اصفهان – ایرنا – عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: اجرای طرح انتقال آب بهشتآباد علاوه بر طرحهای مدیریت مصرف بهینه آب برای منطقه مرکزی ایران ضروری است.
طرح انتقال آب از بهشت آباد به فلات مرکزی ایران شامل سه بخش، احداث سد ۱.۵ میلیارد متر مکعبی به ارتفاع ۱۷۸ متر، سامانه انتقال آب تا منطقه ‘شلمزار’ (در ۳۵ کیلومتری جنوب شهرکرد واقع در استان چهارمحال و بختیاری) که سامانهای مشترک و بخش احداث خطوط انتقال از سامانه انتقال آب از شلمزار به اصفهان، یزد و کرمان است.
هدف این طرح، تأمین آب آشامیدنی بر اساس پیش بینی جمعیتی برای استانهای اصفهان، کرمان و یزد است، حجم آب انتقالی طرح مذکور در صورت تکمیل در مجموع ۵۸۰ میلیون متر مکعب خواهد بود که ۲۵۰ میلیون مترمکعب آن برای اصفهان، ۱۸۰ میلیون متر مکعب برای کرمان و ۱۵۰ میلیون متر مکعب برای یزد اختصاص خواهد یافت که این ارقام به صورت مصوبه قانونی ابلاغ شده است.
علیرضا گوهری روز شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: نگاهی به منطقه مرکزی ایران و میزان منابع آبی نشان میدهد که طرحهایی نظیر انتقال آب بهشت آباد را باید با جدیت دنبال و اجرا کرد، زیرا ثمره آن تنها برای یک شهر و استان نیست و منطقه وسیعی را شامل میشود.
وی با بیان اینکه طرح انتقال آب بهشت آباد از جمله طرحهای مهم منطقه مرکزی ایران به شمار میرود و باید برای اجرای آن سرعت را مد نظر قرار داد، ادامه داد: دیگر طرحهای انتقال آب در فلات مرکزی ایران از جمله تونل سوم کوهرنگ از اهمیت خاصی برخوردار است و باید شرایط بهره برداری را فراهم آورد، در کنار آن اصلاح الگوی مصرف و همچنین چقدر از منابع آبی نتیجه پسابها میتواند به شرایط آبی منطقه کمک کند.
گوهری بیان کرد: مدیریت چند بعدی، از یک سو در مبحث عرضه، تقاضا و صرفه جویی و از سوی دیگر در موضوع تامین منابع و انتقال آب باید در مرکز کشور در دستور کار قرار گیرد.
استاد گروه مهندسی آب دانشگاه صنعتی اصفهان با تاکید برای اینکه طرحهای انتقال آب نظیر طرح بهشتآباد نیاز مبرم استان اصفهان به شمار میرود، تصریح کرد: احیای زایندهرود حیاتی است و باید آن را به عنوان یک اصل در نظر گرفت زیرا زایندهرود هم از حیث زیست محیطی، جنبه کشاورزی و از همه مهمتر آب آشامیدنی اهمیت دارد و نمیتوان به اهمیت جریان آن فقط تک جانبه و تنها یک موضوع خاص نگاه کرد.
وی با بیان اینکه دیدگاههای قبلی مدیریت در آب دیدگاههای عرضه محور بود، گفت: این دیدگاه به شرایط آبی کشور ضربه زد زیرا متولی فقط عرضه آب را وظیفه خود میدانست و به جنبههای دیگر مانند برقراری توازن در منابع آبی و همچنین مدیریت و اصلاح الگوی مصرف اهمیت کمی میداد.
این عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی با بیان اینکه تمام طرحهای مهندسی از جمله طرحهای انتقال آب دارای معایب و مزایا است، گفت: طرح بهشت آباد مزیتهای بسیار بیشتری نسبت به معایب دارد باید آن را تمام کرد.
گوهری اختصاص زودهنگام آبی که قرار است بعداً طرحهای آن را اجرا کرد، نا درست دانست و افزود: باید پس از اجرای طرحها بهینه توزیع این منابع آبی را به درستی مصرف کرد.
رودخانه زاینده رود در یک دهه اخیر به دلیل کاهش بارشهای جوی در سرچشمه، افزایش بارگذاری در طول مسیر و ناهماهنگی در مدیریت منابع آب در بیشتر ماههای سال به ویژه در منطقه پایین دست خود خشک بوده و حتی این خشکی به افزایش خطر نابودی تالاب گاوخونی در منتهی الیه این رودخانه منجر شده است.