آیا فضای کوچه، ملک مطلق ساختمان‌ها محسوب می‌شود

به گزارش هفته نامه افق کویر؛ این روز‌ها سایه ساختمان ها در هر کوچه و برزنی، پارکینگ‌ خودروهای همسایه ها شده‌ و بعضاً دیده می‌شود برخی از مالکان ساختمان‌ها؛ ادعای مالکیت خیابان یا کوچه را هم دارند و مانع پارک خودرو‌ها می‌شوند، اما آیا به لحاظ قانونی فضای کوچه ملک مطلق ساختمان‌ها محسوب می‌شوند؟! اصلاً از قاعده‌ای به نام «هر کی زودتر رسید» چه می‌دانید؟! شما هم به معضل جای پارک و مواردی که نوشته شده «پارک =پنچری» برخورد کرده‌اید؟!
” عباس فتوحی” یکی از ساکنین شهرک مناجات گفت: یکی از روزهای گرم تابستان رأس ساعت ۱۵، هنگام استراحت زنگ منزل به صدا در آمد و یکی از همسایگان با ایجاد آلودگی صوتی معترض شد که چرا خودروام را در سایه دیوار منزل وی پارک کردم؟!
وی افزود: در شهرهای بزرگ، محله ها دارای پارکینگ محله ای هستند؛ اگر در شهرستان بافق همسایه ها با همفکری یکدیگر، زمین های بایر را به پارکینگ تبدیل نماییم؛ دیگر دغدغه ای نخواهیم داشت!
“تفکری” ساکن شهرک منابع طبیعی در گفتگو با افق کویر بیان داشت: یک منزل نیمه ساز در کوچه منزل ما وجود دارد که دیوار آن به هنگام ظهر سایه زیادی می اندازد؛ اما صاحب خانه یک روز که جهت سرکشی آمده بود زنگ تمامی منازل را به صدا در آورد تا صاحبان خودرو را پیدا کند و به همسایه ها اعلام کرد که من خانه نساخته ام که شما در سایه دیوار آن خودروهای خود را پارک کنید.
“رسول محمدی” که منزلش واقع در خیابان چهارده معصوم(ع) است معترض بود که چرا همسایه ها از سایه ای که دیوار منزل او ایجاد نموده، استفاده می کنند.
“میربافقی” از اهالی خیابان شیخ محمدتقی بیان کرد: با ازدیاد خودرو و کمبود جای پارک در بعضی از مناطق، شهروندان را با مشکل مواجه نموده و شاهد اختلاف و درگیری هایی در خصوص جای پارک خودرو در بین شهروندان می باشیم.

دایر نمودن پارکینگ محله ای

وی ادامه داد: در صورت امکان شهرداری پارکینگ های محله ای در هر منطقه ای که امکان پذیر است دایر نماید.
بانویی جوان که تمایل به معرفی خود نداشت گفت: زمینی در کوچه وجود دارد که سایه دیوار منزل جنب آن ظهرها برای پارک ۲خودرو جا دارد، هر زمان ماشینم را در آن زمین که صاحبش راضی است، پارک می کنم همسایه ماشین خود را به نحوی قرار می دهد که من نتوانم از زمین خارج شوم.
وی افزود: هنگام خروج باید نیم ساعت زنگ در خانه شان را بزنم تا ماشین شان را جابجا کنند و معترضند در اینجا پارک خودرو نشود چون سایه دیوار از خانه آنهاست.
در ادامه به سراغ قانون رفتیم تا ببینیم که مقررات موجود چه چیزی را بیان می کند.
” وکیل پایه یک دادگستری” در خصوص حق و حقوقی که نسبت به ملک مان داریم اظهار داشت: از نظر قانون فضای کوچه در ملکیت هیچ شخص خاصی نیست و به عموم مردم تعلق دارد. کوچه، از جمله اموالی است که غیر قابل تملک اعلام شده است.
وی با بیان اینکه همسایه بگویدکوچه، زیرپنچره یا جلو مغازه متعلق به من است و یا اعلام کند سنگ فرش یا درخت کاری توسط من صورت گرفته، تصریح کرد: این قبیل سخنان هیچ کدام دلیل نمی شود که شما خودتان را صاحب زمین های اطراف خانه یا مغازه بدانید و جلو پارک کردن خودروهای دیگر را بگیرید.
” حسام الدین نعیمی” بیان داشت: مطابق ماده ۲۴ قانون مدنی هیچ کس نمی تواند کوچه هایی که آخر آن مسدود نیست را تملک کند و هرکسی می تواند از منافع آن بهره مند شود.
وی افزود: تا زمانی که شخصی سد معبر نکرده باشد یا در جایی که توقف ممنوع اعلام نشده است پارک در کوچه حق هر شهروند است. بنابراین شخصی نمی تواند بگوید کنار دیوار یا جلو دیوار یا زیر پنچره حریم ملک من است و نباید کسی ماشین پارک کند و در پارک کردن در فضای غیر عبوری کوچه‌ها قاعده “هرکس زود تر رسید” حاکم است.
وکیل دادگستری تصریح کرد: این موضوع استثناتاتی هم دارد و این که شما حق ندارید در مقابل درب پارکینگ منزل یا سایر درب های منزل غیر، پارک نمائید و چنین عملی به عنوان مزاحمت و ممانعت از حق تلقی می گردد و جرم است.

تهدید دیگران به خسارت مالی جرم است

وی تأکیدکرد: البته باید توجه داشت که تابلو یا نوشته “پارک برابر پنچری” جرم محسوب می شود زیرا اگر کسی مقابل درب پارکینگ شما پارک کند شما حق ندارید او را به پنچری یا حتی خالی کردن باد تایر تهدید کنید و این تهدید دیگران “تهدید به خسارت مالی” محسوب می شود و جرم است.
حسام الدین نعیمی” به مواردی که جهت پارک در آن مکان نباید اقدام نمود؛ اشاره داشت: زیر تابلو توقف ممنوع یا توقف مطلقا ممنوع، درب پارکینگ ها، محل توقف سرویس مدارس، و رودی و خروجی کوچه ها، داخل میادین، پیاده رو ها، پارک دوبله کنار وسیله نقلیه ای دیگر خصوصا در خیابان‌های کم عرض، از ابتدا تا انتها پیچ ها، در هر نقطه از معابر در حال تعمیرو… مکان هایی است که باید مورد توجه رانندگان قرار گیرد.

الهام نصیرزاده|

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ممکن است دوست داشته باشید

گفتگو با ” محمدیزدانی”: مابقی عمر خود را به طبیعت گردی و مسافرت سپری نماییم

به گزارش هفته نامه افق کویر؛ برای بسیاری