به گزارش هفته نامه افق کویر، با توجه به تصمیمگیری مسئولان از سال ۱۳۷۲، روز ۲۴ آبان به عنوان روز کتاب و کتابدار تعیین شد. این روز، درگذشت علامه طباطبایی است.در کشور ایران از روز ۲۴ آبان ماه تا ۲ آذر ماه به عنوان هفته کتاب نامگذاری می شود و نمایشگاه های کتاب برگزار می گردد. در این روزها بیشتر توجه افراد به واژه” کتاب” است تا کتابدار؛ در حالیکه کتابدار کسی است که با علم و هنری که در زمینه کتابداری دارد به مدیریت، سازماندهی، فهرست نویسی، رده بندی و دانش شناسی میپردازد. در گذشته به این افراد “کتابچی” یا “کتابخانه چی” میگفتند. کتابدار باید شناخت کاملی از رشته خود داشته باشد و به تمام علوم نیز آشنا باشند تا بتواند به نحو احسن مراجعان خود را راهنمایی کند و از طریق کتابدار هست که کتاب خوب به علاقمندان معرفی می گردد و امری جدانشدنی از کتاب است.
در این شماره از هفته نامه افق کویر به سراغ یکی از کتابداران بافقی رفته و گفتگویی با وی انجام شده است که در ادامه می خوانید:
افق کویر: لطفاً خودتان را کامل معرفی کنید:
“مرضیه قربانی زاده” هستم با ۱۵ سال سابقه فعالیت و دارای ۲ فرزند.
افق کویر: شما با آدمهای مختلفی در سنین مختلف و با تحصیلات متنوع سر و کار دارید. تصور کنید نوجوانی که تازه کتاب خوانی را شروع کرده است، از شما راهنمایی میخواهد. شما چه چیزی به او پیشنهاد میکنید و چطور او را به کتاب خوانی علاقهمند نگه میدارید؟ چون بعضی مواقع یک پیشنهاد اشتباه، آدمها را از خواندن کتاب بیزار میکند.
ابتدا علایق او را جویا می شوم و با توجه به سن و علایق او کتاب مناسب را پیشنهاد می کنم.
افق کویر: به نظر شما این دورهمیها یا جمعی که بتوانند درباره کتابی که خوانده اند با هم صحبت کنند، مفید است؟
نشست و دورهمی کتابخوان در فضای کتابخانه بارها تکرار شده و همه راضی بودند، چون در انتخاب کتاب راحت تر بوده و توانستند کتاب خوبی را مطالعه کنند .
افق کویر: کدام گروه سنی بیشتر به کتابخانه مراجعه می کنند؟
در دوران مدرسه به خاطر درس، کتابهای غیر درسی را دانش آموزان کمتر میخوانند؛ مخاطبین را میتوان به چند دوره تقسیم کرد؛ قبل از دبستان که والدین برای آنها کتاب میخوانند که بستگی به حوصله والدین دارد که تقریباً خوب است. کلاس اول تا سوم بیشترین مخاطبان کتابخوان را دارد. چهارم تا ششم مخاطبین کمتر هستند. دوره بزرگسالی هم تقریباً به فرهنگ خانواده برمي گردد.
افق کویر:خودتان چقدر کتاب می خوانید؟
روزی نیم ساعت تا یکساعت کتاب میخوانم.
مسئولین سالی یک یا دو بار
به کتابخانه مراجعه می کنند
افق کویر: مسئولین شهر در ماه چند بار برای گرفتن کتاب و خواندن آن به کتابخانه مراجعه می کنند؟
مسئولین سالی یکبار الی دوبار. از حقوق راضی نیستیم
افق کویر: مشکلات شما در کتابخانه و انتظارتان از مسئولین چیست؟
با توجه به اینکه هزینه های زندگی زیاد است از حقوق داده شده هیچ کدام راضی نیستیم؛ مزایا هم شامل ما نمیشود.
افق کویر: از نظر شما کتابدار خوب باید چه شاخصههایی داشته باشد؟ یعنی باید خودش کتاب خوان باشد یا همیشه اطلاعاتش را به روز کند یا بتواند خوب راهنمایی کند؟
باید همه اطلاعاتش به روز باشد . کتابهای جدید که می آید و محتوای کتابها را تقریباً بدانند تا بتواند راهنمای خوبی برای افراد باشد.
افق کویر: خاطره ای تلخ یاشیرین که برای خوانندگان جذاب باشد را بفرمایید:
خاطره شیرین و تلخ زیادی در کتابخانه رقم خورده است. خاطره عضویت برادر توسط برادر، خاطره دورهمی های شیرین و بزرگان و نخبگانی که در مراسمات دعوت شدند.
افق کویر: سخن پایانی؟
در پایان از پدر و مادرم که مشوق بنده برای تحصیل در این حرفه بودند تشکر و قدردانی می کنم. همچنین از مدیریت خوب کتابخانه، که با مدیرت خوب خودشان مشوق کتابداران برای ادامه در این حرفه هستنند.
اکرم عباسی