماه مسئولیت شبکه دامپزشکی استان به شخص دیگری که ایشان هم از هم کلاسی هایم بود، واگذار گردید.
در مدت ریاست نامبرده اینجانب مسئولیتهای مختلف دیگر اداره کل دامپزشکی استان را تجربه کردم؛ بعد از هشت سال ایشان تعویض و فرد دیگری جایگزین شد که باز هم همای سعادت بر شانه ام نشست و مسئولیتهای مختلف را تجربه کردم.
در سال ۱۳۸۸ جهت واردات گوشت به عنوان سرپرست گروه به مدت یک ماه به ارمنستان اعزام شدم و پس از بازگشت به ایران و پس از ۸ ماه مجدداً به کشور هندوستان به عنوان سرپرست گروه گوشت اعزام شدم؛ تقریباً ۴ ماه در هندوستان در شهر حیدرآباد در امر نظارت بر گوشت گاومیش وارداتی فعالیت نمودم.
افق کویر درباره شغل دامپزشکی توضیح دهید؟
عمده فعالیت دامپزشکی در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری دام، طیور، آبزیان و زنبور عسل است؛ هدف تشخیص بیماری بر اساس مطالعات همه گیرشناسی با معاینه دام و یا کالبدشکافی، نمونه گیری و تشخیص بر اساس یافته های آزمایشگاهی است و پس از تشخیص بیماری در برخی از بیماری ها با قرنطینه کردن دام(جداسازی)، انجام واکسیناسیون، اضافه یا کم کردن ماده غذایی برای درمان و یا انجام عمل جراحی در برخی موارد نسبت به بهبود دام بیمار اقدام می شود.
دامپزشکی علاوه بر این؛ در امر مهم نظارت بهداشتی بر کشتارگاههای دام و طیور، محلهای فرآوری مواد پروتئینی خام مثل محل های جمع آوری شیر یا مراکز عرضه مواد پروتئینی مثل کارگاههای بسته بندی گوشت دام و طیور و ماهی فعالیت و لذا نقش بسیار مهمی در بهداشت جامعه ایفا می کند.
دامپزشکان علاوه بر موارد بالا در آموزش علوم پایه پزشکی نیز فعالیت نموده و بسیاری از مراکز تحقیقاتی و تولید واکسن های انسانی و دامی از وجود دامپزشکان نیز بهره می گیرند.
نقش دیگر دامپزشکان، شناسایی، تشخیص و پیشگیری از بیماری های مشترک بین انسان و دام است که از طریق رعایت بهداشت به جامعه انسانی کمک مؤثری می کنند.
افق کویر چه زمانی داروخانه دامپزشکی را احداث کردید؟
در اواخر سال ۱۳۹۹ که به افتخار بازنشستگی نائل آمدم، مجوز فعالیت داروخانه دامپزشکی در شهرستان بافق را اخذ و تا به حال به این امر مشغول هستم.
افق کویردر حال حاضر چه بیماری های دامی در بافق رایج است؟
در حال حاضر به خاطر اینکه از شهرهای مختلف گوسفند به بافق وارد می شود، بیماری دامی زیاد است، شاید در سالهای قبل چند بیماری دام و طیوردر شهرستان وجود داشت؛ اما در حال حاضر بیماری پاستورلوز در گوسفندان شایع است که شُش گوسفند را درگیر می کند و با داروهای قبلی جواب نمی دهد و باید داروهای جدید به کار برد که هم هزینه اش بالاست و هم میزان جواب دهی کمتر است.
افق کویربه نظر شما دامداری در بافق سودآوری دارد؟
نه زیاد؛ چون بافق از مرکز استان دور بوده و هزینه زیادی برای خوراک دام، باید پرداخت شود، دامداری که در بافق سرمایه گذاری می کند؛ مجبور است گوشت را علاوه بر شهرستان بافق، در مرکز استان نیز به فروش برساند که به خاطر بُعد مسافت و هزینه های حمل و نقل صرفه اقتصادی ندارد. دامداری اگر به عنوان شغل دوم باشد و در حد نیاز خانواده، خوب است.
افق کویر آیا نگه داشتن حیوانات خانگی مانند برخی از پرندگان، سگ و گربه برای سلامتی انسان ضرر دارد یا خیر؟
نگهداشتن پرنده زیاد مشکلی ندارد؛ اگر بتوانند فضای جداگانه ای برای آن فراهم کنند، می توانند پرنده داشته باشند، ولی نگه داشتن حیواناتی مانند سگ و گربه از نظر شرعی و هم از نظر بیماری مشکل ساز است و نگه داری این حیوانات از نظر روحی و روانی وابستگی شدید می آورد.
افق کویر چه بیماری های در اسب رایج است؟
بیشتر موارد ضربه دیدگی در ناحیه دست و پا است، ولی عمده بیماری اسب دل درد است؛ چون روده های بزرگ دارند.
افق کویر برخی از شهروندان “همستر و خرگوش” در خانه نگهداری می کنند ، نظر شما در این رابطه چیست؟
تعداد افرادی که سگ، گربه، همستر و خرگوش در خانه نگه داری می کنند، بسیار کم است و از آنجایی که این حیوانات یک سری بیماری ناشناخته دارند،نگه داری آنها در منزل درست نیست و می تواند خطرآفرین باشد.
افق کویر سخن پایانی:
درحال حاضر تأمین نهاده های دامی مشکلات زیادی برای دامداران و مرغداران ایجاد کرده است در حالی که می توان با برنامه ریزی صحیح در مناطق مستعد میهن عزیزمان ایران نسبت به کشت و برداشت ذرت و سویا(از عمده مواد مورد نیاز دام و طیور)اقدام نمود که ضمن درآمدزایی برای کشاورزان، مشکل دامداران و مرغداران برطرف و از وابستگی کشور به خارج تا حد زیادی می کاهد.
معصومه غلامرضاپور|