«اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» وظایف مهمی پیرامون میراث ماندگار کشور دارد؛از جمله« وظايف سازمان در زمينه ميراث فرهنگي که شامل پژوهش، نظارت، حفظ و احياء و معرفي است به قرار زير مي¬ باشد:
• تهيه و تنظيم و اجراي برنامه¬ هاي پژوهشي پيرامون آثار باقيمانده از گذشتگان.
• بررسي و شناسايي محوطه ¬ها، تپه ها، بناها و مجموعه¬ هاي تاريخي و تهيه فهرست جامع از آن ها و نقشه باستان¬ شناسي کشور.
• انجام پژوهش ¬هاي باستان¬شناسي و کاووش ¬هاي علمي. (۱)
سالیان سال است که مسئولان میراث فرهنگی و گردشگری؛ امروز و فردا می کنند تا تپه های قاضی میرجعفر(ع) بافق مورد کاووش قرار بگیرد. مرقد قاضی میرجعفر(ع) که سلسله نسب طاهرینش به حضرت امام صادق (ع) می رسد در همین جا به خاک آرامیده است.«این بنا متعلق به اواخر دوره قاجار است که با شماره ۲۸۶۸ به سال ۱۳۹۱ خورشیدی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و در اطراف بقعه، خانه هایی قدیمی با سبک معماری دوره ساسانی به چشم می خورد که در زیر خاک مدفون است.» (۲) در صورت کاووش در این خانه های قدیمی مدفون شده زیرگل و لای هویت پنهان بافق آشکار شود؛ اما این سازمان تاکنون نتوانسته به وظایف خود عمل کرده و برگی از دفتر رازهای این سرزمین را آشکارکند.
مسئول میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بافق در خردادماه ۱۳۹۷ در گفتگویی با هفته نامه افق کویر عنوان کرده بود: «برای پی بردن به بناهای تاریخی نیاز به دستگاه ژئوفیزیک است که قرار شده از تهران به بافق آورده شود، چون سیستم هزینه براست، قرار گردید، فرمانداری آن را از محل دودرصد تأمین اعتبار کند. فردی به نام «محمدیان» از هفته آینده به بافق برای دومین مرتبه سفر می کند تا در صورت مستعد بودن وضعیت جوی کار را آغاز کند؛ ضمنا قرار شده شهرداری بافق، اطراف محل مورد نظر را حصار(فنس) بکشد تا پس از اتمام این عملیات، معاون میراث فرهنگی در برنامه کاری خود قرار می هد، تا کاووش بشود. این کار به شرط یاری کمکهای دولتی تا ۵ سال طول می کشد و حداقل تعیین تکلیف برای کشاورزان و محل قاضی میرجعفر(ع) خواهد شد.» (۳)
بنا بر عقیده کسانی که درباره تاریخ بافق کار کرده اند و بنا بر مشاهدات علاقمندان به موضوعات میراث فرهنگی این منطقه که موسوم به تپه های قاضی میرجعفر(ع) می باشد به پیش از دوره اسلامی برمی گردد و بنا بر آنچه که توسط محققان انجام شده است؛ ساکنان اولیه بافق در اینجا سکونت داشته و بعدها با پیدایش امامزاده عبدا…؛ مردم به دور این آستانه جمع شده اند. با این که بیش از سه سال از وعده مسئول میراث فرهنگی بافق می گذرد؛ هنوز این وعده تحقق نیافته است و میراث فرهنگی نتوانسته در این باره دست به حفاری بزند تا این صفحه از تاریخ پنهان بافق را در معرض دید عموم بگذارد؛ جای تامل دارد و نیاز است تا مسئولین ومتولیان فرهنگی شهر نسبت به این موضوع حساسیت بیشتری داشته وحفاری در منطقه قاضی میرجعفر(ع) بافق را به ورطه فراموشی نسپارند. امید آن که فرمانداری بافق خود وارد گود شده و این موضوع را ساماندهی نماید.
پی نوشت:
(۱) https://www.mcth.ir
(۲) https://khabarban.com/a/28410228
(۳) http://ofoghkavir.ir/02/03/1397/
محمدحسین تشکری بافقی
صاحبامتیازو مدیرمسئول