به گزارش هفته نامه افق کویر، تیلاپیا برای اولین بار در سال ۱۳۸۷ از اندونزی برای انجام تحقیقات و پژوهش به مرکز تحقیقات ملی آبزیان آبهای شوربافق وارد شد و مطالعات در خصوص امکان بومی سازی شرایط پرورش این آبزی چندین سال به طول انجامید و با توجه به خصوصیات خاص آن و دغدغههای سازمان حفاظت محیط زیست ، مجوز پرورش تا سال ۱۳۹۷ در استان به تعویق افتاد.
پرورش آزمایشی تیلاپیا در سال ۱۳۹۲ و در هشت استخر خاکی مجتمع پرورش ماهی بافق و ۲ استخر ذخیره آب کشاورزی، برای یک دوره(رها سازی ماهی در فصل بهار و صید در فصل پاییز) انجام شد،اما پس از آن به دلیل موافقت نکردن سازمان حفاظت محیط زیست با رها سازی در سیستم آبزی پروری شهرستان، پرورش آن متوقف شد.
نبود مدیریت مناسب مزارع پرورش ماهی به واسطه آلوده کردن آب به عنوان کالای کمیاب و ارزشمند از طریق افزایش بار مالی و نیز انتقال بیماری و تاثیر مخرب بر محیط زیست از علت های مخالفت و توقف پرورش این گونه ماهی در بافق اعلام شد.
تیلاپیا در رودخانه و دریا به خاطر اینکه از غذای بقیه آبزیان تغذیه می کند و حیات آنها را به خطر میاندازد و باعث به هم خوردن اکوسیستم و چرخه غذایی آبزیان میشود پرورش و تکثیر آن حدود پنجسال قبل در کشور و در نتیجه بافق متوقف شد و تعدادی از کار بیکار شدند.
پیگیری سازمان شیلات ایران و همکاری وزارت جهاد کشاورزی و ارایه نتایج مطالعات و پژوهشها از سوی مرکز تحقیقات ملی آبزیان آبهای شور بافق و اینکه این شهرستان به آبهای آزاد و رودخانههای دایمی دسترسی ندارد، منجر به صدور مجوز پرورش این ماهی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست شده است.
در سال ۹۷ کلنگ پروژه تولید و تکثیر ماهی تیلا پیا توسط مسئولین محلی در حوالی ۱۰کیلومتری بافق به زمین زده شد که افق کویر در این باره با ” مهندس مدنی” سرمایه گذار این پروژه به گفتگو پرداخته که در ادامه می خوانید.
وی در خصوص عملیات عمرانی این پروژه اظهار داشت: عملیات عمرانی آغاز و تقریباً ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
سرمایه گذار بخش خصوصی گفت: کارگاه ها به شدت در حال ساخت و عملیات برق این طرح در حال اتمام است.
“مدنی” با اشاره به تولید و تکثیر ۳۵۰ تن ماهی بازاری از میزان هزینه ها در این بخش سخن گفت: قریب به چهارمیلیاردتومان هزینه گردیده و ۶میلیارد تومان دیگر پول نیاز است.
وی به مشکلات اساسی اشاره و بیان داشت: جهت اخذ گاز و آب شرب موردنیاز پیگیری های لازم انجام گرفته؛ اما به نتیجه نرسیدیم و باید زمینه زیرساخت ها برای یک سرمایه گذار آماده شود.
سرمایه گذار فعال با بیان اینکه اگر تسهیلات زودتر دریافت می شد؛ با افزایش قیمت روبرو نبودیم؛ گفت: در این زمینه فرمانداری و جهاد کشاورزی همراهی دارند؛ اما مشکلات موجود کشوری و آنها هم نمی توانند اقدام کنند.
وی در پایان تصریح کرد: امیدوارم سالن تکثیر تا اوایل دی ماه ۹۹ مهیا و سالن پرورش تا ۲۲ بهمن ماه ۹۹ مورد بهره برداری قرار گیرد.
حال به نظر می رسد برای رفع این مشکلات نیاز به عزم جدی مسئولین است. اگر برنامه های دولت در این سو قرار بگیرد، قطعاً مشکلات سرمایه گذاران حل خواهد شد و سرمایه گذاران اقتصادی در بافق در پیچ و خم اخذ انشعاب آب، برق، گاز و کمبود نیرو گرفتار نخواهند شد.
الهام نصیرزاده|