به گزارش هفته نامه افق کویر؛ ورزش زورخانه ای، ورزش باستانی و یا ورزش پهلوانی نام مجموعه حرکات ورزشی با اسباب و بی اسباب و آداب و رسوم مربوط به آنهاست که در محدوده تاریخی و فرهنگی ایران از گذشتههای دور رواج داشتهاست.
ورزشهای زورخانهای نام دیگر ورزش های باستانی ایرانیان است. جایی که در آن به ورزش باستانی میپردازند زورخانه نام دارد همچنین در زورخانه علاوه بر ورزش زورخانهای کشتی پهلوانی نیز گرفته میشود.
در شهرستان چند زورخانه است که علاقمندان در این مکان به ورزش باستانی می پردازند. تیم استان یزد به اسم تیم “زورخانه شهرداری بافق” با حضور ۷ شرکت کننده در مسابقات کشوری نونهالان، ۶ مقام کشوری کسب نمودند که در رشته میل بازی مثبت ۴۰ کیلو ” امیرمحمد بخشی” مدال طلا، کباده مثبت ۴۰ کیلو: ” علی شریعتی” مدال برنز.
خبرنگار هفتهنامه افقکویر برای آشنایی بیشتر خوانندگان گرامی با ورزشکاران شهر گفتگویی انجام داده است که توجه شما عزیزان را به آن جلب مینماییم.
ابتدا ” امیر محمد بخشی” ۱۲ ساله گفت: ورزش را با ژیمناستیک آغاز نمودم و در چند رشته ورزشی دیگر نیز فعالیت داشتم، اما علاقه خاصی به ورزش پهلوانی داشته، بنابراین به زورخانه ” رحیم هدایت” رفته و برای ثبت نام اقدام نمودم. وی ادامه داد: بنده در رشته میل بازی و مرشدی فعالیت دارم.
زورخانه آموزشگاهی که به انسان ها می آموزد
وی افزود: زورخانه آموزشگاهی است که به ما انسان ها می آموزد تنها با تلاش، ایمان و پشتکار، می تواند به اهداف خود دست یابد و در برابر هرگونه از مشکلات پایدار و موفق باشد.
وی در ادامه افزود: برای شرکت در مسابقه کشوری حدود ۷ الی ۸ ساعت در زورخانه مشغول به تمرین بودم و خدا را شکر در مسابقه استانی و کشوری مقام اول را ازآن خود کردم.
وی در پاسخ به این پرسش که تاکنون ورزش به درس خواندن شما لطمه ای وارد کرده است؟ یا خیر گفت: خوشبختانه شاگرد اول کلاس هستم و تاکنون ورزش به درس خواندنم لطمه ای وارد نکرده است.
ورزش باستانی را به دوستان خود پیشنهاد می دهم
وی در پاسخ به این پرسش « فرم بدنی در زورخانه چگونه باید باشد؟» گفت: افراد چاق و لاغر، قد بلند و کوتاه هر کدام می توانند در قسمتی از ورزش زورخانه ای فعالیت داشته باشند این ورزش باستانی را به دوستان خود پیشنهاد می دهم، زیرا در این رشته مرام، معرفت و احترام را یاد خواهی گرفت.
وی خاطره تلخ خود را اینگونه بیان کرد: یک روز قبل از برگزاری مسابقه باید مدارک خود را به مسئول فنی مسابقه تحویل می دادم، اما مدارک را فراموش کرده بودم بنابراین با نگرانی که داشتم همراه مسئول تیم به بیمارستان رفته و گواهینامه سلامت را دریافت کردم.وی افزود: مربیم ” الیاس کریمی” برای ارتقاء سطح ورزشکاران چندین مربی برجسته را به شهرستان دعوت نموده است.
وی در پایان گفت: در آخر از استادم به خاطر زحماتی که برای ما ورزشکاران پهلوانی شهرستان می کشد سپاسگزاری می کنم و همچنین شهرداری که ما را در این مسیر حمایت نموده است تشکر ویژه دارم.
در ادامه ” علی شریعتی” معروف به ” علی پهلوان” گفت: ورزش را از چهارسالگی در زورخانه آغاز نمودم، پدرم نیز در این ورزش باستانی فعالیت داشت، وقتی علاقه مرا دید با مربی صحبت کرد و با اجازه او در قسمت مبتدی ها آموزش دیدم و اکنون در رده سنی نونهالان در رشته “کباده” و “سنگ” مشغول هستم.
وی درخصوص اینکه تاکنون چه افتخاراتی و مدال هایی کسب نموده است گفت:مقام اول و دومی استان و شهرستان، در مسابقات کشوری مقام سوم را کسب کرده ام.
وی در مورد ورزش پهلوانی گفت: در ورزش باستانی افرادی که زور و قوتش زیاد است سنگ را می گیرد و کسی که پنجه و سرپنجه ای قوی داشته باشد کباده را آموزش می بیند، کسی که کمی مهارتش بیشتر باشد میل را به صورت حرفه ای آموزش می بیند.
احسان علیخانی مرا علی پهلوان معرفی کرد
وی خاطره شیرین خود را اینگونه بیان کرد: اوایل تیرماه ۱۴۰۱ همراه تیم به برنامه تلویزیونی “پهلوانان ” دعوت شده و برنامه را اجرا کردیم؛ سپس به برنامه ” عصر جدید” راه پیدا کردم به مدت یک ماه در تهران به تمرین پرداخته؛ سپس در برنامه زنده ” احسان علیخانی” مرا “علی پهلوان معرفی نمود.
در رشته های ورزشی حق و ناحقی است، اما دیگر نه ورزش پهلوانی
وی خاطره تلخ خود را نا داوری دانست و گفت: مسابقه کشوری از سطح بسیار خوبی برخوردار بود تقریبا ۱۴ نفردر رشته کباده با وزن مثبت ۴۰ کیلو به رقابت پرداختیم که باید هرکدام از ورزشکاران ۱۱۷ کباده می زدند، بدون هیچگونه اشتباه و خطا کباده زدم، اما یکی از داوران خطا اعلام کرد و بنابراین مربیم الیاس کریمی، اعتراض نمود و باز دوباره ۱۱۷ کباده را زدم و تمام افرادی که داخل سالن حضور داشتند می گفتند نفر اول کباده تو را انتخاب می کنند؛ اما به گفته یکی از داوران راستی قامت نداشتم و ناباورانه درجایگاه سوم ایستادم. در همه رشته های ورزشی حق و ناحقی است، اما دیگر نه در ورزش پهلوانی.
وی ادامه داد: استادم ما ورزشکاران را به گونه ای پرورش داده است که مدال و حکم برای ما اهمیت نداشته باشد، فقط درس ادب و معرفت را مشق داده است. وی در پایان گفتگو گفت: بنده ورزش زورخانه ای را دوست دارم و حدود ۱۰ الی ۱۵ نفر از دوستان و آشنایان خود را به سوی این رشته راهنمایی نمودم.
حدیثه امیریان