بخش دوم
به گزارش هفته نامه افق کویر؛ “دکتر سید محمود میرترابی”، پزشک حاذق و متخصص داخلی شهرستان بافق، در شماره هفته نامه ۱۰۲۹ پیرامون بیمارانی که تمایل دارند بدون معاینه و دریافت شرح حال خود و تنها از روی برگه آزمایش، توسط پزشک بیماریشان تشخیص داده شود، به بیان مطالبی پرداخت و در این شماره سید محمود میرترابی به این نکته اشاره کرد که آزمایش بدون هدف و فقط چکاپ(بررسی کلی) برای تشخیص بیماری گمراه کننده است.
در این شماره دکتر محمود میرترابی به مبحث چربی خون پرداخت که وی گفت: دو نوع چربی خون در بدن وجود دارد-۱ چربی تری گلسیرید -۲ چربی کلسترول.
چربی تری گلیسرید ارتباط مستقیم به مصرف مواد غذای حیوانی دارد
متخصص داخلی شهرستان بافق پیرامون نوع چربی تری گلیسرید افزود: این نوع چربی ارتباط مستقیم به مصرف مواد غذای حیوانی دارد، چربی تری گلیسرید به سرعت در خون بالا می رود که می توان با رژیم غذایی و فعالیت مناسب آن را کنترل کرد.
وی ادامه داد: مقدار عدد تری گلیسیرید نرمال(طبیعی) پایین تر از ۲۲۰ میلی گرم در دسیلیتر است و برای گرفتن آزمایش این نوع چربی بهتر است فرد به مدت ۱۴ ساعت ناشتا باشد.
دکتر میرترابی درباره چربی از نوع” کلسترول” نیز گفت:کلسترول ها به دو نوع LDL” ” کلسترول بد و HDL” “کلسترول خوب تقسیم بندی می شوند.
وی درباره نوع HDL چربی خوب افزود: این نوع چربی باعث پیشگیری از حملات قلبی، مانع رسوب چربی ها و قند در رگ ها می گردد.
وی تصریح کرد: افراد می توانند از طریق رژیم غذایی مناسب، منع از خوردن غذای پر چرب، سیگار نکشیدن، خودداری از مصرف شكر، آرد، سیب زمینی و برنج سفید، کاهش وزن(چربی اضافی) و ورزش و پیاده روی “کلسترول خوب ” یا همان HDL”” را افزایش دهند.
میرترابی تایید کرد: همچنین مصرف غذاهایی که باعث افزایش قند خون می گردد، منجر به کاهش HDL”” یا “کلسترول خوب” می گردد.
کلسترول خطرناک، باعث رسوب چربی، قند و تشکیل لخته در رگ ها می شود
وی ادامه داد: در صورتی که میزان نرمال HDL، بیش از ۳۵ میلی گرم در دسی لیتر خون باشد، قلب و رگ ها بیمه خواهند بود.
سپس متخصص داخلی درباره نوع LDL یا کلسترول خطرناک گفت: کلسترول خطرناک، باعث رسوب چربی، قند و تشکیل لخته در رگ ها می شود.
وی افزود: کلسترول خطرناک باید با رژیم و فعالیت کمتر از ۱۳۵ میلی گرم در دسی لیتر خون باشد.
دکترمیرترابی تصریح کرد: در صورتی که کلسترول خطرناک بالاتر از ۱۶۰ میلی گرم در دسی لیتر خون باشد، درمان دارویی شروع می شود.
متخصص داخلی ادامه داد: افراد دیابتی نیز باید کلسترول خطرناک یا LDL کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر خون باشد.
وی افزود: همچنین افرادی دارای دیابت بالای ۴۰ سال در صورتی که LDL بیشتر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر خون باشد، باید حتما قرص چربی و آسپرین بچه استفاده کنند.
وی ادامه داد: افراد دارای کبد چرب در مرحله اول سونوگرافی برای آن ها انجام می شود،در صورتی که درجه کبد(گرید) عدد۱ الی ۲ باشد، نیاز به انجام آزمایش نیست؛ ولی اگر درجه کبد عدد ۳ الی ۴ باشد باید سالیانه آزمایش آنزیم کبدی و هر سه سال سونوگرافی انجام شود.
کبد چرب درمان دارویی خاصی ندارد
دکتر میرترابی تصریح کرد: درمان کبد چرب و کاهش انزیم ها به مدت ۶ ماه الی یک سال نیازمند به کاهش وزن، فعالیت بدنی و رژیم می باشد و درمان دارویی خاصی ندارد.
آزمایش تنها راه تشخیص بیماری نیست
وی تاکید کرد: همشهریان عزیز برای صحت سلامتی خود تنها پایبند به انجام آزمایش ها نباشند، آزمایش تنها راه تشخیص بیماری نیست و به جای پرداخت هزینه گزاف آزمایشات، رژیم غذایی مناسب داشته و ورزش را در برنامه روزانه خود داشته باشند.
وی خطاب به مریض هایی که تمایل دارند با هزینه کردن آزمایشات پی به مریضی خود ببرند؛ گفت: خواهشی که از بیماران داریم این است بر خلاف نظر پزشک و بدون دلیل اقدام به درخواست آزمایش نکنند.
میرترابی تصریح کرد: همچنین برای تشخیص در درمان آزمایشات قبلی را به همراه داشته تا تفسیر(نتیجه) بهتری از آزمایشات صورت گیرد.
وی در پایان اظهار کرد: همشهریان اگر توجه داشته باشند زیر نویس تمام آزمایشات تمام آزمایشات در آزمایشگاه ها جمله”.
تفسیر آزمایشات به عهده پزشکتان می باشد” قید شده است.