به گزارش هفته نامه افق کویر، دامداری به عنوان یکی از قدیمی ترین مشاغل علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار در تولید گوشت، پشم مناسب برای صنایع نساجی، چرم با کیفیت، تولید محصولات لبنی مانند شیر، ماست، کره و کود حیوانی برای کشاورزی نقش اساسی دارد.
این روزها حرفه دامداری با توجه به گرانی شدید نهاده های دامی حال و روز خوشی ندارد و با مشکلات بسیار دست به گریبان است تنگناهایی که به گفته دامداران، امان آنان را بریده و به مانع بزرگی برای استمرار فعالیت در این بخش تبدیل شده است. از میان دامداران ” مهدی کارگران” باسابقه ای ۲۵ ساله با نشریه افق کویر به گفتگو پرداخت:
وی با بیان اینکه ابتدا در جاده باقرآباد دامداری داشته؛ سپس به پیشنهاد رییس سابق اداره جهادکشاورزی اقدام به راه اندازی مجتمع نموده؛ گفت: با داشتن پروانه بهره برداری به عنوان اولین شخص؛ ساخت و ساز را در بیایان آغاز و کار را با موتور برق راه اندازی نمودم.
کارگران در خصوص مشورت به افراد مختلف و تشویق آنها جهت ساخت در این مجتمع بیان داشت: با وجود اینکه آب و برق نبود؛ تمامی افراد را تشویق و هیچ کدام را با مشقت های موجود منصرف از این کار نکردم.
وی گفت: اکنون ۱۰ الی ۱۵ واحد فعال وجود دارد؛ اما دامداران قدرت ریسک خرید دام ندارند به این علت که؛ دغدغه شیر وجود دارد.
دامدار بافقی با اشاره به سالیان گذشته که وی به همراهی یک نفر دیگر اقدام به تامین شیر برای ۷هزار نیروی سنگ آهن نموده و با کمبود شیر روبرو بودند؛اذعان داشت:مردم باید مغازه های سطح شهر را چهت خرید شیر جستجو می کردند؛ اکنون ۷ الی ۱۰ مغازه مختص شیر وجود و آغازگر کار بودیم.
وی با اعلام اینکه عبدا… دهقان همراه او بوده؛ و در حال حاضر اقدام به راه اندازی کارخانه خوراک نموده؛ تصریح کرد: برای اخذ مجوز از استان یکسری مشکلات وجود دارد؛ علت این است که اگر کارخانه احداث شود دیگر از یزد و میبد خریداری نخواهیم داشت.
مهدی کارگران اضافه کرد: با احداث کارخانه تمام سهمیه دامداران بافق از نهادهای دامی از بندر مستقیم به بافق تخصیص داده میشود. و دیگر نباید خوراک ۳هزار ۲۰۰ تومانی که تا بافق ۳هزار ۶۰۰ تومان در اختیار دامدار قرار می گرفت را دامداران از استان تهیه نماینذ.
وی اعلام کرد: با احداث این کارخانه خوراک برای دامدار بافقی ۱۸۰۰ تومان قیمت خواهدداشت.
کارگران با اشاره به دلسردی دامداران به علت گرانی اعلام کرد: در گذشته یونجه خشک هر کیلو به مبلغ ۸۰۰ تومان بوده؛ که یک ماشین سنگین یونجه به مبلغ ۳ الی ۵ میلیون تومان خریداری می شد؛ اکنون باید بابت هر کیلو ۶هزار تومان بابت ماشین ۱۰ چرخ یونجه به مبلغ ۳۰ الی ۳۵ میلیون تومان بپردازیم.
وی در زمینه خرید سفال گفت: هر ماشین سنگین سه میلیون برای ما هزینه داشته؛ اکنون باید ۱۲ میلیون تومان بپردازیم.
وی با اشاره به اینکه قیمت شیر تغییر نکرده و مبلغ ۶هزار ۵۰۰ تومان از درب گاوداری تعیین شده؛ گفت: در سالیان قبل آمپول ۱۰۰ الی ۲۰۰ هزارتومان خریداری می شد؛ اکنون بیش از یک میلیون تومان قیمت دارد. با وجود اینکه تنها ۲۰ درصد به روی دام تاثیر خواهد داشت.
