از جمله وظایف دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی در کشور«مطالعه، بررسی و برنامه ریزی در مورد بالاترین سطح كمی و كیفی ارائه خدمات درمانی به اقشار مختلف جامعه» است؛ همچنین در بخشی دیگر اشاره به « نظارت بر حسن اجرای تامین و توزیع نیروی انسانی و تجهیزات لازم مراكز درمانی تابعه بر اساس نظام سطح بندی خدمات درمانی » می باشد. حال با این دو اصل مدیریتی به سراغ نظام درمانی بافق می رویم و می خواهیم این دو اصل را تا حد مقدور به بوته نقد بکشانیم.
مطالعه ارائه خدمات درمانی به اقشار مختلف در بافق منحصر به بیمارستان حضرت ولی عصر (عج)، بهداری شرکت سنگ آهن مرکزی، بهداری سپاه پاسداران و کلینیک تامین اجتماعی می شود که بیشترین وظیفه به ترتیب بر عهده بیمارستان ولیعصر(عج)،کلینیک تامین اجتماعی، بهداری شرکت سنگ آهن مرکزی و بهداری سپاه پاسداران می باشد. ما در اینجا بیشتر به نقش بیمارستان بافق می پردازیم؛ چرا که وظایف ذاتی این بیمارستان، ارائه خدمات در بخش های درمانی می باشد؛ اما چرا مشکلات این بیمارستان حل نمی شود؟
هفته نامه افق کویر در طول دو دهه فعالیت خود بارها و بارها مشکلات و مسایل این بیمارستان را منتشر کرده و به این نتیحه رسیده است که اراده ایی استوار برای حل این مشکلات وجود ندارد! حال چرا؟ پاسخ به این پرسش به آسانی امکان پذیر نیست؛ زیرا کار تحقیقی بر روی این مسئله صورت نگرفته است که آیا مسئولین بافقی پیگیر نیستند؟ و یا گفتن این مسایل برای مدیران استانی دانشگاه علوم پزشکی تکراری شده و در آخر این که نمایندگان مردم چه میزان در حل این مشکلات می توانند کارایی داشته باشند! هر کدام از اینها برای خودشان موضوعی هستند که احتیاج به مقالات جداگانه ایی دارند که از حوصله این مبحث خارج است؛ اما آنچه که قابل اغماض نیست و در بالا به آن اشاره شد نظارت بر حسن اجرای تامین و توزیع نیروی انسانی که متاسفانه در بیمارستان بافق این موضوع گاهی به حاشیه می رود؛ به عنوان مثال، مسئله کاهش ساعات حضور پزشک سونوگراف که هم اکنون با معضل روبرو شده و پزشک مقیم به علت ادامه در تخصص خود، مطب را به صورت نیمه فعال اداره می کند و بیمارستان بافق هم فقط دو روز «رزیدنت» برای معاینه بیماران بستری در بخش دعوت کرده و در لابه لای آن بیماران عادی هم مراجعه می کنند؛ خود گویای این قضیه است. این در حالی است که مشاهدات خبرنگار هفته نامه افق کویر حاکی از آن دارد که تعداد مراجعات بسیار زیاد و در چند دقیقه اول نوبت سونوگرافی پر می شود حال این پرسش مطرح می شود که بیمارستان از ادامه تحصیل متخصص سونوگرافی خبر داشته پس چرا زودتر درخواست یک سونوگراف نکرده است. این مسایل است که زیبنده نظام درمانی ما نیست و از قبل باید برای این موضوع برنامه ریزی می شد و یا اگر بیمارستان توانایی آن را نداشت با سایر نهادهای درمانی بافق هماهنگی می کرد تا انها پزشکی را بطور موقت دعوت می کردند؛ همانگونه که شرکت سنگ اهن جراح داخلی، متخصص ریه و کلیه تاکنون دعوت کرده است و مردم هم مراجعات فراوانی به آنها داشته اند؛ بطور حتم می توانست برای مدتی محدود تا سهمیه یک پزشک سونوگراف برقرار شود آن شرکت دست به کار خیر می شد و پزشک مورد نیاز بافق را تامین می کرد. اینجا است که مطالعه، بررسی و برنامه ریزی در مورد بالاترین سطح كمی و كیفی ارائه خدمات درمانی به اقشار مختلف جامعه به بهترین شکل توسط مسئولان بخش درمان بافق و استان صورت گرفته است.
محمدحسین تشکری بافقی
صاحبامتیازو مدیرمسئول