خشکسالی، زادو ولد حیات وحش را در بافق یزد به ۴۰ درصد کاهش داد

به گزارش هفته نامه افق کویر به نقل از/ ایرنا-رییس اداره حفاظت محیط زیست بافق یزد گفت: به خاطر خشکسالی های پی در پی و شدت و تاثیر آن در سال جاری، زاد و ولد جانوران در زیستگاه های طبیعی شهرستان به ۴۰ درصد رسیده است.

سیدجلال موسوی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار با بیان اینکه این میزان در مناطق مختلف شهرستان متفاوت و تحت تاثیر شدت خشکسالی و نبود تولید علوفه در مراتع و زیستگاه هاست افزود: در پناهگاه حیات وحش آریز بافق با وسعت ۹۹ هزار هکتار و جمعیت بیش از یک هزار راس کَل، بز، قوچ، میش و جبیر در سال جاری زاد و ولد به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است، ضمن اینکه منطقه یاد شده زیستگاه گونه های جانوری همچون یوزپلنگ آسیایی، زاغ بور، کفتار، گرگ و پلنگ است.

به گفته وی همچنین در منطقه حفاظت شده کوه بافق با وسعت ۹۱ هزار هکتار و جمعیت بیش از یک هزار و ۴۰۰ راس علفخوار  و وجود گونه ارزشمندی چون پلنگ ایرانی، نسبت به پناهگاه منطقه آریز وضعیت مطلوب تری دارد.

این مسؤول با بیان این که اکثر نوزادان حیات وحش در همان روزهای اول تولد، به علت ضعف و ناتوانی در برابر گرمای شدید هوا تلف می شوند خاطرنشان کرد: در صورت تداوم  این پدیده در سال های آتی تولید مثل جانوران در زیستگاه های این شهرستان متوقف می شود و در نهایت سیر نزولی، حیات جانوری را به شدت تهدید می کند.

موسوی، مناطق بیدان پنج، خوسف، رضوان و روستاهای گود گینستان را از لحاظ زاد و ولد جانوری در وضعیت خوب عنوان کرد.

وی افزود:  تبعات خشکسالی  به امسال ختم نمی شود و تاثیرات بد آن به سال های بعد نیز می رسد خشک شدن بوته ها، درختچه ها و درختان که به وجود آمدن آن ها سالیان سال طول کشیده و نیاز است سال ها شرایط مناسب و پر باران شود تا دوباره به حالت پایدار برسند.

وی با بیان اینکه کاهش تولید علوفه منبع تامین کننده و حیات در اکوسیستم ها(موجودات زنده و محیط زندگی آن ها) است بیان کرد: بسیاری از گونه های جانوری مانند خزندگان، دوزیستان، ماهیان و همچنین پرندگان خشکی زی که قدرت پرواز پایینی دارند مانند کبک و تیهودر این شرایط بسیار آسیب پذیر هستند.

موسوی با اشاره به اینکه همه موجودات زنده در کره زمین تحت تاثیر هم قرار دارند و حیات آن ها به حیات هم گره خورده است  تصریح کرد: انقراض یک گونه یا کاهش جمعیت یک گونه دیگر بر بقای سایر گونه ها تاثیرگذار است زیرا این گونه های جانوری تامین کننده غذای گونه های جانوری طعمه خوار کوچک و در نهایت بزرگ و گونه های شاخص جانوری است.

این مسؤول با اشاره به اینکه برخی گونه های جانوری سال های خشک و کم باران را پیش بینی می کنند و کمتر به سراغ جفت یابی و زاد و ولد می روند گفت: کبک ها و تیهو ها در سال های خشک اصلا تخم نمی گذارند یا علف خواران بزرگ میزان زاد و ولد آنها در همان اوایل سالهای خشک کمتر می شود و میل به نگهداری نوزاد در آنها کاهش می یابد و نوزاد آن ها نسبت به طعمه خواران همچون عقاب طلایی، روباه، شغال و گرگ بسیار آسیب پذیر هستند.

وی افزود: در سال جاری در برخی مناطق بافق در همان اوایل فصل بهار تعداد نوزادان جانوری مشاهده شده به نسبت سال های دیگر کاهش چشمگیر داشته و با گذشت روزها مشاهدات نوزادان روز به روز کاهش دارد به طوری که هم اکنون در گله های حیات وحش شامل کَل و بز و قوچ و میش به ندرت می توان بزغاله ها و بره های جدید را دید.

به گفته موسوی، برای تامین نیاز غذایی حیات وحش چون خزندگان و جوندگان و کاهش علوفه این حیوانات در بیشتر ساعات به فعالیت می پردازند و احتمال تلف شدن ، تصادف جاده ای و زنده گیری توسط انسان ها یا بالا رفتن درجه حرارت بدن و از بین رفتن آن ها زیاد است.

وی خاطرنشان کرد: هجوم جانوران و پرندگان و علف خواران به مزارع و باغها باعث خسارت شدید به محصولات کشاورزی می شود و هم اکنون حدود ۳۵ پارچه روستا و مزرعه محل هجوم حیات وحش به مزارع آنها است که باعث دسترسی آسان شکارچیان با حیات وحش و سوء استفاده افراد سودجو شده است که تقابل جوامع محلی و حیات وحش را به دنبال دارد.

ساخت ۶ باب مخزن ذخیره آب بتونی، مرمت و بهسازی ۱۵ چشمه طبیعی و ساخت ۱۴ آبشخور جدید از مهم ترین اقدامات اداره محیط زیست بافق برای تأمین آب شرب حیات وحش است.

مرکز شهرستان ۵۲ هزار نفری بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد.

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

رییس پلیس راهور شهرستان بافق بزرگترین معضل شهرستان بافق موتور سوارانی که هنوز به سن قانونی نرسیده اند

 به گزارش هفته نامه افق کویر؛ نیاز به