کارگران پیرامون هزینه خوراک گاو در سه وعده اعلام کرد: یک جیره گاو هر وعده یونجه ، سیلو ذرت، سفال، تفاله چغندر، سبوس به مبلغ ۳۵۱هزار دویست تومان است.
وی با اعلام اینکه دامداران بخاطر علاقه دامداری راحفظ کرده تا اوضاع مشخص شود؛ بیان کرد: در زمینه خوراک یارانهای مبلغ ۳ هزار و ۲۰۰ تومان در نظر گرفته شده؛ و تا به دست دامدار برسد مبلغ ۳هزار پانصدهزار تومان قیمت می گیرد.
کارگران با اعلام اینکه گاو فقط خوراک نمیخورد؛ گفت: تمام تولیدات داخل یونجه، سفال ، بیده و … باید دولتی به ما تعلق بگیرد.
وی افزود: با توجه به اینکه سفال خاصیتی ندارد؛ اما این مواد جهتی سیر شدن به گاو داده می شود؛ زیرا نمی توانیم با توجه به قیمتهای بالا همیشه یونجه به گاو بدهیم.
وی هر کیلو سفال را ۳۸۰۰ الی ۴۲۰۰تومان اعلام داشت و افزود: قیمت سفال به نحوی، در سطح قیمتشیر قرار گرفته و قطعا تا یک ماه دیگر با توجه به افزایش قیمت شیر از درب دامداری سفال نیز افزایش قیمت خواهد داشت.
دامدار بافقی با بیان اینکه فقط نهادهای دامی مثل ذرت، جو، خوراک به صورت دولتی در اختیار دامدار قرار می گیرد، بیان داشت: سفال، یونجه خشک، بیده از مواد اصلی می باشد که دولتی ارائه نمی شود.
وی با اعلام اینکه خوراک یارانه ای خوب ولی کیفیت ندارد؛ گفت: با دادن خوراک یارانه ای، شیر گاو کاهش یافته و آزمایشگاه خوراک را تایید و خوب اعلام کرده است.
کارگران ادامه داد: شاید مواد شیمیایی به این خوراک ها افزوده شده و خوب نشان داده میشود؛ اما باعث کاهش شیر گردیده که دامدار متوجه این تغییر شده است.
وی در خصوص تسهیلات با وجود مشکلات توضیح داد: اوایل کار وام با یکسال تنفس و پنج ساله به ما اختصاص داده شد؛ بلافاصله دولت یکسال تنفس را حذف کرد؛ با وجود اینکه سال تولید دام بود؛ مجبور به فرو ش تعدای گوساله شدیم تا قسط سنگین اول را بپردازیم.
کارگران گفت: در این مدت وام ۴درصد به تعدادی اختصاص یافته ولی از نحوه پرداخت آن اطلاع ندارم.
وی در خصوص امنیت مجتمع دامداری اعلام کرد: با وجود دوربین در خیابانهای اصلی؛ خوشبختانه اطراف مجتمع نیز با خاک ریز بسته شده است.
وی در خصوص مساعدت دامپزشکی که چند سالی خوب بوده؛ عنوان کرد: باید تخصص و تجربه باشد که هر زمان از شب دامدار احتیاج به متخصص داشت برای زایمان و دیگر مشکلات اقدام نمایند. افراد زیادی ا زمن کمک و راهنمایی می گیرند.
مهدی کارگران از جانب دامداران از مسئولین درخواست و اعلام کرد: مبلغ ۶هزار ۵۰۰ تومان برای نرخ شیر از درب دامداری اصلا مقرون به صرف نیست، اگر به این نحو باشد؛ طولی نمی کشد که تعطیلی صورت می گیرد.
وی تصریح کرد: این قیمت برای شیر، بدون در نظر گرفتن پول کارگر، آب، برق و … تعیین شده؛ با این موارد قیمت شیر ۱۰ هزار تومان می شود. با وجود آذوقه های گران مسئولین همراه دامدار باشند و کارشناسانه قیمت گذاری نمایند.
الهام نصیرزاده|