تربیت فرزندانی خوب و موفق نیازمند برخوردی مقتدرانه و در عین حال صمیمانه با فرزند است که باعث می شود کودک مستقل و با اخلاق وارد جامعه شود.
گام های مهم برای تربیت صحیح کودک
به دنبال ریشه بعضی رفتارها باشید
اگر رفتار ناشایستی از کودکتان سر زد و دوباره کودک آن را تکرار نمود ، بخشی از تلاش خود را برای علت یابی آن معطوف کنید. شاید واقعه یا حادثه ای روی کودکتان اثر گذاشته و او در واکنش به آن دست به رفتارهای نادرست و غیرقابل توجیه می زند. بنابراین با شناسایی ریشه این مشکلات سعی کنید بهتر به او کمک کنید.
تشویق رفتارهای مثبت
بهترین کار برای ادامه رفتارهای مثبت ، پذیرش رفتارهای مثبت و تشویق او است. یعنی اینکه وقتی کودک کار مثبتی می کند کار خوبش را مورد تحسین قرار دهید.
الگوی خوبی باشید تا فرزندانتان بیاموزند از خشونت دوری کنند
برخی از والدین برای تربیت فرزندشان از تنبیه بدنی استفاده می کنند و با کتک زدن، سرزنش کردن و تحقیر کردن فرزندشان آنها را از کارهای اشتباه باز می دارند .
باید بدانید که تنها این کارها به کودکان می آموزد که برای حل مشکلات می توانند با دیگران چنین رفتارهایی داشته باشند پس هرگز برای تربیت فرزندانتان از تنبیه بدنی استفاده نکنید.
از زمان تولد کودک با لحن آرام با او صحبت کنید و هرگز سر او داد نکشید حتی هنگامی که از دستش عصبانی می شوید زیرا داد زدن شما برای او عادی می شود و در آینده شما را برای تربیت او دچار مشکل می سازد.
و اینکه او یاد می گیرد همیشه برای رسیدن به اهدافش فریاد بکشد و با دیگران دعوا کند. کسانی که با کودکشان آرام و بدون خشونت برخورد می کنندبهتر می توانند کودک خود را تربیت کنند.
حتما هر روز برای فرزندانتان کتاب بخوانید
از همان ابتدای کودکی یعنی زمانی که کودکتان ۶ ماهه است برای او کتاب بخوانید. شما می توانید با این کار مطالعه را برای او به یکی از بهترین عادات تبدیل کنید و اهمیت مطالعه را به او بیاموزید. با آشنا کردن فرزندتان با کتابخوانی می توانید آینده بهتری را برایش رقم بزنید.
مراقب آن چه کودکتان می بیند و می شنود باشید
بسیاری از والدین زمانی که ناراحتی از دست فرزندشان برای باز یافتن آرامش او را مقابل تلویزیون می نشانند. در این زمان به آن چه که فرزندتان می بیند دقت کنید حتی اگر فرزندتان بسیار کوچک است ، باید بدانید آن چه می بیند و می شنود ، روی بچه های کوچک نیز تاثیر می گذارد. پس بهتر است برنامه های آموزنده را برای دیدن فرزندتان انتخاب کنید.
به او عشق بدهید
با فرزند خود به نحوی صحبت کنید که او بداند برایتان مهم است و در هر شرایطی او را عاشقانه دوست خواهید داشت.از همان سال های کودکی برای فرزندتان وقت بگذارید و به صحبت هایش با دقت گوش دهید و حس ارزشمندی و اعتمادبه نفسرا در او ایجاد کنید.
به فرزندتان ثابت کنید که همواره تحت حمایت شما است اما طوری رفتار نکنید که بیش از حد به شما وابسته شود. در هر سن با توجه توانایی هایش به او مسوولیت دهید و از او حمایت کنید.
با فرزندتان همراهی کنید، با او بخندید، با او خوشحالی کنید و زمانی که ناراحت است با او ناراحت شویدو به او بفهمانید درکش می کنید تا هر وقت نیاز به یک همدم داشت به سراغ شما بیاید.
فرزندتان را لای پر قو بزرگ نکنید
برخی از والدین تمام نیازهای فرزند خود را برطرف می کنند بدین طریق که او هر چه بخواهد برایش محیا است اما وقتی فرزند به اجتماع وارد می شود همکلاسی ها، معلمان، همکاران و باقی افراد با او اینگونه برخورد نمی کنند و شرایط برایش تغییر می کند.
بنابراین فرزندتان دچار مشکل می شود زیرا دیگران نمی توانند مانند شما ازخودگذشتگی کرده و همه چیز را برایش فراهم کنند.
بیش از حد به فرزندتان کمک نکنید
یکی از بزرگ ترین اشتباهات والدین این است که اجازه نمی دهند فرزندشان خود کارهایش را انجام دهد و بدین صورت که آینده فرزندان را تباه می سازند .
برخی از این والدین هنگامی که کودکشان به مدرسه می رود و معلم او برای آموزش مهارت های لازم در نوشتن و خواندن به او تکلیف می دهد ، معمولا تکالیف فرزندانشان را انجام می دهد چون تصور می کنند آنها بسیار کوچک هستند و از انجام دادن این تکالیف خسته می شوند.
کودکتان را با واقعیت ها آشنا کنید
پنهان کردن واقعیت ها از کودکان باعث به خطر افتادن سلامت روحی و روانی آنها در آینده می شود. بنابراین لازم است با توجه به سن و سال کودکتان و فهم و درک برخی از مسایل زندگی را به او یاد دهید زیرا سراسر خوشبختی و راحتی نیست و مشکلاتی دارد.
در برابر بی احترامی فرزندتان قاطعانه عمل کنید
هرگز به فرزندتان اجازه ندهید با شما یا هر فرد دیگری گستاخانه صحبت کند یا از زبان آزاردهنده استفاده نماید. اگر او چنین زبانی را به کار برد قاطعانه به او یادآوری کنید که هیچگونه بی احترامی را تحمل نخواهید کرد.